• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

Λευκίμμη: Η κωμόπολη της Νότιας Κέρκυρας – ΒΙΝΤΕΟ (drone)

May 08, 2021 1263

 

Η Λευκίμμη είναι η κωμόπολη της Νότιας Κέρκυρας που απέχει περίπου 40 χλμ από την πόλη. Είναι μια γραφική κωμόπολη κτισμένη σε πεδινή έκταση, μέσα σε ελαιώνες και αμπέλια, από την οποία περνάει το ποτάμι της Λευκίμμης  που εκβάλλει στην κοντινή παραλία Μπούκα. Από το 2019 αποτελεί την έδρα του Δήμου Νότιας Κέρκυρας που δημιουργήθηκε μετά τη διάσπαση του ενιαίου Δήμου Κέρκυρας.

Στα στενά δρομάκια της υπάρχουν παλιά αρχοντικά και σπίτια σε διάφορα στάδια ανακαίνισης, από παλιά μέχρι και μοντέρνα κτίρια. Υπάρχουν αρκετοί ενδιαφέροντες ναοί εδώ, συμπεριλαμβανομένου και ενός Ιταλικής νοοτροπίας, είναι αυτός που δεσπόζει στην άνω πόλη.

Συνολικά η Δημοτική Κοινότητα Λευκίμμης με βάση την απογραφή του 2011 αριθμεί 3.870, ενώ η ευρύτερη Δημοτική Ενότητα Λευκιμμαίων 6.021 κατοίκους.

Το μεγάλο λιμάνι της Λευκίμμης, κοντά στις εκβολές του ομώνυμου ποταμού, έχει γίνει το δεύτερο σε κίνηση λιμάνι της Κέρκυρας.

Από εδώ υπάρχει καθημερινή συγκοινωνία με φέρρυ προς το λιμάνι της Ηγουμενίτσας στην απέναντι Ηπειρωτική ακτή, η απόσταση είναι λίγο μικρότερη όπως και το κόστος, κάτι που μπορεί να ενδιαφέρει όσους θέλουν να ταξιδέψουν φτηνότερα. Συνδέεται επίσης και με τους Παξούς, εξυπηρετώντας κατοίκους και επισκέπτες

Ιστορικά στοιχεία

Η περιοχή της Λευκίμμης είναι γνωστή από την αρχαιότητα, καθώς στα στενά της είχε γίνει η περίφημη ναυμαχία μεταξύ Κορινθίων και Αθηναίων κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο. Το όνομα της περιοχής οφείλεται κατά μία εκδοχή στην ιδιαιτερότητα  του εδάφους της κοντά στη θάλασσα. Εκεί σχηματίζεται επιφανειακή λωρίδα από φύκια με λευκό χρώμα που ανακατεμένα με άμμο δημιουργούν ύπουλο και ασταθές έδαφος, «παράλιον επιπλέον». Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή το όνομα της η περιοχή πήρε από λευκό χρώμα που παίρνει η θάλασσα καθώς τα κύματα σκάνε στα αβαθή, «στα ξερά» του Ακρωτηρίου Λευκίμμης (Αλωνάκι). Κατά μία τρίτη εκδοχή το όνομα της περιοχής οφείλεται στη σύσταση του εδάφους της που αποτελείται από λευκάρδα- λίσβα στην αρχαία ελληνική Λεύκιμος και την παραγωγική κατάληξη –νη, Λευκίμ-νη και Λευκίμμη.

Οι Ανδηγαυοί ονομάζουν Leuchima, Λεύκιμος, την περιοχή από το ποτάμι της Μεσογγής  και κάτω και την ορίζουν σαν μία βαϊλαρχία. Τα χρόνια της Βενετοκρατίας γενικά με του όνομα Alefkimo διευρύνεται η περιοχή καθώς αναφέρεται στην ευρύτερη περιοχή από τον Άϊ  Μαθιά και το κάστρο του Γαρδικιού και κάτω (χάρτης του1682).

Το 1537 ο Χεϊδίν Μπαρμαρόσσα Τούρκος ναύαρχος – πειρατής λεηλατεί την Κέρκυρα κυρίως την πεδινή και απροστάτευτη Λευκίμμη και χιλιάδες κάτοικοι σφάζονται ή οδηγούνται στα σκλαβοπάζαρα κι ύστερα κι άλλοι κι άλλοι. Η πανούκλα αυτή του 1673 αλλά περισσότερο αυτή του 1815 - 1816 που κατέστρεψε ολόκληρα χωριά ή ελονοσία όπως Μαραθιά, Ρουμανάδες,  και άλλες ασθένειες διαδραμάτισαν με τη σειρά τους σημαντικό ρόλο ακόμη και στην σημερινή σύνθεση του πληθυσμού.

