• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

Δήμος Νότιας Κέρκυρας: Προϋπολογισμός αδικίας τοπικισμού και παραγοντισμού - Από το πρωτοσέλιδο της ¨Φωνής των Αργυραδιτών"

March 26, 2021 390

Δήμος Νότιας Κέρκυρας: Προϋπολογισμός αδικίας τοπικισμού και παραγοντισμού

Προϋπολογισμός αδικίας και ανισότητας ανάλογα με τη δύναμη των διαφόρων τοπικών παραγόντων μέσα στον Δήμο που χωρίζει τα χωριά σε δυο κατηγορίες και ταχύτητες σε συνθήκες περιορισμένης κρατικής χρηματοδότησης (ΚΑΠ).  Για μια ακόμα χρονιά ο προϋπολογισμός του Δήμου Νότιας Κέρκυρας διαχωρίζει τα χωριά σε δυο ταχύτητες, χωρίς να περιλαμβάνει τα αναγκαία έργα υποδομής και ισόρροπης ανάπτυξης,  ενώ η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών είναι προς όφελος συγκεκριμένων ιδιωτικών επιχειρήσεων. Υπερψηφίστηκε από 11 συμβούλους της παράταξης της πλειοψηφίας, 7 από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης τον καταψήφισαν, ενώ 7 απουσίαζαν(!!!)

Η δημοτική παράταξη Δημοκρατική Συνεργασία για τον Νότο (ΔΗΜΟ.ΣΥ.Ν.) σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι είναι «ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΣ και ΜΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΙΜΟΣ».

«Συγκεκριμένα εκφράσαμε:

Α) δυσαρέσκεια για την υποβάθμιση του ρόλου και της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, που έχει υιοθετήσει η δημοτική αρχή, αφενός μη κάνοντας τις τακτικές συνεδριάσεις σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας, αλλά και επί της ουσίας αποφεύγοντας τη συζήτηση σημαντικών θεμάτων.

Β) την πλήρη διαφωνία μας για τη διακυβέρνηση του Δήμου, που σηματοδοτείται αρνητικά από τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Συνειδητή απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης και εκχώρηση όλο και περισσότερου χώρου σε ιδιωτικά εργολαβικά συμφέροντα.
  • Ιδιοκτησιακή αντίληψη και αντιδημοκρατική διαχείριση στην επιλογή των έργων, τα οποία αποφασίζονται σε μια στεγανή ομάδα χωρίς τη παραμικρή συμμετοχή και γνώση των παρατάξεων -έστω συμβουλευτικά- και βέβαια χωρίς την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου.
  • Ιδιοκτησιακή αντίληψη ακόμη και κατά την εκτέλεση των έργων, όπου κατά περίπτωση και χωρίς δισταγμό αλλάζει μέχρι και το εγκεκριμένο φυσικό αντικείμενο κάποιου έργου. Με λίγα λόγια εκτελούνται άλλ’ αντ’ άλλων... κι ο νοών νοείτο....
  1. ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
  • Ο Προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει έσοδα - έξοδα 17.256.656,22€ αυξημένος κατά 30% σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2020, όπου ύστερα από σχετικές αναμορφώσεις διαμορφώθηκε στα ‘’13.310.055,44 €, αλλά υλοποιήθηκε στο 57% (7.619.374,97) ως προς τα έσοδα και στο 37% (4.955.088,26) ως προς τα έξοδα.
  • Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο τμήμα δεν είχε αναπτυξιακό χαρακτήρα, π.χ. όπως τα τακτικά έσοδα άνω των 2.000.0000 €, που αφορούν σε ανελαστικά έξοδα για μισθοδοσία και ασφαλιστικές εισφορές υπαλλήλων και αιρετών.
  • Και μόνο από τα παραπάνω γίνεται προφανές ότι ο προϋπολογισμός του 2020 ήταν και πλασματικά ισοσκελισμένος και διαχειριστικός.

