• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

Το Λαζαρέτο δεν προσφέρεται για μικροπολιτικά παιχνίδια

March 25, 2021 3027

Ανακοίνωση ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ

ΤΟ ΛΑΖΑΡΕΤΟ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Λαζαρέτο: Τόπος εκτέλεσης περίπου 200 κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών, ένα από τα σύμβολα της σύγχρονης ταξικής πάλης της χώρας μας. Τόπος θυσίας, μέρος της ιστορίας του εργατικού και ταξικού λαϊκού κινήματος.

Σε αυτό το νησάκι θυσιάστηκαν αγωνιστές υπηρετώντας υψηλές αξίες, ιδανικά, μεγάλους σκοπούς και μεγάλα έργα, που γράφονται στις σελίδες της Ιστορίας με ανεξίτηλα γράμματα.

Αγωνιστές που εμπνέουν, παραδειγματίζουν και αποτελούν κίνητρο στις νέες γενιές. Αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους με ανιδιοτέλεια και χωρίς κανένα δισταγμό.

Η ιστορική μνήμη και το παράδειγμα των αγωνιστών δεν αντέχει την πολιτική υποκρισία, την εκμετάλλευση και την παραχάραξη. Η συζήτηση που γίνεται όλες αυτές τις μέρες για την απένταξη των προγραμματισμένων έργων στο νησί Λαζαρέτο από την περιφερειακή αρχή της ΝΔ-ΚΙΝΑΛ γίνεται εργαλείο μικροπολιτικών συμφερόντων.

Τα έργα που σχεδιάζουν εδώ και χρόνια οι αστικές κυβερνήσεις και οι εκλεκτοί τους στην Τοπική Διοίκηση είναι πολύ μακριά από την ιστορία του Λαζαρέτο. Είναι σχέδια που χτυπάνε την αλήθεια του παρελθόντος με το βλέμμα στραμμένο στο παρόν και στο μέλλον.

Μόνο ως πράξη ιεροσυλίας μπορεί να χαρακτηριστεί η αλλοίωση του χαρακτήρα του τόπου των εκτελέσεων, με μετατροπή του σε χώρο ταξικής συμφιλίωσης. Συμφιλίωση μεταξύ ποιων; Αυτών που όπλιζαν τα ντουφέκια των στρατιωτών στο εκτελεστικό απόσπασμα και αυτών που έδιναν την ίδια τη ζωή τους, αρνούμενοι να υπογράψουν μία δήλωση μετάνοιας;

Μία επίσκεψη στο χώρο αρκεί για να αντιληφθεί κάποιος την ποιότητα των παρεμβάσεων που έχουν ήδη γίνει και που μας γεμίζουν ανησυχία για όσες σχεδιάζονται. Το μοναδικό κτήριο που υπάρχει στο νησί σοβατίστηκε με αποτέλεσμα να χαθεί η ιστορικότητά του, με το γυαλί και το μέταλλο να αποτελούν παράταιρη παρέμβαση. Στη μελέτη προβλέπεται επίσης η δημιουργία αναψυκτηρίου! Αναψυκτήριο απέναντι από τον τοίχο των εκτελέσεων που ακόμη υπάρχουν οι τρύπες

από τα βόλια, που αν βάλεις το αυτί σου κοντά ακούς ακόμη τα ηρωικά συνθήματα των μελλοθανάτων… ΝΤΡΟΠΗ!

Τέτοιες απαράδεκτες παρεμβάσεις δεν ταιριάζουν στο Λαζαρέτο. Αν έχουν στο νου τους κάποιοι ότι θα μετατρέψουν έναν χώρο ιστορικής μνήμης, ένα χώρο θυσίας σε τουριστική ατραξιόν είναι βαθιά νυχτωμένοι.

Η θυσία των κομμουνιστών και των αγωνιστών στο Λαζαρέτο, δε χάνεται ούτε δικαιώνεται από γραφειοκρατικές διαδικασίες και επικοινωνιακά τρικ, πολύ περισσότερο δεν είναι εμπορεύσιμο προϊόν για τα κάθε λογής προγράμματα.

Η ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ για το Λαζαρέτο προτείνει:

· Επαναφορά του χαρακτήρα του υπάρχοντος κτηρίου, που αλλοιώθηκε με τις παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν.

· Εργασίες στήριξης, συντήρησης και ανάδειξης του τοίχου των εκτελέσεων χωρίς να αλλοιωθεί.

· Επισκευή και ανάδειξη του κτηρίου της εκκλησίας που υπάρχει στο νησί.

· Συντήρηση των μαρμάρινων σταυρών που αναγράφουν τα ονόματα των εκτελεσμένων.

· Ήπιες παρεμβάσεις στο περιβάλλοντα χώρο για να εξασφαλίζεται η εύκολη πρόσβαση απ’ όλους (π.χ. πρόσδεση στην προβλήτα, πρόσβαση ΑμΕΑ κ.α)

· Να γίνει έρευνα για την εύρεση και εκταφή των οστών των εκτελεσμένων και τα οστά να συγκεντρωθούν σε οστεοφυλάκιο.

· Να αποχαρακτηριστεί το Λαζαρέτο ως μνημείο «εθνικής συμφιλίωσης», που άλλωστε παραποιεί και την Ιστορία του τόπου και να παραμείνει ο χαρακτηρισμός «ιστορικό μνημείο».

Σε όλους αυτούς που οραματίζονται να θολώσουν την πραγματική ιστορία του Λαζαρέτο πρέπει να ξέρουν ότι, όσο μελάνι και αν χύσουν δεν μπορούν να ξαναγράψουν την αλήθεια που είναι γραμμένη με αίμα!

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search