Print this page

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος στις Αργυράδες - Φωτορεπορτάζ του Κώστα Γ. Καλούδη

June 30, 2021 546

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ

Σήμερα 21 Ιουνίου του 2021, παραμονή του Αγίου Πνεύματος, δεύτερη χρονιά με κορονοϊό, φυσικό ήταν να είναι λίγος ο κόσμος που συμμετείχε στην ακολουθία. Εμείς κι΄ εμείς, λιγότεροι από κάθε άλλη παραμονή και όλοι κάποιας ηλικίας.

Αρκετός ωστόσο ήταν ο κόσμος που είχε μείνει έξω στο προαύλιο.

Ως συνήθως τα τελευταία χρόνια όλο και λιγότεροι νέοι εκκλησιάζονται και αυτό γιατί είναι απασχολημένοι με άλλα ενδιαφέροντα. Κάποιες μανάδες ήταν με τα παιδάκια τους και αυτή ήταν μια όμορφη εικόνα.

Προεπισκόπηση εικόνας

Την επόμενη μέρα, η ημέρα της γιορτής, τελέστηκε πανηγυρική θεία λειτουργία. Αρκετό το εκκλησίασμα. αλλά όχι περισσότερο από όσο επέτρεπαν οι συνθήκες.

Προεπισκόπηση εικόνας

Τη θεία λειτουργία τέλεσαν ο Αρχιμανδρίτης Ιεροκήρυκας της Μητρόπολης Κέρκυρας Παξών και Διαγόντων Νήσων, κύριος Σεραφείμ Λινοσπόρης και ο Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτοπρεσβύτερος Αριστείδης Κουλούρης.

Προεπισκόπηση εικόνας

Μαζί και οι ιεροψάλτες Τάκης Πανδής, Νίκος Προγκίνης και Γιώργος Γκίνης και μαζί τους όπως συνήθως καλλίφωνοι άντρες από τη χορωδία.

Η ησυχία και η ευλάβεια που τήρησαν οι εκκλησιαζόμενοι μας έκανε να νιώσουμε με κατάνυξη τη θεία λειτουργία, όσο και αν γίνεται σε μια γλώσσα που δεν είναι κατανοητή στο περισσότερο εκκλησίασμα.

Εκείνο που μετράει είναι η μουσικότητα της ποιητικής αυτής γλώσσας και η αίσθηση πως μια αόρατη παρουσία αγκαλιάζει τη ψυχή.

Οι πιστοί συνέχιζαν να έρχονται σε όλη τη διάρκεια της θείας λειτουργίας. Άναβαν το κερί και αφού προσκυνούσαν ή υποκλινόταν μπροστά στο εικονίσματα έβγαιναν από την απέναντι θύρα, παίρνοντας και τον άρτο τους. Κανείς δεν έμεινε χωρίς να πάρει άρτο.

Ο Αρχιμανδρίτης, κύριος Σεραφείμ, στον λόγο του ανάλυσε το τρισυπόστατο της εορτής στην απλή γλώσσα και έτσι έγινε πιο κατανοητή η σημασία της εορτής.

Προεπισκόπηση εικόνας

Το βράδυ ξανά είχαμε το Μεγάλο Εσπερινό προς απόδοση της εορτής τον οποίο τέλεσε ο Αρχιερατικός Επίτροπος πρωτοπρεσβύτερος, Αριστείδης Κουλούρης, με τους ιεροψάλτες.

Ερχόμενος κανείς στην εκκλησία το πρωί, έβλεπε αρνιά να ψήνονται, αυτοκίνητα παρκαρισμένα στο πάρκιν και έμενε με την εντύπωση πως κάτι θα γινόταν σήμερα καλύτερο απ΄ τον περασμένο χρόνο, πιστεύοντας πως ο κόσμος είχε αφήσει το φόβο στην άκρη.

Όμως τούτη τη χρονιά όπως και στη περσινή, η γιορτή δεν είχε τίποτε σχεδόν που να θύμιζε τις γιορτές των περασμένων χρόνων. Λίγος ο κόσμος μέσα στην εκκλησία επειδή επιβάλλεται. Οι περισσότεροι είχαν μείνει έξω ή έμπαιναν στο ναό για να ανάψουν ένα κερί και να προσκυνήσουν.

Προεπισκόπηση εικόνας

Έλειπαν οι χορωδίες της παραμονής και οι εκατοντάδες επισκέπτες προσκυνητές από ντόπιους και ξένους που έρχονταν στον εσπερινό και έπειτα παρέμεναν να παρακολουθήσουν τη μεγάλη συναυλία των χορωδιών.

 

 

 Προεπισκόπηση εικόνας

 Προεπισκόπηση εικόνας

 

Προεπισκόπηση εικόνας

Προεπισκόπηση εικόνας

Προεπισκόπηση εικόνας

Προεπισκόπηση εικόνας

Κ.Γ. Καλούδης

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.