• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

Λίγα λόγια για τον αγώνα μας - ΟΧΙ ΣΜΑ στα Λεύτερα Αργυράδων

December 26, 2020 555
Μετά από πολλές και δικαιολογημένες απορίες των μελών μας, κοινοποιούμε στην ομάδα ένα κείμενο στο οποίο επιχειρούμε με απλά λόγια να δώσουμε μια εικόνα για το δίκαιο του αγώνα μας. Παρά τον τίτλο του είναι λιγάκι ...μακροσκελές, αξίζει όμως να διαβαστεί ώστε να λυθεί κάθε απορία. Και κυρίως να μη βρεθεί κανείς να πει πως δεν ήξερε!!!
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ
Πάμε να βάλουμε λοιπόν τις σκέψεις μας και τα επιχειρήματα μας σε μια σειρά, μετά από την δικαιολογημένη απαίτηση πολλών συγχωριανών μας για ενημέρωση επί του θέματος.
Πάμε δηλαδή να κάνουμε αυτό που όφειλε να κάνει εδώ και πολύ καιρό η δημοτική αρχή του Δήμου μας,. Ίσως από την πρώτη κιόλας μέρα της απόφασης της να διαχειριστεί ο Δήμος μας μόνος του τα απορρίμματα του.
Διότι όπως καταλαβαίνετε είναι αν μη τι άλλο αστείο, ασόβαρο, να προσκαλούνται οι Δημοτικοί Σύμβουλοι σε έκτακτη συνεδρίαση, 17 μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας εναπόθεσης των απορριμμάτων μας στο Τεμπλόνι. Και επιπλέον είναι αν μη τι άλλο προσβλητικό για όλοι την τοπική κοινωνία των Αργυράδων, του Μαραθιά, του Περιβολίου, των χωριών της ευρύτερης περιοχής αλλά παράλληλα και όλων των δημοτικών συμβούλων, δύο μόλις μέρες πριν το εν λόγω Δημοτικό Συμβούλιο, ημέρα Σάββατο, υπό βροχή και κυρίως ανήμερα της μεγαλύτερης γιορτής της Κέρκυρας, του πολιούχου μας Αγίου Σπυρίδωνα, να μπαίνουν σαν τους κλέφτες στα Λεύτερα για να καθαρίσουν ξεριζώνοντας ελιές και καταστρέφοντας ένα μοναδικό για το φυσικό κάλλος του περιβάλλον. Δηλαδή ο Δήμαρχος πρώτα μπήκε να καθαρίσει τον χώρο και μετά να μας ενημερώσει. Περιττό βέβαια να σας πούμε ότι το επιχείρημα του, ότι δήθεν καθαρίστηκε απλά για να διευκολυνθούν οι τοπογράφοι στην αποτύπωση του οικοπέδου, δεν είναι μόνο αστείο, αλλά και επικίνδυνο. Είναι επικίνδυνο να ακούς τον δήμαρχο σου να λέει ότι ξερίζωσε ελιές απλά και μόνο για ένα τοπογραφικό. Αν αυτή είναι η περιβαλλοντική ευσυνειδησία της δημοτικής μας αρχής, τότε το μέλλον του τόπου μας δεν είναι καθόλου ευοίωνο.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΜΑ
Αρχικά θα πρέπει όλοι μας να κατανοήσουμε ότι όπως κι εμείς οι πολίτες, προκειμένου να χτίσουμε ένα σπίτι ή να στήσουμε μια ιδιωτική εγκατάσταση, πρέπει να είμαστε σύννομοι με την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία, κάτι αντίστοιχο διέπει και τους δήμους για κάθε έργο ή κατασκευή που προτίθενται να δημιουργήσουν.
Για τα σκουπίδια συγκεκριμένα προβλέπεται, κάθε 5 χρόνια με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να αναθεωρείται ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων (γνωστός ως ΠΕΣΔΑ), ώστε αφενός να είναι συμβατός με τον ισχύοντα ΕΣΔΑ (Εθνικός Σχεδιασμός) ακολουθώντας τις κατευθύνσεις του, αλλά και να ενσωματώνει τις προτάσεις των ΤΣΔΑ (Τοπικός Σχεδιασμός) που θα έχουν ήδη αποφασίσει στα δημοτικά τους συμβούλια όλοι οι Δήμοι της Περιφέρειας. Στον ΕΣΔΑ π.χ, που αποτελεί νόμο του κράτους αναφέρονται όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις και όλα τα κριτήρια αποκλεισμού ή επιλεξιμότητας για ένα έργο σχετικό με τα απορρίμματα είτε πρόκειται για κατασκευή ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ, εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης, ΣΜΑ κλπ
Με το αρκτικόλεξο ΣΜΑ λοιπόν εννοούμε τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.
Ποια είναι ακριβώς η χρησιμότητα του;
Ουσιαστικά πρόκειται για μια προσωρινή εναπόθεση απορριμμάτων μέσα σε ειδικά κοντέινερ (αν ο ΣΜΑ είναι κινητός), ώστε τα απορριμματοφόρα να μη διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να αδειάζουν κάθε φορά το φορτίο τους. Έτσι επιτυγχάνεται πιο γρήγορη αποκομιδή και με σαφώς λιγότερο κόστος, άρα υπάρχει κέρδος και σε χρόνο και σε χρήμα. Εν συνεχεία, όταν το κοντέινερ γεμίσει, μεταφέρεται στον τελικό προορισμό εναπόθεσης απορριμμάτων για την τελική τους επεξεργασία.
Η συγκεκριμένη κατασκευή κρίνεται περιβαλλοντικά ιδιαίτερα ασφαλής, μιας και αν ανατρέξετε στο διαδίκτυο θα μπορέσετε να δείτε κι από μόνοι σας, ότι τα σκουπίδια δεν πέφτουν καν στο έδαφος, αλλά μέσω μιας χοάνης μεταφέρονται άμεσα από το απορριμματοφόρο στο κοντέινερ. Παρόλα αυτά ο ΕΣΔΑ αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά τα κριτήρια που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από το μελετητή και τον ενδιαφερόμενο δήμο σχετικά με την χωροθέτηση του ΣΜΑ.
Πρώτο κριτήριο αφορά στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις που ειδικότερα για την Κέρκυρα είναι ο ελαιώνας της. Αναφέρονται επίσης περιοχές χαρακτηρισμένες ως δάση, διατηρητέα μνημεία της φύσης και «τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους». Μάλιστα αν και -όπως αναφέραμε παραπάνω- πρόκειται για μια ασφαλή κατασκευή, ο νόμος απαιτεί να προστατευτεί ουσιαστικά το φυσικό περιβάλλον από επιφανειακά μολυσμένα νερά που θα προκληθούν από πιθανή αστοχία ή από φυσικές καταστροφές και πλημμύρες που θα προκαλέσουν υπερχείλιση και διασπορά λυμάτων στον ελαιώνα.
Δεύτερο κριτήριο αφορά σε περιοχές επιφανειακών υδατικών συστημάτων όπως τα ποτάμια, οι παραπόταμοι και τα ρέματα. Για τους ίδιους ακριβώς λόγους με το πρώτο κριτήριο. Για να αποφύγουμε να πέσουν στο ρέμα λύματα από μια πιθανή αστοχία ή υπερχείλιση.
 
