• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

«Νέα Λευκίμμη» στην Κέρκυρα: Έντονες αντιδράσεις για τον «αυθαίρετο» Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων - Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης zougla.gr

December 18, 2020 4131

 

 

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Έντονες αντιδράσεις για ακόμη μια φορά έχουν προκληθεί στη νότια Κέρκυρα, όσον αφορά στην πολιτική της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί και της διαφαινόμενης πράξης της διοίκησης να δημιουργήσει, «εν κρυπτώ», όπως καταγγέλλεται, αυτή τη φορά όχι ΧΥΤΥ, αλλά Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε μια περιοχή εντελώς «ακατάλληλη», σύμφωνα με τους κατοίκους. 

 

Οι κάτοικοι, αλλά και το δημοτικό συμβούλιο καταδικάζουν την -ανεπίσημη- απόφαση της δημιουργίας του συγκεκριμένου ΣΜΑ, τον οποίο χαρακτηρίζουν «χωματερή», ενώ οι μνήμες από τη δεκαετή πραγματική κρίση που είχε προκύψει με τον ΧΥΤΥ της Λευκίμμης, να είναι ακόμα νωπές. Όπως αναφέρουν, σε μια καταπράσινη περιοχή, κοντά σε χώρο Natura και λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από τη θάλασσα, έχουν ήδη μπει «παράνομα» μπουλντόζες και ξεριζώνουν ελαιόδενδρα, προκειμένου να δημιουργηθεί ο Σταθμός.

«Δεν πληρούνται μια σειρά κριτήρια: Περιβαλλοντικά, γεωλογικά – υδρογεωλογικά, οικιστικά και χωροταξικά», τονίζουν χαρακτηριστικά, ενώ είναι διατεθειμένοι να προσφύγουν σύντομα στη Δικαιοσύνη.

To zougla.gr επικοινώνησε με τον δραστήριο κάτοικο της περιοχής και Εκπαιδευτικό-Ερευνητή, Γιώργο Καββαδία, ο οποίος μας περιέγραψε την κατάσταση, τονίζοντας ότι αυτό το έργο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από τους κατοίκους, για μια σειρά από λόγους.

Ακούστε τις δηλώσεις του:

 

Δείτε τις φωτογραφίες:

 

Ανακοίνωση για τη διαχείριση των απορριμμάτων και για τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Νότιας Κέρκυρας:

«Η Λαϊκή Συσπείρωση συμφωνεί με την κατασκευή σταθμών μεταφόρτωσης. Είναι χρήσιμοι για τη σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων (χρόνος, οικονομία κτλ.) Για την χωροθέτηση τους απαιτείται μελέτη που να αποδεικνύει την καταλληλότητα της βέλτιστης θέσης, περιβαλλοντικά, οικονομικά κτλ.

Σήμερα χρειάζεται και η ενημέρωση του λαού και των φορέων του. Είναι αναγκαία η συναίνεση, ο λαός έχει ταλαιπωρηθεί με τα απορρίμματα για πολλά χρόνια, για αυτό είναι δύσπιστος και όχι άδικα.

Το θέμα του ΣΜΑ άνοιξε το καλοκαίρι. Πριν από δυο μήνες, ο Δήμαρχος ενημέρωσε τους επικεφαλής των παρατάξεων, για την πρόθεσή του να κατασκευάσει ΣΜΑ στη Νότια Κέρκυρα. Θεωρούσε ως επικρατέστερο χώρο, εκείνον που βρίσκεται στα όρια των Αργυράδων (Λεύτερα), ο οποίος, χώρος, ανήκει στο Δήμο. Η δική μας παρατήρηση ήταν:

- Να ενημερώσει το Τοπικό Συμβούλιο Αργυράδων να έχουν γνώμη για το θέμα

- Να καλέσουμε Λαϊκή Συνέλευση να ακούσουμε τη γνώμη των κατοίκων

Μέχρι σήμερα, δεν έγινε τίποτε από αυτά. Ήρθε ξαφνικά το θέμα, για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και δυο – τρεις μέρες πριν, μηχανήματα του Δήμου καθάριζαν το συγκεκριμένο χώρο. Δεν ήταν τυχαίο! Το ομολόγησε ο Δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο: «Καθαρίζουμε για να κάνουμε μετρήσεις». Εμείς περιμένουμε. Απαιτείται τώρα, ενημέρωση του λαού για να υπάρξει συναίνεση. Απαιτείται μελέτη που να αποδεικνύει αν είναι αυτός ο καταλληλότερος χώρος. Ενέργειες που έπρεπε ήδη να έχουν κάνει!

` Ο λαός πρέπει να βγάζει συμπεράσματα, από τέτοιες συμπεριφορές που τον υποτιμούν και τον θέλουν άβουλο και αμέτοχο θεατή σε όσα γίνονται στον τόπο του. Η Λαϊκή Συσπείρωση θα συνεχίζει να ενημερώνει και να κινητοποιεί το λαό.