Επίσης:

  • Το ανεκτέλεστο τμήμα του εξ ανάγκης μεταφέρεται στο 2021, οπότε δημιουργείται αφενός και μία προβληματική ως προς την εκτέλεση διόγκωση, αλλά και ένας εκ νέου πλασματικός ισοσκελισμός.
  • Ένα επιπλέον στοιχείο για το 2021 είναι ότι οι συνθήκες εκτέλεσης θα είναι ίδιες ή και χειρότερες σε σχέση με το 2020, αφού αφενός τα έσοδα από ίδιους πόρους θα είναι σαφώς χειρότερα, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής δυσπραγίας των δημοτών, αλλά και τα έσοδα από τις κρατικές επιχορηγήσεις για τον ίδιο λόγο θα είναι επισφαλή!!
  • Επομένως, μία ευνοϊκή εκτίμηση για τον προϋπολογισμό του 2021 είναι ένα χαμηλό ποσοστό εκτέλεσης, σχεδόν ίδιο με αυτό του 2020.
  1. ΕΡΓΑ

Ο Προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει ένα κονδύλιο 6.716.502,50€ για έργα των οποίων οι χρηματοδοτήσεις προέρχονται από τον πρώην Δήμο Κέρκυρας , ΠΔΕ, Υπουργεία επιχορηγήσεις, (δεν πρόκειται για έργα από ίδια έσοδα γιατί όπως προαναφέρθηκε τα έσοδα του δήμου δεν του το επιτρέπουν).

Παίρνοντας στοιχεία από την Διαύγεια, βλέπουμε ότι το τεχνικό πρόγραμμα εκτέλεσης έργων 2019 & 2020 ύψους 1.950.376,60€ υλοποιήθηκε έως στις 31-12-2020 στο 14% ήτοι 285.489,08€.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ να υλοποιηθούν τα έργα που αναφέρονται στον προϋπολογισμό ύψους 6.716.502,50€, αφού:

  • Δεν έχουν συνταχτεί οι μελέτες, δεν υπάρχουν αδειοδοτήσεις.
  • Δεν έχουν δημοπρατηθεί τα έργα (ενημερωτικά σημειώνεται ότι η διαδικασία υπογραφής σύμβασης για έργα ενταγμένα σε προγράμματα είναι από 8 μήνες έως ένα χρόνο, χωρίς να υπολογίζονται οι διάφορες ενστάσεις εργολάβων, ούτε η γραφειοκρατία)
  • Υπάρχει έλλειψη προσωπικού στο Δήμο.
  • Όπως προαναφέρθηκε για την πορεία εκτέλεσης των έργων 2019-2020 η απορρόφηση ήταν στο 14% !!
  1. ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

Ο Προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει ένα κονδύλιο της τάξεως των 4.787.728,00€ για την Υπηρεσία Καθαριότητας, στο οποίο περιέχεται και το κονδύλιο των 1.556.600,00€ για αποκομιδή απορριμμάτων και μεταφορά – μεταφόρτωση απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ ΒΟΝΙΤΣΑΣ.

  • Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο προϋπολογισμός του 2020 για την υπηρεσία καθαριότητας σε ότι αφορά τα έξοδα ήταν 2.783.555,00 και υλοποιήθηκε στο 39,5% ήτοι 1.098.044,88
  • Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη του Δήμου έως 31/12/2020 ήταν 776.199,75
  • Λαμβάνοντας υπόψη και την λόγω COVID-19 οικονομικά δύσκολη εποχή για τους επαγγελματίες και γενικά τους Δημότες,

Τρεις τεχνοκρατικές επιλογές διαφαίνονται για το Δήμο, προκειμένου να πραγματοποιήσει τις εργασίες – υπηρεσίες που προϋπολογίζονται για το έτος 2021 με το ποσόν των 4.787.728,00€:

  • Να αυξήσει τα ανταποδοτικά τέλη, (καθαριότητας κλπ.)
  • Να προβεί σε δανεισμό (παλαιές μέθοδοι)
  • Να μην υλοποιήσει τις εργασίες του παραπάνω κονδυλίου.
  • Να βρει άλλους τρόπους, οι όποιοι δεν εχούν ακόμη προσδιοριστεί από το Δημο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η «ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ» ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ προβληματίζει και τον πλέον αισιόδοξο και καλόπιστο δημότη...

Δημοκρατική Συνεργασία για το Νότο 11.02.2021»

 

Η δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση (ΛΑΣΥ) μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της τονίζει: «Η χρηματοδότηση για τη λειτουργία των σχολείων Α και Β βαθμού (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια) είναι απαράδεκτη μόνο 131.000. Τα φετινά επισκευαστικά για τα σχολεία, δεν φθάνουν ούτε για βαψίματα.

