• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

Με την ανάρτηση των δασικών χαρτών επιχειρείται η αµφισβήτηση του χαρακτήρα των µικρών κλήρων

May 05, 2021 380

Κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Νότιας Κέρκυρας στην πρόσφατη συνεδρίασή του εξέδωσε ψήφισμα για τους δασικούς χάρτες επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: "Με την ανάρτηση των δασικών χαρτών επιχειρείται η αµφισβήτηση του χαρακτήρα των µικρών κλήρων . Έτσι µε σωρεία ανακριβειών και λαθών πολλές αγροτικές εκτάσεις, βοσκοτόπια, ελαιώνες, εκτάσεις που δεν διαθέτουν ούτε ένα θάµνο αλλά και εκτάσεις µε σπίτια που έχουν οικοδοµηθεί µε όλες τις νόµιµες διαδικασίες αποτυπώνονται ως δασικές και οι νόµιµοι κάτοχοι τους καλούνται να επιδοθούν σε ένα πολυδάπανο αγώνα µε προσφυγές, ενστάσεις - αντιρρήσεις για τον αποχαρακτηρισµό των ιδιοκτησιών τους ως δασικών. Για τη σύνταξη των ενστάσεων αυτών απαραίτητη είναι η βοήθεια ιδιώτη δασολόγου, δικηγόρου, µηχανικού, τοπογράφου." 

Ολόκληρο το ΨΗΦΙΣΜΑ

Είναι γνωστό σε όλη τη κοινωνία της Κέρκυρας και των Επτανήσων το µείζον ζήτηµα που προκύπτει από την πρόσφατη ανάρτηση των Δασικών Χαρτών.

Η Κεντρική Κυβέρνηση έχει γίνει αποδέκτης δόκιµων και τεκµηριωµένων επισηµάνσεών και διαµαρτυριών από πολλούς φορείς της Αυτοδιοίκησης των Επτανήσων που ζητούν την εξειδικευµένη αντιµετώπιση του ζητήµατος και την αναστολή εφαρµογής του µέτρου µέχρι να ληφθεί κάθε νοµική και τεχνική πρόνοια που δεν θα θέτει σε κίνδυνο τα ιδιοκτησιακά δικαιώµατα των πολιτών. Ωστόσο µέχρι σήµερα δεν είδαµε ουσιαστική ανταπόκριση και δικαίως πια ανησυχούµε έντονα!

Με την ανάρτηση των δασικών χαρτών επιχειρείται η αµφισβήτηση του χαρακτήρα των µικρών κλήρων . Έτσι µε σωρεία ανακριβειών και λαθών πολλές αγροτικές εκτάσεις, βοσκοτόπια, ελαιώνες, εκτάσεις που δεν διαθέτουν ούτε ένα θάµνο αλλά και εκτάσεις µε σπίτια που έχουν οικοδοµηθεί µε όλες τις νόµιµες διαδικασίες αποτυπώνονται ως δασικές και οι νόµιµοι κάτοχοι τους καλούνται να επιδοθούν σε ένα πολυδάπανο αγώνα µε προσφυγές, ενστάσεις - αντιρρήσεις για τον αποχαρακτηρισµό των ιδιοκτησιών τους ως δασικών. Για τη σύνταξη των ενστάσεων αυτών απαραίτητη είναι η βοήθεια ιδιώτη δασολόγου, δικηγόρου, µηχανικού, τοπογράφου. Οι δασικοί χάρτες που αφορούν στα Ιόνια Νησιά και αναρτήθηκαν στα µέσα του Ιανουαρίου του 2021 δεν αποτελούν εξαίρεση από τους δασικούς χάρτες άλλων περιοχών της χώρας µας που αναρτήθηκαν προγενέστερα. Βρίθουν και αυτοί από λάθη που αφορούν χαρακτηρισµό µικρών ιδιοκτησιών και αγροτικών εκτάσεων ως δασικών, µη λαµβάνοντας πολλές φορές υπόψη πράξεις χαρακτηρισµού, δικαστικές αποφάσεις, πράξεις παραχώρησης, άδειες οικοδοµής. Εκτάσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί τελεσίδικες αποφάσεις πράξεων χαρακτηρισµού εκτάσεων ως «µη δασικές» από τις Δ/νσεις Δασών των Ιόνιων Νησιών, στην πρόσφατη ανάρτηση ανατρέπονται οι αρχικές αποφάσεις και αυθαίρετα χαρακτηρίζονται ως δασικές. Χιλιάδες στρέµµατα που οι δασικοί χάρτες έχουν χαρακτηρίσει ως αγροτικές εκτάσεις κατά το παρελθόν (αεροφωτογραφίες του 1945), σήµερα χαρακτηρίζονται δάση ή δασικές εκτάσεις (αεροφωτογραφίες του 2007). Αυτό γιατί οι αγροτικές, αυτές εκτάσεις, που στους πρόσφατους δασικούς χάρτες εµφανίζονται ως δάση ή δασικές εκτάσεις δασώθηκαν ( φυσική δάσωση) κυρίως λόγω εγκατάλειψης της καλλιέργειας τους από τους αγρότες-ιδιοκτήτες τους,

