• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

Eντυπωσιακές χειμωνιάτικες εικόνες με τα φλαμίνγκος σήμερα στις Αλυκές Λευκίμμης

January 18, 2021 826

 

Εντυπωσιάζουν μέσα στον χειμώνα οι σημερινές εικόνες με τα φλαμίνγκος στις Αλυκές Λευκίμμης.

Τα φλαμίνγκο ή φοινικόπτεροι είναι πτηνά του γένους των φοινικόπτερων. Είναι πουλί που συναντάται σε όλο τον κόσμο και έχει χαρακτηριστικό ροζ φτέρωμα. Είναι ψηλόλιγνο με λεπτά πόδια και γαμψή μύτη.

Η εικόνα ίσως περιέχει: πουλί, ουρανός, φυτό, υπαίθριες δραστηριότητες, φύση και νερό

Το όνομα φλαμίνγκο προέρχεται από την πορτογαλική ή ισπανική λέξη "flamengo", που σημαίνει "αυτός που έχει το χρώμα της φλόγας". Επίσης, παρόμοιο νόημα έχει και η ελληνική λέξη "φοινικόπτερος" σημαίνει "αυτός που έχει φτερά στο κόκκινο χρώμα του αίματος".

Σε μία χερσόνησο περίπου 2.000 στρεμμάτων, στο νότιο τμήμα του νησιού της Κέρκυρας και δίπλα στον οικισμό της Λευκίμμης, βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους της χώρας, οι Αλυκές Λευκίμμης. Δίπλα βρίσκονται υγρολίβαδα και αιωνόβιοι ελαιώνες. Η μεγαλύτερη έκταση καλύπτεται από την, εν μέρει φυσική, λιμνοθάλασσα.

Η περιοχή είναι ευρέως γνωστή για την πλούσια ορνιθοπανίδα της που αποτελείται από σπάνια είδη όπως οι πάπιες βαρβάρες, οι καστανοκέφαλοι, οι θαλασσοσφυριχτές και άλλα. Όμως, η «ατραξιόν» της περιοχής και ο λόγος που την επισκέπτονται πολλοί τουρίστες είναι τα φοινικόπτερα, τα γνωστά φλαμίνγκο. Τα επιβλητικά αυτά πτηνά συρρέουν κατά χιλιάδες στην περιοχή το μήνα Σεπτέμβριο συνήθως και δίνουν μία εξωτική πινελιά στο μέρος. Τα φλαμίνγκο ζουν πάνω από 30 χρόνια και εντυπωσιάζουν με το μέγεθος τους (1.60 μ.) και το χρώμα τους (ροζ).

Η εικόνα ίσως περιέχει: άτομα που χορεύουν, αεροπλάνο, φυτό, λουλούδι, πουλί, υπαίθριες δραστηριότητες, φύση, νερό και φαγητό

Για την Ιστορία η περιοχή χρησιμοποιήθηκε από την εποχή των Ανδεγαυών, τον 13ο και 14ο αιώνα, ως αλυκές. Το 16ο αιώνα ήδη υπήρχαν 80 αλατοπήγια και κτίστηκαν οι αλαταποθήκες. Σήμερα, οι Αλυκές Λευκίμμης ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000 ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά. Η περιοχή απειλείται από τους λαθροκυνηγούς, την διάβρωση αλλά και την είσοδο οχημάτων ή αερόπτερων.

Στο ειδυλλιακό αυτό μέρος, όπου παντρεύονται η ηρεμία της λιμνοθάλασσας με την αγριάδα του ακρωτηριού, τα φλαμίνγκο έχουνε βρει ένα κόσμο οικείο και μοναδικό. Ένα μέρος που για χρόνια επισκέπτονται και ίσως δίκαια να το θεωρούν το εξοχικό τους στην Ελλάδα. 

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, δέντρο, υπαίθριες δραστηριότητες, φύση και νερό, κείμενο που λέει "ET 18 01 2021"

ΦΩΤΟ: Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κέρκυρας

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search