Τρίτο κριτήριο αφορά τους αρχαιολογικούς χώρους και τα πολιτισμικά μνημεία, απ’ όπου προβλέπεται ελάχιστη απόσταση (500μ).
Υπάρχουν μια σειρά από άλλα εξίσου σημαντικά κριτήρια αλλά θεωρώ ότι όλοι ήδη εχουμε φέρει την εικόνα της περιοχής στο μυαλό μας και έχουμε ήδη βγάλει τα συμπεράσματα μας. Θα δώσουμε ένα ακόμα υποχρεωτικό κριτήριο που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη όλων μας, διότι πιθανόν να αφορά και τις όμορες ιδιοκτησίες των συγχωριανών μας αλλά και την επιπλέον καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος. Προβλέπεται υποχρεωτικά μια ζώνη πυρασφάλειας 8 μέτρων περιμετρικά του σταθμού. Με ότι αυτό συνεπάγεται για το ξερίζωμα κι άλλων ελαιοδέντρων άλλα και της γενικότερης βλάστησης που γειτνιάζει με αυτόν.
Ας προσπαθήσουμε να δούμε τα κριτήρια του ΕΣΔΑ για τα Λεύτερα. Γνωρίζουμε όλοι ότι είναι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αλλά και ένας από τους καλύτερους σε παραγωγικότητα ελαιώνες της περιοχής. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια αποτελεί πόλο έλξης για τον περιπατητικό τουρισμό, για τους φίλους του ποδηλάτου, αλλά και γενικότερα για όλους τους φυσιολάτρες καλοκαιρινούς επισκέπτες του τόπους μας. Η δε συγκεκριμένη ομάδα τουριστών θεωρείται από τις πιο ποιοτικές, πιο σταθερές στο να επιλέξουν ξανά τον ίδιο προορισμό και κυρίως, οικονομικά πιο εύρωστες. Αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της καταστροφής αλλά και της δυσφήμησης του τόπου μας στο εξωτερικό. Ήδη στην Γερμανία τρέχει διαδικτυακή συλλογή υπογραφών σε ειδική πλατφόρμα (AVAAZ) κατά της απόφασης για εγκατάσταση ΣΜΑ.
 