Στη Λευκίμμη θα δείτε και μερικά ιστορικά μοναστήρια και εκκλησίες, όπως η μονή της «Κυράς των Αγγέλων» του 1698, την οποία έχτισαν οι γιοί του Καποδίστρια. Στον ναό του Αγίου Αρσενίου, φυλάσσονται σε λάρνακα τα λείψανα του ομώνυμου Αγίου, που ήταν για αιώνες προστάτης της Κέρκυρας.

Κάνοντας μια βόλτα στις συνοικίες της Λευκίμμης θα διακρίνετε πολλά στοιχεία της μακραίωνης ιστορίας της. Στις Ριγγλάδες θα δείτε πολλά παλιά αρχοντικά σπίτια. Ο οικισμός αυτός χρονολογείται από τα βυζαντινά χρόνια και πήρε το όνομά του από την οικογένεια Ρίγγλη που έζησε στην περιοχή. Εκεί βρίσκονται και οι Αλυκές της Λευκίμμης από τις οποίες έβγαζαν αλάτι αιώνες. Τα ανακαινισμένα βενετσιάνικα κτίρια που θα δείτε εκεί, χρησιμοποιούνταν για αποθήκες αλατιού. Στα Μελίκια, χωριό του 15ου αιώνα, αξίζει να επισκεφτείτε την εκκλησία του Αγίου Ίσαυρου με σπάνιες τοιχογραφίες του 16ου αιώνα.

Στον οικισμό των Αγ. Θεοδώρων ξεχωρίζει το αρχοντικό της οικογένειας Κογεβίνα, παλιοί ναοί και το μοναστήρι της Παναγίας "Κυράς των Αγγέλων" με την εγχάρακτη χρονολογία 1698.

Στο άκρο του νησιού, στον κατάφυτο λόφο του Αρκουδίλα, σώζεται το κατεξοχήν ενετικό κτίσμα της Παναγίας της Ελεούσας (Beata Vergine Eleusa), η οποία ανήκε στην οικογένεια Κουαρτάνο και χτίστηκε το 1710. Πρόκειται για ένα σπουδαίο αξιοθέατο με μεγάλη ιστορική αξία για την περιοχή, καθώς εκεί ήταν εγκατεστημένο το πυροβολείο των Ελλήνων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τα κανόνια του σώζονται μέχρι και σήμερα.

Στη Λευκίμμη συνέβη μια τολμηρή επιχείρηση διάσωσης στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ένα Λάνκαστερ συνετρίβη.

Οι ντόπιοι διέσωσαν το πλήρωμα, έκρυψαν τους πιλότους και στη συνέχεια τους οδήγησαν μέσω όλου του κατεχόμενου νησιού στο Κοντόκαλι, όπου τους παρέλαβε ένα βρετανικό υποβρύχιο.

Η κωμόπολη της Λευκίμης

  Το Ποτάμι συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών, όχι μόνο λόγω της γραφικότητάς του και των ψαροκάικων που βρίσκουν καταφύγιο εκεί, αλλά και επειδή είναι το μοναδικό πλωτό ποτάμι στο νησί.  Το μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο της Λευκίμμης είναι ο Κάβος.

Με μια υπέροχη παραλία για μπάνιο και μεγάλη ξενοδοχειακή υποδομή, ο Κάβος αναδεικνύεται σε πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών, οι οποίοι κατακλύζουν τον παραθαλάσσιο αυτόν οικισμό κάθε χρόνο.

  Πίσω από τον Κάβο, στη δυτική πλευρά του νησιού, βρίσκεται η τεράστια παραλία του Άη-Γόρδη με τη χρυσή αμμουδιά.

Στη Λευκίμμη διατηρείται πολύ έντονο το μουσικό-καλλιτεχνικό στοιχείο.  Η Μουσική Καλλιτεχνική Ένωση Λευκιμμαίων  ιδρύθηκε το 1910 και σήμερα αριθμεί πάνω από 100 μουσικούς. Η Φιλαρμονική Λευκίμμης, η χορωδία και το Δημοτικό Ωδείο, συμβάλλουν επίσης στη μουσική παιδεία των Λευκιμμιωτών.

Το τραγούδι του Σπύρου Σαμοϊλη για το Αλεύκι

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search