• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

«Άρχισαν τα όργανα» - Δήμος Νότιας Κέρκυρας δυο ταχυτήτων!

March 24, 2021 1120

«Άρχισαν τα όργανα» στον Δήμο Νότιας Κέρκυρας

Αδικίες + ανισότητες + τοπικισμός + παραγοντισμός + ρουσφέτια = Δυο ταχύτητες

«Άρχισαν τα όργανα» στον Δήμο Νότιας Κέρκυρας και βγήκαν τα … μαχαίρια με αφορμή τον προϋπολογισμό του Δήμου που ψηφίστηκε πρόσφατα από το Δημοτικό Συμβούλιο με τις ψήφους μόνο της παράταξης του Δημάρχου Κ. Λέσση παρόλο που δεν έχει πλειοψηφία! Πώς έγινε αυτό; Την υπερψήφιση του προϋπολογισμού διευκόλυνε η απουσία 7 συμβούλων. Άλλωστε οι απουσίες από τις συνεδριάσεις του ΔΣ είναι πολλές και συχνές! Υπερψηφίστηκε από 11 συμβούλους της παράταξης της πλειοψηφίας, 7 από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης τον καταψήφισαν, ενώ 7 απουσίαζαν(!!!)

H «Φωνή των Αργυραδιτών» στο φύλλο που κυκλοφορεί σε άρθρο για τον προϋπολογισμό με τίτλο «Προϋπολογισμός αδικίας τοπικισμού και παραγοντισμού» αναφέρει: «Προϋπολογισμός αδικίας και ανισότητας ανάλογα με τη δύναμη των διαφόρων τοπικών παραγόντων μέσα στον Δήμο που χωρίζει τα χωριά σε δυο κατηγορίες και ταχύτητες σε συνθήκες περιορισμένης κρατικής χρηματοδότησης (ΚΑΠ).  Για μια ακόμα χρονιά ο προϋπολογισμός του Δήμου Νότιας Κέρκυρας διαχωρίζει τα χωριά σε δυο ταχύτητες, χωρίς να περιλαμβάνει τα αναγκαία έργα υποδομής και ισόρροπης ανάπτυξης,  ενώ η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών είναι προς όφελος συγκεκριμένων ιδιωτικών επιχειρήσεων.»

Πέρα από την κριτική που άσκησαν οι παρατάξεις  της αντιπολίτευσης, κυρίως ΔΗΜΟΣΥΝ και ΛΑΣΥ με αναλυτικές, εκτεταμένες ανακοινώσεις για τον προϋπολογισμό επανήλθαν και σε άλλα θέματα. Η ΔΗΜΟΣΥΝ άσκησε κριτική κατηγορώντας τη δημοτική αρχή για ρουσφέτια. Ενδεικτικά αποσπάσματα από την πρόσφατη ανακοίνωση «Στο δημοτικό συμβούλιο στις 18.03.2021 καταγγείλαμε την πολιτική του ρουσφετιού που έχει παγιωθεί στο Δήμο Νότιας Κέρκυρας...

Όμως εκτός των προαναφερθέντων που εγείρουν θέμα ηθικής τάξης, οι συγκεκριμένες τελευταίες προσλήψεις δημιουργούν και ένα επιπλέον πρόβλημα στο δήμο. Τον επιβαρύνουν με κόστος 200.000 ευρώ…

Η ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Πέρα από μία χλιαρή δικαιολογία περί έλλειψης μόνιμου προσωπικού, δεν έδωσε απαντήσεις στο δημοτικό συμβούλιο.

Εξάλλου πως να αντικρούσει την αλήθεια των δικών της εγγράφων;

Στην ουσία ομολογήθηκε η ΡΟΥΣΦΕΤΟΚΡΑΤΙΑ ως πολιτική της επιλογή και προφανώς δεν ήταν καθόλου τυχαία η προ μηνών δήλωση ενός δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας, όταν στο δημοτικό συμβούλιο ωμά και κυνικά δήλωσε:

«Κερδίσαμε τις εκλογές, ε λοιπόν αφήστε μας να κυβερνήσουμε με τα ρουσφέτια μας....». ΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ....»

Η ΛΑΣΥ στην πρόσφατη ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρει: «Με αφορμή την τουριστική προβολή αναδείξαμε τα τεράστια προβλήματα που δυσφημούν τον τουρισμό. Το οδικό δίκτυο, είκοσι χρόνια κατεστραμμένο. Η μετακίνηση από και προς την πόλη, είναι οδύσσεια για το λαό και τους επισκέπτες.

Η αγροτική οδοποιία κατεστραμμένη, με βάτα δεξιά και αριστερά την κάνουν απροσπέλαστη για ντόπιους και επισκέπτες.

