Print this page

"Σφεντονιές" από τη "Φωνή των Αργυραδιτών"

June 27, 2021 486

ΣΦΕΝΤΟΝΙΕΣ από τη "Φωνή των Αργυραδιτών" αρ. φ. 160, Μάρτιος - Απρίλιος 2021

Σε ανακοίνωση του Συλλόγου προστασίας του Βίδο αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Φοβόμαστε ότι το αποτέλεσμα της αδιαφορίας του Δήμου μπορεί να είναι η σταδιακή απομόνωση του Βίδο από τους επισκέπτες του. Από τους κολυμβητές, από τους περιπατητές, από τους προσκόπους και οδηγούς, από τους Σέρβους προσκυνητές, από κάθε έναν και μια που «διαταράσσει» την ηρεμία κάποιων λίγων επισκεπτών του εστιατορίου ενός «private island». Ζητάμε από τη Δήμαρχο και όλο το Δημοτικό συμβούλιο να πάρουν άμεσα μέτρα για να «ανοίξει» το Βίδο για όλους!!»

Ανησυχητική και ένοχη(;) σιωπή των αρμόδιων τοπικών και περιφερειακών παραγόντων για μια σειρά ερωτημάτων και επικριτικών δημοσιευμάτων για την πρόκληση βλάβης του δημοσίου συμφέροντος, σχετικά με την προωθούμενη φαραωνική επένδυση της εταιρείας IKOS Corfu Garden στους χώρους του πρώην «Club Mediterranee» στην περιοχή της Δασιάς και του Ύψου. Η κερκυραϊκή κοινωνία δικαιούται να λάβει σαφείς και πλήρεις δημόσιες απαντήσεις στα ερωτήματά της. Ίσως δεν είναι ακόμη αργά να γίνουν και απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις.

Το τελευταίο διάστημα γίνεται μια προσπάθεια να παρουσιαστεί ότι η λύση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι δρομολογημένη. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική. Οι δρομολογημένες ως τώρα δήθεν «λύσεις» μόνο σε σύγχρονη αντιμετώπιση του προβλήματος δεν παραπέμπουν. Παράλληλα η καταστροφή του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή του Τεμπλονίου δε μπορεί να αφήνει κανέναν αδιάφορο. Λύση του προβλήματος αποτελεί ο σχεδιασμός ενός σύγχρονου συστήματος διαχείρισης με βασικό στόχο τη μείωση των απορριμμάτων που παράγουμε, μέσω της διαλογής στην πηγή και της ανακύκλωσης σε ποσοστό κάτω του 10%. Αυτά τονίζονται μεταξύ άλλων σε ψήφισμα οικολογικών και άλλων συλλογικοτήτων της κινητοποίησης στα 5 Ιουνίου στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου.

Στην περιοχή Πηλίδα Σωκρακίου χορηγήθηκε άδεια για λατομείο που ουσιαστικά αποτελεί προέκταση του παλαιού λατομείου στην περιοχή Τρουμπέτα. Το νέο λατομείο βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη ενός χιλιομέτρου από τον οικισμό Τρουμπέτα και πολύ κοντά στον παλιό οικισμό της Πηλίδας. Το κοντινότερο σπίτι απέχει μόλις 150 μέτρα ενώ το άρθρο 48 του Νόμου 4512/2018 προβλέπει απόσταση 1000 μέτρων. Το έργο αυτό αδειοδοτήθηκε χωρίς διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, χωρίς να λάβει υπόψη ότι στις κοντινές περιοχές λειτουργούν επιχειρήσεις, που θα ζημιωθούν ανεπανόρθωτα από τις συνέπειες οχλούσας και βαρέας χρήσης. Αυτό που βλέπουμε είναι να συντελείται ένα ακόμη περιβαλλοντικό έγκλημα σε ένα νησί που ζει κυρίως από τον τουρισμό και από την αγροκαλλιέργεια επισημαίνονται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας.

Πεντακόσιες σαράντα πέντε ελληνικές ακτές, 16 μαρίνες και έξι τουριστικά σκάφη κέρδισαν φέτος το διεθνές βραβείο ποιότητας “Γαλάζια Σημαία".  Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε και πάλι φέτος, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, με 96 σημαίες. Σταθερά 10 οι «γαλάζιες σημαίες» για την Κέρκυρα από το 2019 έναντι 12 το 2018.  Επτά - οκτώ χρόνια πριν ήταν υπερτριπλάσιες! Το 2014 η Κέρκυρα είχε φτάσει τις 30. Το 2013 35 γαλάζιες σημαίες! 

Προφανώς η ποιότητα της παραλίας και των νερών δεν εξαρτάται από το βραβείο. Ωστόσο για την προσέλκυση τουριστών, ιδιαίτερα αλλοδαπών, έχει σημασία. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη "Γαλάζια Σημαία", όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Πολύ περισσότερο που η «γαλάζια σημαία» υποχρεώνει τον κάθε Δήμο που συνήθως είναι ο διαχειριστής, να φροντίζει για την καλύτερη οργάνωση και την καθαριότητα της. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πλειονότητα των "γαλάζιων σημαιών" αποδίδεται σε παραλίες κοντά ή που καταπατούνται από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Η κατ΄ ευφημισμόν τοπική αυτοδιοίκηση δούλα των μεγάλων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Κυκλοφορεί η Φωνή των Αργυραδιτών μαχητική και διεκδικητική

 

 

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.