Ψήφισμα του Συλλόγου των εν Αττική Αργυραδιτών Κέρκυρας

Ο Σύλλογος των εν Αττική Αργυραδιτών Κέρκυρας με αναλυτικό και τεκμηριωμένο ψήφισμα εναντιώνεται στην πρόταση τη δημοτικής αρχής Νότιας Κέρκυρας για κατασκευή χωματερής - ΣΜΑ στις Αργυράδες επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι  "το περιβαλλοντικό έγκλημα ξεκίνησε και η ολοκλήρωση του σημαίνει τη μετατροπή των Αργυράδων, του Μαραθιά και του Περιβολίου σε χωματερή της Νότιας και ίσως ολόκληρης της Κέρκυρας. Γιατί στην πράξη ο ΣΜΑ θα λειτουργήσει σαν χωματερή. Οι ΣΜΑ δεν είναι ούτε πράσινα σημεία ούτε χώροι προσωρινής αποθήκευσης. Αυτοί οι χώροι προκαλούν όχληση και υποβάθμιση του τοπικού περιβάλλοντος και ο λόγος είναι απλός . Στους ΣΜΑ πηγαίνουν τα απορριμματοφόρα των δήμων να αδειάσουν τα σκουπίδια που μεταφέρουν προκειμένου να μεταφορτωθούν στα Containers για να οδηγηθούνσε ΧΥΤΥ ή σε εργοστάσια. Έτσι μειώνεται δραματικά η αξία της γης και οι περιουσίες των κατοίκων, οι περιοχές σταδιακά προσελκύουν και άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με την διαχείριση των απορριμμάτων και αναστέλλει κάθε προσπάθεια τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης."

Αναλυτικά: 

Ψήφισμα

Όχι χωματερή – ΣΜΑ στα «Λεύτερα» Αργυράδων!

Στην πρόσφατη (14/12) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νότιας Κέρκυρας η δημοτική αρχή εισηγήθηκε την κατασκευή χωματερής – κατ΄ ευφημισμόν - Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στη θέση «Λεύτερα» των Αργυράδων χωρίς ενημέρωση και διάλογο με τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους, χωρίς στοιχειώδεις μελέτες και ιδιαίτερα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Με τη λογική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» φαίνεται ότι η δημοτική αρχή επιδιώκει την κατασκευή ενός έργου παράνομου και καταστρεπτικού για την ευρύτερη περιοχή Αργυράδων – Μαραθιά – Περιβολίου. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μερικές μέρες πριν οι μπουλντόζες ξεκίνησαν τις εργασίες. Χωρίς άδεια, παράνομα ξεριζώθηκαν ελαιόδεντρα και κόπηκαν θάμνοι. Αντί η Δημοτική αρχή να δίνει το παράδειγμα και να σέβεται το φυσικό περιβάλλον αυθαιρετεί και παρανομεί. Γράφει στα παλιά της τα παπούτσια το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία του κερκυραϊκού ελαιώνα, την απαγόρευση «άνευ αδείας εκρίζωση ή άλλη καταστρεπτική κοπή των ελαιόδεντρων και μάλιστα για την κατασκευή ενός έργου χωρίς μελέτες με καταστρεπτικές συνέπειες για το περιβάλλον, την υγεία, την ποιότητα της ζωής των κατοίκων και την οικονομία της ευρύτερης περιοχής.

Όπως είναι γνωστό, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) με την 105/2001 γνωμοδότησή του έκρινε αναγκαία τη λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση του χαρακτηρισμού του ελαιώνα «ως περιοχής προστασίας της φύσης … ή προστατευόμενου τοπίου» βάσει των διατάξεων του ν. 1650/1986, προκειμένου να διασφαλιστεί η δυνατότητα των αρμόδιων αρχών για την επιβολή κυρώσεων κατά των παραβατών. Και μόνο αυτό είναι αρκετό για να αποδείξει ότι δεν μπορεί να κατασκευαστεί ΣΜΑ  σε μια «περιοχή προστασίας της φύσης … ή προστατευόμενου τοπίου»! Παράλληλα δεν πληρούνται μια σειρά κριτήρια: Περιβαλλοντικά, γεωλογικά – υδρογεωλογικά, οικιστικά και χωροταξικά.