Η έλλειψη βιολογικών έχει ως αποτέλεσμα πολλές παραλίες να γίνονται δέκτες λημμάτων που μας δυσφημούν διεθνώς.

Τα προβλήματα με το νερό, τις συνεχείς διακοπές βλάβες κλπ. Ο κ. Δήμαρχος μας θύμισε και την «κατάληψη» των παραλιών από τους μεγαλοεπιχειρηματίες».

Ωστόσο οι αντιδράσεις δεν προέρχονται μόνο από τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ουσιαστικά από ΔΗΜΟΣΥΝ και ΛΑΣΥ, αλλά και από μέλη ΤΣ και άλλες συλλογικότητες και δημότες. Ενδεικτικές και μόνο είναι οι πρόσφaτες αντιπαραθέσεις και τα πάμπολλα σχόλια μέσω FACEBOOK.

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Λευκίμμης Κώστας Γαρδικιώτης ανάρτησε στο FACEBOOK το παρακάτω κείμενο:

 

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ                                         

ΠΡΟΣ Κο ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΟΤΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ                                                             

ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 2020 ΣΕ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΝΕΜΗΘΗΚΑΝ ΟΝΟΜΑΤΙΣΜΕΝΑ, ΕΡΓΑ ΥΨΟΥΣ  970000ΕΥΡΩ ΟΛΑ ΕΚΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΛΕΥΚΙΜΜΑΙΩΝ.                                         ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΤΕ ΑΝΙΣΟΜΕΡΗ ΚΑΙ ΑΔΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ,ΔΟΘΗΚΕ ΥΠΟΣΧΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΟΤΙ ΘΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΑΔΙΚΙΑ ΣΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 2021.                                            

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΤΗΝ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ,ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΝ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 2090000 ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 2018 ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΔΗΜΟΥ,ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΛΕΟΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ.               

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ,ΟΤΙ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗ ,ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΑΔΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΛΕΥΚΙΜΜΑΙΩΝ,ΑΦΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 2.090.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΟΔΟΠΟΙΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ,Η ΔΗΛΑΔΗ ΠΕΡΙΠΟΥ 12% ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 3.060.000ΕΥΡΩ (970.000+2.090.000).                                                   

ΗΛΕΥΚΙΜΜΗ ΕΧΕΙ ΤΟ 37%  ΤΟΥ ΠΛΗΥΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΕΚΤΑΣΗ - ΕΞΕΡΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ ΟΡΕΙΝΕΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ - ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 50% ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΙΣΙΜΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ.           

ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΟΤΙ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΟΥΝ ΣΤΙΣ 24 ΜΑΡΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΦΟΡΑ ΑΔΙΚΗ ......ΚΑΙ ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΑΝΑΒΛΗΘΕΙ Η ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ: # ΕΡΓΟ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Δ.Ε ΛΕΥΚΙΜΜΑΙΩΝ,ΚΟΡΙΣΣΙΩΝ,ΜΕΛΕΤΕΙΕΩΝ# ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ - ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΔΙΚΤΥΟΥ Δ.Ε ΛΕΥΚΙΜΜΑΙΩΝ ,ΚΟΡΙΣΣΙΩΝ,ΜΕΛΕΤΕΙΕΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ.                                                       

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  Τ.Κ. ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ                                

ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΡΔΙΚΙΩΤΗΣ

Ως απάντηση δημοσιοποιήθηκε στο FACEBOOK το ακόλουθο κείμενο του Κώστα Ανδριώτη:

"Δήμος Νότιας Κέρκυρας. Κοινοτικό διαμέρισμα Αγίου Ματθαιου. Κατάσταση δρόμων.

Το άρθρο αυτό δεν αποτελεί κριτική, αλλά παρουσίαση αναγκών. Αφορμή παίρνω από την διαμαρτυρία  του φίλου Προέδρου Λευkιμμης  Κ. Γαρδικιώτη σχετικά με τα κονδύλια που αφορούν κονδύλια για το οδικό δίκτυο στις περιοχές του Δήμου μας. Παρουσιάζω και την απάντηση μου σε αυτόν σε ανάρτηση που υπάρχει στο Φ/β  στα Νέα τής Λευκίμμης .******

Αγαπητέ μου Κώστα. Τα χρήματα που υπάρχουν (γιά συγκεκριμένο κωδικό έργου ) θα πρέπει να διατίθενται ανάλογα με τις ανάγκες, και φυσικά το ειδικό βάρος κάθε περιοχής. Επειδή αν και είμαι από Αη Μαθιά (όπως γνωρίζεις, ) έχω περιδιαβεί τους δρόμους στην περιοχή της Λευκίμμης οφείλω να πώ ότι η κατάσταση είναι σαφώς καλλίτερη στην Λευκίμμη σε σχέση με το βόρειο κομμάτι του Δήμου όπου σε αντίθεση με την περιοχή του Αλευκιού είναι πιό ημιορεινό και ορεινό ( γράφω γιά την συντήρηση των δρόμων ) .

