Print this page

Για την ιστορική διαδρομή της "Φωνής των Αργυραδιτών": 30 χρόνια «Φ. τ. Α.» με αγάπη και προσφορά για τον τόπο!

January 17, 2021 418

30 χρόνια «Φ. τ. Α.» με αγάπη και προσφορά για τον τόπο!

Τον Δεκέμβρη συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από την έκδοση του πρώτου φύλλου της «Φ.τ.Α.» τον Δεκέμβρη του 1991. Σε αυτά τα τριάντα χρόνια εκδόθηκαν 158 φύλλα. Από το πρώτο φύλλο η «Φ.τ.Α.» αποτελεί τη γέφυρα επικοινωνίας των απανταχού Αργυραδιτών. Mε αγάπη και ενδιαφέρον για την Ιστορία, την παράδοση, αλλά και τα σύγχρονα προβλήματα του τόπου κυκλοφορεί τακτικά κάθε δίμηνο με μια μικρή παρένθεση από το καλοκαίρι του 2011 μέχρι τα τέλη του 2012. Η τακτική της έκδοση κάθε δυο μήνες αποτελεί πράξη αντίστασης στις σημερινές αντίξοες συνθήκες και προσφοράς, χωρίς στενόμυαλους τοπικισμούς, προς τον τόπο.

ΑΥΤΕΝΕΡΓΟΣ: Μαχητική η «ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΡΓΥΡΑΔΙΤΩΝ» - Κυκλοφορεί το νέο φύλλο

Σε αυτή τη νέα περίοδο που σφραγίζεται από την υγειονομική και οικονομική κρίση, αλλά και τις ραγδαίες τεχνολογικές αλλαγές που αλλάζουν ριζικά τη σχέση των πολιτών με τον τύπο και την ενημέρωση επιβάλλεται η συστράτευση όλων μας για τη διατήρηση και βελτίωση της εφημερίδας μας. Για να δώσουμε τη μάχη για ουσιαστική ενημέρωση και παρέμβαση στα προβλήματα του τόπου.

Όλοι μαζί μπορούμε να συμβάλουμε ώστε η «Φ. τ. Α.» να συνεχίζει να είναι ελεύθερο βήμα έκφρασης με κριτική άποψη προς κάθε εξουσία με γνώμονα τα συμφέροντα του τόπου. Διακηρυγμένος στόχος είναι η ανάδειξη των τοπικών προβλημάτων και η άσκηση εποικοδομητικής κριτική, έτσι ώστε να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει όσους μπορούν να συμβάλουν στην επίλυσή τους. Αναγνωρίζοντας ότι τα ειδικά τοπικά προβλήματα συνδέονται με τα γενικότερα προβλήματα του νησιού και της χώρας, για αυτό και δεν πρέπει να κλειστούμε στον αργυραδίτικο μικρόκοσμό μας. Οι στήλες της «Φ. τ. Α.» είναι ανοιχτές σε όλους για δημόσιο διάλογο και προβληματισμό.

Παράλληλα η «Φ. τ. Α.» προβάλλει την Ιστορία και τις παραδόσεις του τόπου και καταγράφει τη σύγχρονη Ιστορία. Αυτό τον δρόμο πρέπει να βαδίσουμε αποφασιστικά με τη συσπείρωση και τη συμβολή όλων, χωρίς αποκλεισμούς. Η μάχη για τη βελτίωση της εφημερίδας και τη διάδοσή της σε κάθε αργυραδίτικο σπίτι – και όχι μόνο- αφορά όλους μας.

Κυκλοφορεί “Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΡΓΥΡΑΔΙΤΩΝ” - CorfuCorner.gr

Για την Ιστορία της «Φ. τ. Α.»

Το 1ο φύλλο κυκλοφορεί τον Δεκέμβριο του 1991 σε 4σέλιδο επί προεδρίας Γάκη Κουλούρη. Συντακτική Επιτροπή (Σ.Ε.)  Γιώργος Καββαδίας (Μπέκου), Νεκτάριος Καλούδης. Πορφύριος Πανδής.