Ειδικά το κριτήριο με τα επιφανειακά υδατικά συστήματα, θα μπορούσε να έχει τα Λεύτερα ως …παράδειγμα προς αποφυγή χωροθέτησης ΣΜΑ.
Είναι τέτοια η μορφολογία του εδάφους, αφού πρόκειται για λόφο, απ’ όπου όλα τα λήμματα θα οδηγούνται κατηφορικά στα δεκάδες μικρά και μεγάλα ρέματα τα οποία έχουν ως φυσική κατάληξη το ποτάμι που οδηγεί στη θάλασσα του Μαραθιά. Δηλαδή στην καλύτερη με διαφορά από την δεύτερη, παραλία της Κέρκυρας. Μια παραλία που «τρέφει» ουσιαστικά δύο χωριά, τον Μαραθιά και το Περιβόλι. Μια παραλία που κατέχει περίοπτη θέση σε όλους τους tour operators, χιλιοδιαφημισμένη που προβάλλεται σε εκατοντάδες τουριστικά sites και μπροσούρες. Μάλλον αυτά είναι ψιλά γράμματα για κάποιους.
Για το τέλος αφήσαμε τα ερείπια του «Παλιανικόλα», μιας Βυζαντινής εκκλησίας του 16ου αιώνα, πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες του τόπου μας. Τα τελευταία χρόνια ο Πεζοπορικός Σύλλογος Μαραθιά έχει βοηθήσει με διάφορες δράσεις στην επιπλέον προβολή της περιοχής, τοποθετώντας καλαίσθητες πινακίδες σήμανσης τόσο για τους πεζοπόρους τουρίστες (και όχι μόνο), όσο και για τους ποδηλάτες που επιλέγουν τον τόπο μας για τις διακοπές τους.
Κλείνοντας θεωρούμε ότι είχαμε την υποχρέωση, χωρίς να υπεισέλθουμε σε βάθος με διατάξεις και άλλες νομικίστικες λεπτομέρειες -δυσνόητες πολλές φορές για τον απλό συνδημότη μας-, να αναδείξουμε το δίκαιο του αγώνα μας και το άδικο μιας απόφασης που πάρθηκε για άλλη μια φορά ερήμην μας και χωρίς την συναίνεση μας.
Η δημοτική αρχή οφείλει έστω και τώρα να ξανασκεφτεί σοβαρά και να πάρει πίσω την απόφαση της για τα Λεύτερα, να ακούσει τη βούληση του λαού και να αναζητήσει αλλού τον χώρο για την κατασκευή ΣΜΑ. Χωρίς αιφνιδιασμούς ή παράνομους καθαρισμούς οικοπέδων και κυρίως με διαφάνεια και σε πλήρη συνεργασία με την τοπική κοινωνία. Το πρόσφατο παρελθόν έδειξε ότι χωρίς την συναίνεση της, η κοινωνία, όποιο κι αν είναι το έργο, το ακυρώνει από μόνη της.
Λέμε λοιπόν με κάθε τρόπο, με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, και σε όλους τους τόνους ένα μεγάλο ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΜΑ ΣΤΑ ΛΕΥΤΕΡΑ ΑΡΓΥΡΑΔΩΝ.
 
Θέμης Καββαδίας, Δημοτικός Σύμβουλος Νότιας Κέρκυρας
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search