• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ Της ΚΟΡΟΝΑΣ - ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ από τις Αργυράδες του Κώστα Γ. Καλούδη

January 07, 2021 732

Φωτορεπορτάζ από τα Θεοφάνεια στις Αργυράδες του Κώστα Γ. Καλούδη

Φωτορεπορτάζ του αγαπημένου φίλου Κώστα Γ. Καλούδη από τη χθεσινή γιορτή των Θεοφανείων στις Αργυράδες και γενικότερα από το κλίμα των ημερών σε συνθήκες πανδημίας.

Προεπισκόπηση εικόνας

 

ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ Της ΚΟΡΟΝΑΣ

Του Κώστα Γ. Καλούδη 

Αν είναι τρεις οι δυνάμεις που κυβερνούν τον άνθρωπο θα μπορούσαμε να τις εντοπίσουμε στην τελετή του Αγιασμού των υδάτων την ημέρα των Θεοφανείων. Αυτές οι δυνάμεις είναι η πίστη, το εγώ και το έθιμο.

Η πίστη επειδή μας δίνει δύναμη, το έθιμο επειδή μας δένει με το παρελθόν και το εγώ γιατί μας κάνει να νιώθουμε ξεχωριστοί…

Αυτό ήταν ξεκάθαρο κάθε τέτοια μέρα και μπορούσε να το ζήσει κανείς μέσα στην εκκλησία έως τη περσινή χρονιά.

Αυτό ετούτη την χρονιά δεν το είδαμε λογω Κορωνοϊού.

Είναι η χρονιά του 2021, που τον κόσμο κυβερνά ο αόρατος κυβερνήτης, που τον μάθαμε σαν κορωνοϊο. Με άλλα λόγια η κορόνα, επειδή μοιάζει στην κορόνα, που φορούσαν οι βασιλιάδες και βασίλισσες που κυβερνούσαν όλο σχεδόν τον κόσμο… Λίγοι από αυτούς πλέον έχουν μείνει. Τώρα τη θέση τους έχει πάρει ο αόρατος εχθρός, ο βασιλιάς θάνατος, που ξεσήκωσε πόλεμο ενάντια στη ζωή.

Για το λόγο αυτό κι επειδή δεν του γλυτώνει κανείς, μικροί μεγάλοι, πλούσιοι και φτωχοί δεν ξέρουμε από πού θα μας έρθει, φρόνιμο είναι να μην πηγαίνουμε γυρεύοντας.

Αυτό το έχει καταλάβει ο κόσμος και αποδείχτηκε και τη σημερινή μέρα των Θεοφανείων, στην εκκλησία της Άγιας Τριάδος.

Ο κόσμος δεν ήταν ουτε το ένα δέκατο από άλλες χρονιές. Όλοι σχεδόν φορούσαν μάσκες, εκτός των ψαλτών και του ιερέα και όλοι κρατούσαν τις αποστάσεις, τουλάχιστον όπως έδειχνε η εικόνα. Η λειτουργία είχε άλλη χάρη καθώς διατηρήθηκε απόλυτη ησυχία. Αλλά εκεί που φάνηκε η διαφορά ήταν την ώρα του Αγιασμού των υδάτων. Για πρώτη φορά, για όσο θυμόμαστε εμείς οι πιο παλιοί, νιώσαμε την ευλάβεια που ανταποδόθηκε στην τελετή του Βαπτίσματος από όλο το εκκλησίασμα.

Αυτό δεν είναι μόνο προσωπική άποψη. Ακούστηκε από πολλούς επειδή υπήρχε ο απαιτούμενος σεβασμός από την αρχή ως το

τέλος. Έλειπαν τούτη τη χρονιά οι πρωταγωνιστές. Δεν υπήρχαν σπρωξίματα και πειράγματα και γέλια πονηρά. Ήταν και ο κόσμος λιγοστός. Πρώτη φορά ίσως που το χάρηκε και ο ίδιος ο παπά Αριστείδης… Στο τέλος μοιράστηκε Αγιασμός στον περισσότερο κόσμο αλλά ήταν και κάποιοι που δεν είχαν ξεχάσει τις παλιές συνήθειες. Ήθελαν να βουτήξουν το δοχείο, ή τη καράφα μόνοι τους.

 Προεπισκόπηση εικόνας

Προεπισκόπηση εικόνας

Προεπισκόπηση εικόνας

Προεπισκόπηση εικόνας

Προεπισκόπηση εικόνας

Προεπισκόπηση εικόνας

 

Προεπισκόπηση εικόνας

Γενικά φέτος είδαμε πολλά να αλλάζουν στο χωριό.

