• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

O Άγιος Νικόλαος… ένα μικρό χωριό

December 20, 2020 446
 
 
Του Νίκου Ρέβη, δικηγόρου (αναδημοσίευση από το FACEBOOK)
 
Κάπου στα νότια της όμορφης Κέρκυρας, ζει μέσα στο πρασινογάλαζο ένα μικρό χωριό. Ένα μικρό χωριό, που έχει όλα εκείνα τα σημάδια της κορφιάτικης ιστορίας του αλλά και των χρόνων που πέρασαν. Ένα μικρό χωριό που δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει κάποιο πολιτισμικό botox! Ένα μικρό χωριό που οι ρυτίδες και οι σκιές στην επιφάνεια του μεγαλώνουν! Βλέπετε, δεν είναι πλούσιο, δεν έχει διασυνδέσεις, δε γνωρίζει τους διάσημους πλαστικούς επεμβατολόγους που θα μπορούσαν να το αναζωογονήσουν. Αφήνεται έρημο, στα σκληρά χάδια του χρόνου με μόνη του παρηγοριά, τις αναμνήσεις άλλων εποχών.
Κάποια στιγμή όμως νόμισε και το χωριουδάκι αυτό, ότι ίσως το θυμήθηκαν, ότι ίσως κάτι μπορεί ν’ άλλαζε, ότι ίσως έφευγε τουλάχιστον μια από τις πολλές και βαθιές του ρυτίδες.
Του έταξαν ένα γήπεδο! Όχι καινούργιο, μη φανταστείτε… ένα παλιό, αλλά κάποτε άκρως λειτουργικό για όλα τα γύρω χωριά. Θα το έφτιαχναν λέει, θα το έκαναν σύγχρονο λέει, θα του έβαζαν και το πράσινο αυτό το καλό το πράγμα λέει… το χλοοτάπητα! Για το μικρό χωριό, αυτό θα σήμαινε πολλά… θα σήμαινε ξανά ζωή, ξανά κόσμος στα καντούνια του, ξανά χρώματα και γέλια! Επιφυλακτικό το χωριουδάκι, γιατί και παλιά γελάστηκε στο τάξιμο, κούνησε συγκαταβατικά το κεφάλι του. Εκείνο το παρά τη φτώχια περήφανο κεφάλι, με την εκκλησιά του Αι Νικόλα! Τότε για να το πείσουν, του έδειξαν χαρτί με βούλα από το γκουβέρνο και τα τάλαρα που είχαν οριστεί! Όχι αστεία πράγματα! Χαρές που έκανε το μικρό χωριό!! Κρυφοχαμογελούσε, καμάρωνε και χαιρόταν σαν άλλοτε, όταν ήταν νιό και είχε όλο τον ορίζοντα των ονείρων μπροστά του! Το καημένο, παρά τα χρόνια του, δεν είχε μάθει από τα παθήματά του!
Μπερδεύτηκαν λέει οι μινίστροι στην πρωτεύουσα, για το ποιος θα είναι αυτός που θα φτιάξει το γήπεδό του! Δεν πειράζει, ψιθύρισε το χωριό… ας το φτιάξει όποιος θέλει και μπορεί… εγώ το ίδιο θ’ αναγνωρίζω και θα ευχαριστώ!
Ο ψίθυρος του μικρού χωριού, έγινε φωνή, έγινε διαμαρτυρία… αλλά...! το ανατρεπτικό αυτό… αλλά… !
Το μικρό χωριό, ξανασκοτείνιασε, έφυγε το χαμόγελο και σιγά σιγά, γύρισε πάλι στη γνωστή μοναχική του γωνιά! Όταν το χάιδεψα στην πλάτη και του είπα να μη στενοχωριέται, κάτι θα γίνει, υπάρχουν νόμοι στην πολιτεία, υπάρχει το δίκιο, υπάρχει το φιλότιμο… μου χαμογέλασε πικρά, σχεδόν ανατριχιαστικά! Κατέβασε το πρόσωπο και κοιτώντας μόνο τα χώματά του, μουρμούρισε… Θα ακούσεις πολλά, θα δεις λίγα. Θα συμφωνήσουν πολλοί, θα πράξουν λίγοι. Θα με θυμηθούν όταν είναι να πάρουν, θα με ξεχάσουν όταν είναι να δώσουν. Πάντα έτσι γινόταν, πάντα έτσι θα γίνεται….
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search