Τον Ιούνιο του 1993, ενάμισι, περίπου χρόνο μετά το 1ο φύλλο η «Φ. τ.Α.» αυξάνει τις σελίδες της σε έξι. Από τα τέλη του 1993 και το 12ο και 13ο φύλλο αλλάζει η σύνθεση της ΣΕ: Ανδρέας Καββαδίας (πρόεδρος του Συλλόγου), Γιώργος Καββαδίας (Μπέκου), Νικηφόρος Λιούμπας, Πορφύριος Πανδής.

Από τον Δεκέμβρη του 1994, από το 17ο φύλλο η εφημερίδα γίνεται 8σέλιδη και από το 19ο στη ΣΕ συμμετέχει ο Οδυσσέας Πανδής.

Μετά από δυόμισυ χρόνια τον Ιούνιο του 1997 η «Φ. τ. Α» αυξάνει τις σελίδες της σε δώδεκα, ενώ από τη ΣΕ αποχωρεί ο Πορφύριος Πανδής (32ο φ. Ιούλιος - Αύγουστος 1997) και από το 35ο μέχρι το 46ο συμμετέχει ο αείμνηστος Νεκτάριος Καλούδης. Από το 17ο φύλλο στη ΣΕ συμμετέχει ο Σταύρος Καββαδίας (Μαργαρίτη). Απόν το 60ο φύλλο συμμετέχει στην ΣΕ ο Σπύρος Καββαδίας (Νιήνιαρη)

Από τον Ιούνιο του 2005 μέχρι τον Ιούνιο του 2011 που σταματά για περίπου 22 μήνες η έκδοση της «Φ. τ. Α»  γίνονται συχνές αλλαγές στην ΣΕ. Από το 78ο φύλλο παραιτείται Ο Γιώργος Καββαδίας (Μπέκος) και από τα τέλη του 2005, από το 82ο φύλλο οι Σταύρος Καββαδίας και Νικηφόρος Λιούμπας, ενώ συμμετέχει και ο Ανδρέας Πανδής (Γούλιου). Στο 113 φύλλο, τον Απρίλιο  του 2011, η σύνθεση της ΣΕ είναι η εξής: Ελένη Α. Καββαδία (Παπασπύρου), Κατερίνα Καββαδία, Ανδρέας Καλούδης και Ανδρέας Πανδής (Γούλιου). Το 114ο φύλλο του Ιουνίου είναι ουσιαστικά και το τελευταίο, αφού για περίπου εικοσιδύο μήνες θα διακοπεί η έκδοση της «Φ. τ. Α.»

Τον Δεκέμβριο του 2012 μετά από διακοπή ενάμισυ περίπου χρόνο επανεκδίδεται σε ένα 4σέλιδο με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και με κύριο θέμα να μη διαλυθεί  ο Σύλλογος.

Τον Απρίλιο του 2013 επανεκδίδεται με απόφαση της Επιτροπής Επανίδρυσης του Συλλόγου (116ο φύλλο). Η  «Φ. τ. Α.» εκδίδεται ασπρόμαυρη σε 8 σελίδες λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο Σύλλογος.

Από τον Απρίλιο – Μάιο του 2014 και το 123ο φύλλο η «Φ. τ. Α.» εκδίδεται σε 10  σελίδες, όπου το ένα δισέλιδο είναι αφιερωμένο σε διαφημίσεις – γνωστοποιήσεις, ενώ κατά καιρούς έχουν εκδοθεί και έγχρωμα φύλλα. Τα δυο τελευταία χρόνια μειώσαμε τον αριθμό των φύλλων από 6 σε 5 κάθε χρόνο με σκοπό την εξοικονόμηση χρημάτων που διατίθενται για έργα στο χωριό.

Η στήριξη των αναγνωστών και φίλων είναι η πηγή δύναμη της εφημερίδας για αυτό και ευχαριστούμε θερμά όλους!

Νικηφόρος Λιούμπας

ΠΗΓΗ: Η "Φωνή των Αργυραδιτών" αρ. φ. 158 Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2021

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.