Είναι λογικό εφ’ όσον οι αναρτηµένοι δασικοί χάρτες δεν διορθωθούν άµεσα και οι µέχρι τώρα γεωργικές και βοσκήσιµες εκτάσεις δεν αποτυπωθούν σωστά, να υπάρξουν τεράστια προβλήµατα µε την δυνατότητα συνέχισης των ασχολιών των αγροτών και των κτηνοτρόφων στις εκτάσεις αυτές, µε αποτέλεσµα να στερηθούν αυτοί εισόδηµα από την εκµετάλλευση των εκτάσεων αυτών αλλά και από τις ενισχύσεις και επιδοτήσεις που νόµιµα δικαιούνται. Για τους παραπάνω λόγους ζητάµε άµεσα: · Απόφαση της αρµόδιας αρχής για επ’ αόριστον αναστολή της ανάρτησης του δασικού χάρτη της Π.Ε. Κέρκυρας για όσο διάστηµα απαιτείται µέχρι να επικαιροποιηθεί. · Να συνταχθεί νέος Δασικός χάρτης, στον οποίο να αποτυπωθούν όλες οι πράξεις της διοίκησης (ορίων, χαρακτηρισµού κ.λπ.) µε παραποµπή σε δικτυακό τόπο απ’ όπου ο κάθε πολίτης να µπορεί να λαµβάνει πλήρη γνώση. · Μέχρι την ανάρτηση του νέου δασικού χάρτη, για τις όποιες δικαιοπραξίες να λαµβάνεται υπόψη ο αναρτηµένος ιστορικός ορθοφωτοχάρτης ( η αποτύπωση των δασικών εκτάσεων επί των Α/Φ του 1945/60). · Τα γεωτεµάχια αγροτικής µορφής που δεν έφεραν δασική βλάστηση προ του 1945 και απέκτησαν τη µορφή δασικής έκτασης, να µην διέπονται από τις διατάξεις της Δασικής Νοµοθεσίας. ·

Η Διοίκηση να εναρµονιστεί µε την ρητή πρόβλεψη του Νόµου (άρθρο 62 του Ν. 998/1979) και την Νοµολογία ότι το τεκµήριο κυριότητας του Ελληνικού Δηµοσίου επί των δασικών εκτάσεων δεν ισχύει για τα Ιόνια Νησιά µε εξαίρεση όσες περιπτώσεις αφορούν προστατευόµενες περιοχές ή οριοθετηµένα δασικά οικοσυστήµατα.

· Στις περιπτώσεις που δεν υφίστανται τίτλοι ιδιοκτησίας να γίνεται αποδεκτό το Ε9 ως τεκµήριο ιδιοκτησίας

· Σε όσους από τους δασωµένους αγρούς, τελικά διατηρήσουν τη σηµερινή τους µορφή, θα πρέπει να προβλεφθεί κάποιας µορφής αποζηµίωση στους ιδιοκτήτες τους. Μόνο έτσι το περιβαλλοντικό ισοζύγιο θα έχει σωστή εφαρµογή. · Κατά το στάδιο υποβολής ενστάσεων που θα ακολουθήσει, µετά την ανάρτηση του νέου δασικού χάρτη να δίδονται δωρεάν και σε ψηφιακή µορφή στον κάθε ενδιαφερόµενο όλα τα στοιχεία στα οποία στηρίζεται η διοίκηση για τον χαρακτηρισµό της έκτασης που τον ενδιαφέρει (Α/Φ, φωτοερµηνεία, κ.λπ.).

· Η υποβολή αντιρρήσεων – ενστάσεων να γίνεται χωρίς την οικονοµική επιβάρυνση των ενδιαφεροµένων.

· Για όλες τις εκτάσεις που ήταν και είναι αγροτικές, να µην αµφισβητηθεί ο αγροτικός χαρακτήρας τους και να αναγνωρισθεί πως κακώς συµπεριλήφθηκαν στις εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες.

· Να εξασφαλιστεί παράταση του χρόνου αντιρρήσεων λόγω των δυσκολιών που προκύπτουν από την πανδηµία και του γεγονότος ότι αρκετοί ενδιαφερόµενοι είναι στο εξωτερικό.

· Να λυθεί άµεσα το πρόβληµα των εξαιρέσεων από µεγάλες αναδασωτέες από πυρκαγιά εκτάσεις, χωρίς να ευνοηθούν καταπατήσεις, εκχερσώσεις, παράνοµες αλλαγές χρήσης, χαρακτήρα και προορισµού εκτάσεων.

· Ειδικά για τον Κερκυραϊκό Ελαιώνα ζητάµε να διατηρηθεί η αγροτική του χρήση λαµβάνοντας υπόψη:

1. Tο ελαιοκοµικό µητρώο των αγροτών

2. Στοιχεία Γεωργικών Ασφαλίσεων από τον ΕΛΓΑ

3. Στοιχεία των τελευταίων 20-30 ετών Κοινοτικών Επιδοτήσεων – Ενισχύσεων (ΟΣΔΕ)

4. Στοιχεία από το Ε9 των πολιτών δεδοµένου ότι δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας'' 

Αναλυτικά για την απόφαση και το ψήφισμα πατήστε ΕΔΩ

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search