Παρόλα αυτά το περιβαλλοντικό έγκλημα ξεκίνησε και η ολοκλήρωση του σημαίνει τη μετατροπή των Αργυράδων, του Μαραθιά και του Περιβολίου σε χωματερή της Νότιας και ίσως ολόκληρης της Κέρκυρας. Γιατί στην πράξη ο ΣΜΑ θα λειτουργήσει σαν χωματερή. Οι ΣΜΑ δεν είναι ούτε πράσινα σημεία ούτε χώροι προσωρινής αποθήκευσης. Αυτοί οι χώροι προκαλούν όχληση και υποβάθμιση του τοπικού περιβάλλοντος και ο λόγος είναι απλός . Στους ΣΜΑ πηγαίνουν τα απορριμματοφόρα των δήμων να αδειάσουν τα σκουπίδια που μεταφέρουν προκειμένου να μεταφορτωθούν στα Containers για να οδηγηθούνσε ΧΥΤΥ ή σε εργοστάσια. Έτσι μειώνεται δραματικά η αξία της γης και οι περιουσίες των κατοίκων, οι περιοχές σταδιακά προσελκύουν και άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με την διαχείριση των απορριμμάτων και αναστέλλει κάθε προσπάθεια τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης.

Ακόμα χειρότερα στους ΣΜΑ γίνεται μεγάλη συμπίεση των απορριμμάτων προκειμένου να μειωθεί ο όγκος τους και να μεταφερθούν με τα Containers στους ΧΥΤΑ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα συμπιεσμένα απορρίμματα να μην μπορούν να υποστούν κανενός τύπου επεξεργασία ή διαλογή και να οδηγούνται υποχρεωτικά  στους ΧΥΤΑ για ταφή. Η προσωρινή Αποθήκευση σημαίνει de facto επί μακρόν αποθήκευση. Η απόσταση μέχρι την Πάλαιρο που θα μεταφέρονται προσωρινά, είναι μεγάλη. Ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες αυτό θα αποτελεί ΚΟΛΑΣΗ.

Στην περίπτωση του Δήμου Νότιας Κέρκυρας προωθείται η απόφαση για τον ΧΥΤΑ Παλαίρου – λύση – μπάλωμα γιατί υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και αντιδράσεις για τη λειτουργία του - που σημαίνει ότι στις Αργυράδες που εγκαθίσταται ο ΣΜΑ προκαλούνται πολλαπλά προβλήματα, όπως οσμές, στραγγίσματα, συχνά δρομολόγια απορριμματοφόρων κλπ. Στις εγκαταστάσεις του ΣΜΑ πηγαίνουν υποχρεωτικά όλα τα απορριμματοφόρα του δήμου. Αυτά έχουν αποτέλεσμα  τη δραματική υποβάθμιση του φυσικού και του αστικού περιβάλλοντος. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο πολλαπλάσιος όγκος απορριμμάτων όλης της Νότιας Κέρκυρας θα οδηγήσει σε Ρύπανση-Μόλυνση-Ασθένειες- Υποβάθμιση της ζωής του περιβάλλοντος και η διαβίωση θα γίνει ανυπόφορη.

Να τονίσουμε ότι η άρνηση στην κατασκευή ΣΜΑ – χωματερής στις Αργυράδες δε γίνεται με τη λογική τα σκουπίδια να πάνε στην αυλή του γείτονα, αλλά κυρίως για την έλλειψη στοιχειώδους σχεδιασμού από τη δημοτική αρχή για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την τακτική ότι όλα γίνονται στο πόδι, μια τακτική που de facto μετατρέπει τον ΣΜΑ σε χωματερή. Φυσικά και πρέπει κάθε Δήμος να διαχειρίζεται τα σκουπίδια του. Δεν μπορούμε να έχουμε τη λογική τα σκουπίδια να πετάγονται στην αυλή του γείτονα. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει με διάλογο, συναίνεση και η διαχείριση των σκουπιδιών με σύγχρονους επιστημονικούς όρους και όχι βαφτίζοντας το κρέας ψάρι ή τις χωματερές ΣΜΑ ή ΧΥΤΥ …

Όλος ο κερκυραϊκός λαός πρέπει να απαιτήσει την ολοκληρωμένη και απολύτως δημόσια διαχείριση των σκουπιδιών με βάση τις εξής αρχές:

Διαλογή στην πηγή για ανακύκλωση,

Ενημέρωση,  διαφάνεια, και  συναίνεση των κατοίκων.

Με βάση ένα εργοστάσιο σύγχρονης διαχείρισης απορριμμάτων μπορεί να σχεδιαστεί και να οικοδομηθεί περισσότερο ρεαλιστικά το ευρύτερο σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης, της ανακύκλωσης, των σταθμών μεταφόρτωσης. Απαιτεί την  οργάνωση μιας επαρκούς, μαζικής και ποιοτικής Δημοτικής υπηρεσίας καθαριότητας.

Σήμερα και όχι αύριο είναι αναγκαία η οργάνωση του αγώνα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής για να σταματήσει κάθε σχεδιασμός για χωματερή – ΣΜΑ.

Κανείς, κανένας φορέας, καμιά συλλογικότητα δεν μπορεί να σιωπά. Η σιωπή δεν είναι χρυσός, είναι συνενοχή!

ΠΗΓΗ: zougla.gr Με πληροφορίες από το argyrades.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search