Ο χριστουγεννιάτικος στολισμός σε σύγκριση με άλλα χρόνια ήταν ελάχιστος. Ακόμη και στου Αϊ Γιωργιού. Μέσα στο χωριό ακόμη λιγότερα φώτα άναψαν. Εκεί που έγινε η διαφορά είναι στο παλιό σχολείο που είναι και το τμήμα του δημαρχείου Νότιας Κέρκυρας.

Πάνω στα κάγκελα από τη μια άκρη στην άλλη έχουν μπει χιλιάδες φωτάκια, κάτι, που ποτέ πριν δεν είχαμε ξαναδεί. Επίσης, πίσω από το σχολείο διαμορφώνεται το έδαφος για να ασφαλτοστρωθεί όπως μάθαμε.

 

Μια άλλη στροφή που έχει γίνει, είναι το ενδιαφέρον του κόσμου για το τι θα ξημερώσει. Για το λόγο αυτό έχει στραφεί στην ελαιοκομιδή.

Καθηγητές, γιατροί, δάσκαλοι, δικηγόροι, όλος ο κόσμος στο κυνήγι της ελιάς.

Πολλά έχουν συμβάλλει σε αυτό το γεγονός. Πρώτον, η μεγάλη ανεργία που έπληξε τους κατοίκους και δεύτερον η πρωτοφανής σοδειά. Όποιον κι αν ρωτήσει κανείς θα πάρει την απάντηση πως τέτοια σοδειά δεν έχει ξαναδεί… Τα ελαιόδεντρα έστω και εγκαταλελειμμένα, σαν να προέβλεψαν την κρίση να έρχεται φορτώθηκαν καρπό. Είναι αυτό που λέει το ρητό, Ουδέν κακόν αμιγές καλού… Ή αλλιώς το κάθε κακό κουβαλάει και κάτι καλό μαζί του.

 

Ξέρουμε πως ο άνθρωπος σε όλα αυτά έχει βάλει το χεράκι του. Αν πάρει το μάθημά του και φροντίσει να μην μολύνει τόσο το περιβάλλον θα βγει σε καλό.

Αν σταματήσει να πιστεύει πως τα πάντα ανήκουν σε αυτόν, θα θεωρείται πιο άνθρωπος και τόσα άλλα…

Δεν έχει παρά να δει κανείς τις ποσότητες ελαιοκάρπου που φτάνουν στα ελαιουργεία. Φορτωμένα τα αυτοκίνητα πάνε κι έρχονται και οι ελαιουργείες δεν προφταίνουν

 

Λάδι βγαίνει καλό σε ποιότητα και αυτό είναι που μετράει. Τι να τα κάνει τα λάδια τα βαριά κανείς; Αν και πάντα υπάρχουν τρόποι να τα ελαφρύνουν οι ειδικοί…

Το λάδι της λιανολιάς που θεωρείται «Τρόφιμο Φάρμακο» οι τελευταίοι που το γνωρίζουν είναι οι περισσότεροι ελαιοπαραγωγοί του τόπου μας. Να τρώγεται και ότι να είναι.

Κάποτε θα πρέπει να πάρουμε την υπόθεση ελαιόλαδο πολύ σοβαρά. Όλοι λίγο πολύ έχουμε ελαιόδεντρα. Αν γίνει ενας συνεταιρισμος που να αναλαμβάνει, με όλα τα μέσα που υπάρχουν σήμερα, να συλλέγει τον καρπό, όπως το απαιτεί η παραγωγή υψηλής ποιότητας ελαιολάδου θα μπορούσαν να αυξήσουν τα έσοδα του τοπου κατά πολύ. Θα έβαζε ο καθένας από πενήντα ελιές και θα μοιραζόταν το λάδι. Έστω κι αν ορισμένες ελιές δεν είχαν καρπίσει, θα είχαν καρπό τον επόμενο χρόνο.

Θα πρέπει ως τόσο να εντοπίσει τις κατάλληλες αγορές που εκείνες με τη σειρά τους το προωθούν για τις ιαματικές ουσίες του και η αξία του είναι δεκαπλάσια και ακόμη παραπάνω.

 

Αυτά τα νέα του χωριού των Αργυράδων.

 

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

 

Προεπισκόπηση εικόνας

 

Προεπισκόπηση εικόνας

Προεπισκόπηση εικόνας

Προεπισκόπηση εικόνας

Προεπισκόπηση εικόνας

Προεπισκόπηση εικόνας

 

Προεπισκόπηση εικόνας

 

Προεπισκόπηση εικόνας

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search