Η χρηματοδότηση του φετινού τεχνικού προγράμματος είναι μόνο για μπαλώματα.

Η αγροτική οδοποιία και φέτος είναι ο φτωχός συγγενής. Ο κόσμος δεν μπορεί να πάει ούτε στις ελιές του. Οι δαπάνες του προϋπολογισμού δεν φθάνουν ούτε για λίγα αδρανή υλικά ανά χωριό.

Αντισεισμική προστασία: Τίποτα

Αντιπυρική προστασία: Ελάχιστα και αν κάνουν κάτι

Παιδικές χαρές: Μόνο 4 από ένα πρόγραμμα. Τα άλλα χωριά ίσως έχουν τύχη σε κάποιο άλλο «πρόγραμμα»

Αντιπλημμυρικά: Ευτυχώς προέκυψε αδιάθετο υπόλοιπο από τον ενιαίο δήμο αλλά μόνο για αρχή. Τα προβλήματα είναι τεράστια σε ορισμένες περιοχές (Αϊ Γιώργης, Λίνια, Πετριτής κλπ.) θα χρειαστούν πολλαπλάσια ποσά για τα αναγκαία έργα.

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα ζητήματα που η ΛΑΣΥ συνεχώς προβάλλει και διεκδικεί λύσεις. Η ανεπαρκέστατη κρατική χρηματοδότηση για έργα κοινωνικού χαρακτήρα, είναι φανερό ότι θέλει να σπρώξει ντους δήμους στην απόκτηση ίδιων πόρων, δηλαδή με φορολόγηση των δημοτών. Μέσα σε αυτή την γενική καταχνιά, ο δήμος θα έχει τη δυνατότητα να κάνει έργα κυρίως οδοποιίας, αντιπλημμυρικά αναπλάσεις κλπ. Θα οφείλονται στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ (χρηματοδότηση νέων δήμων), αλλά και σε ένα σημαντικό ποσό 2.090.000 που περίσσεψαν από τον ενιαίο δήμο (κληρονομιά) που προέβλεπε 1.500.000 για οδοποιία και 590.000 αντιπλημμυρικά.

Η κατανομή του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ έγινε με καθαρά κριτήρια σκοπιμότητας και προσωπικής εξυπηρέτησης. Τα υπόλοιπα με έναν πιο «αναλογικό» τρόπο. Μετά από 20 χρόνια εγκατάλειψης ίσως κάποια έργα φανούν κοσμογονία. Θα είναι μερικά ελάχιστα από όσα έπρεπε να έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια.

Γι’ αυτό ο λαός της Νότιας Κέρκυρας δεν οφείλει να πει ευχαριστώ σε κανέναν. Και από τον φετινό αλλά και τον περσινό προϋπολογισμό φαίνεται καθαρά η λογική και ο προσανατολισμός της Δ. Αρχής. Τους ενδιαφέρει η εικόνα και η στήριξή της γραμμής της κυβερνητικής πολιτικής, δηλαδή μόνο τουρισμός γι’ αυτό και οι περισσότερες δαπάνες αφορούν έργα «βιτρίνας».

Μέσα από τον προϋπολογισμό και το σκέλος των δαπανών, μπορεί κανείς να διαπιστώσει ξεκάθαρα όλες τις ανεπάρκειες και ελλείψεις στους μηχανισμούς του Δήμου και τις αδυναμίες του για παροχή υπηρεσιών. Έτσι αναπόφευκτα οδηγείται το μεγαλύτερο μέρος των υπηρεσιών στους ιδιώτες. Υλοποιείται και με αυτόν τρόπο η κυβερνητική γραμμή ιδιωτικοποίησης πχ ηλεκτροφωτισμός. Όλα στους ιδιώτες.

Τεχνικές υπηρεσίες, διοικητικές υπηρεσίες. Μεγαλύτερο μέρος υπηρεσιών σε ιδιώτες μελετητές σύμβουλους κλπ. Καθαριότητα το ίδιο. Θα αναστραφεί η κατάσταση τα επόμενα χρόνια ή θα μεγαλώσει το πρόβλημα;»

Γιώργος Κ. Καββαδίας - Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΡΓΥΡΑΔΙΤΩΝ, αρ. φ. 159, Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2021

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search