Eνα μικρό παράδειγμα  θα δώσω . Το ένα χιλιόμετρο κατασκευής δρόμου στην Λευκίμμη στοιχίζει το 1/5 της κατασκευής του ίδιου δρόμου στο Πεντάτι η στην Παυλιάνα ( Δεν είναι το ίδιο να σκάβεις σε πεδινά αργιλώδη εδάφη όπως της Λευκίμμης απ ότι σε ορεινά πετρώδη εδάφη όπως της Παυλιάνας του Πεντατιού η των Χλομοτιανών. Αρα με τα 400 χιλ μπορείς να παράξεις πολύ μεγαλύτερο οδικό έργο στην Λευκίμμη απ ότι το ένα εκατομμύριο κάπου αλλού. )Επίσης ένα άλλο που πρέπει να λάβουμε υπόψιν είναι η χιλιομετρική έκταση ( μήκος και κατάσταση ) των αγροτικών δρόμων. Η συνεισφορά της κάθε περιοχής στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. Επίσης η συνεισφορά της κάθε δημοτικής ενότητας τόσο στην οικονομική ζωή της περιοχής, όσο και στην ανάπτυξή της. 

Τι εννοώ. Ο  ( πρώην ) Δήμος Μελιτειαίων έχει το 80% των Ξενοδοχειακών κλινών του Δήμου Νότιας Κέρκυρας. Ετσι έτυχε διότι εκεί έγιναν οι Ξενοδοχειακές επενδύσεις. Διαθέτει τα μοναδικά 5***** Ξενοδοχεία του Δήμου, Τα μεγαλύτερα 4**** και 3*** του νησιού ( Messongi Beach- Sandy beach- Regency και άλλα ) Αρα και τα περισσότερα έσοδα από Φόρους και τέλη. Εγώ δεν θέλω το 80% αυτών των εσόδων, αφού διαθέτει το 80% των κλινών να πάνε στον Δ. Μελιτειαίων, όπως κάποιοι τοπικιστές θα ήθελαν. Αλλά τουλάχιστον το 60 %  των τοπικών εσόδων θα πρέπει να επενδύονται από τον Δήμο εκεί ( οδικό δίκτυο-αντλιοστάσια - επέκταση υδρευτικών δικτύων-φωτισμός -καθαριότητα κ.λ.π ) γιά να υπάρχουν σωστές Τουριστικές υποδομές, και οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν να παράγουν και προσφέρουν από καλλίτερες συνθήκες. Επαναλαμβάνω. Ας προσπαθήσουμε να αποβάλουμε την Τοπικιστική νοοτροπία και τις παραταξιακές και κομματικές σκοπιμότητες.

Υστερόγραφο. Θα παρακαλούσα τον Κο Γκούση και Κο Πανδή ( επικεφαλής Δημοτικών παρατάσεων Ν. Κέρκυρας ) να επισκεφθούν την περιοχή του Αη Μαθιά. Να δούν την κατάσταση. Διότι δεν μπορούν να συγκρίνουν ανόμοια πράγματα στα πλαίσια μιάς αντιπολιτευτικής  πρακτικής, και προετοιμασίας των επόμενων Δημοτικών εκλογών."

Χωριά δυο ταχυτήτων

Δε θέλουμε να αναφερθούμε στη επιχειρηματολογία των παραπάνω κειμένων. Περιγράφουμε μια κατάσταση που δείχνει ότι οξύνονται οι αντιπαραθέσεις στον Δήμο Νότιας Κέρκυρας και το πολύ σοβαρό είναι ότι αυτό συμβαίνει μεταξύ χωριών που βρίσκονται στην πρώτη ταχύτητα. Τι εννοούμε; Το γράψαμε και με αφορμή τον προϋπολογισμό του προηγούμενου χρόνου. Η πολιτική της δημοτικής αρχής έχει χωρίσει τα χωριά σε δυο ταχύτητες. Σε κάποια από τα μεγαλύτερα πληθυσμιακά που έχουν παράγοντες με «αξιώματα» και δύναμη κομματική στον Δήμο και στην Περιφέρεια και μπορούν να έχουν προνομιακή μεταχείριση και στα άλλα της δεύτερης ταχύτητας που τα δίκαια αιτήματά τους ρίχνονται στο καλάθι των αχρήστων. Όσο ο τοπικισμός και ο παραγοντισμός θα κυριαρχεί τόσο οι αδικίες και οι ανισότητες θα βαθαίνουν το χάσμα ανάμεσα στα χωριά…

Γιώργος Κ. Καββαδίας

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search