• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

Πολλά τα ερωτήματα σχετικά με την σχεδιαζόμενη απαλλοτρίωση στον Αϊ Γιάννη Νότιας Κέρκυρας

July 05, 2021 1000

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

MarBella Corfu, Κέρκυρα | Hotels.com

Πολλά τα ερωτήματα σχετικά με την σχεδιαζόμενη απαλλοτρίωση στον Αϊ Γιάννη. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νότιας Κέρκυρας (4-6-21), ήρθε το θέμα της απαλλοτρίωσης ιδιοκτησιών που εφάπτονται από τη μια πλευρά με τον επαρχιακό δρόμο Κέρκυρας – Λευκίμμης και από την άλλη με τον αιγιαλό, μετά την απόφαση του συντονιστή της Αποκεντρωμένης (Άγιος Ιωάννης Περιστερών, μετά το τούνελ ΦΕΚ 24-12-2019).

Η εισήγηση ήταν ελλιπέστατη, χωρίς τα απαιτούμενα στοιχεία. Κάτω από την πίεση της αντιπολίτευσης, η Δημοτική Αρχή το απέσυρε, με τη δέσμευση να δώσει στις παρατάξεις τα απαιτούμενα στοιχεία.

Ο Δήμαρχος δικαιολόγησε την «πρωτοβουλία» απαλλοτρίωσης λέγοντας ότι έχει πρόθεση να αναπτύξει την περιοχή ως «πύλη εισόδου» στο δήμο. «Γαλλική Ριβιέρα» μας είπε ότι θέλει να την κάνει.

Όμως με ποια χρήματα; Δεν έχει ένα καλαθοφόρο, δεν έχει καταστροφείς, δεν έχει στοιχειώδη μηχανήματα και ανάλογο προσωπικό για τις πιο επείγουσες ανάγκες, «επενδύσεις» θα έκανε;

Βέβαια κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο, κάποια μελέτη για το τί θέλει να κάνει, δεν μας παρουσίασε. Το θέμα το επανάφερε για συζήτηση στη συνεδρίαση της 30-06-2021, χωρίς να έχει δώσει στοιχεία στην αντιπολίτευση, όπως δεσμεύτηκε και με την ίδια ακριβώς εισήγηση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου (ΔΣ). Στοιχεία αναγκάσθηκε να μας δώσει στις 29-06-2021, μετά τη Λαϊκή Συνέλευση στη Στρογγυλή, στην οποία παραβρέθηκε ο Δήμαρχος και στελέχη της Δημοτικής Αρχής. Στη συνέλευση κάτω από την πίεση των κατοίκων δήλωσε ότι αποσύρει το θέμα της απαλλοτρίωσης, από τη συνεδρίαση του ΔΣ (30-06-2021).

Εκεί στη (Λαϊκή Συνέλευση της Στρογγυλής) κινδυνολόγησε και ο ίδιος και οι συνεργάτες του, λέγοντας ότι «καλύτερα να το απαλλοτριώσει ο Δήμος παρά η κτηματική». Δηλαδή να επιλέξουν τον απαλλοτριώτη, χωρίς να ξέρουν τι θα γίνει μετά. Θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα οι κάτοικοι της περιοχής ή θα ανοίξει πλέον ο δρόμος για να πραγματοποιηθεί ο πραγματικός στόχος της απαλλοτρίωσης; Και ποιος θα διασφαλίσει τον μικροεπαγγελματία που εργάζεται και ζει από την δραστηριότητα του στην περιοχή; Τα ερωτήματα έχουν ιδιαίτερη σημασία, γιατί η Δημοτική Αρχή απέκρυψε και από την αντιπολίτευση και από τους κατοίκους της Στρογγυλής σημαντικά στοιχεία:

1. Ο επανακαθορισμός των οριογραμμών αιγιαλού – παραλίας, επομένως και δυνατότητας απαλλοτρίωσης, έγινε μετά από αίτημα των επιχειρήσεων MARBELLA AE (21-08-2019), στην Κτηματική Υπηρεσία, η οποία προχώρησε στις ανάλογες ενέργειες (επιτροπή του Α.3 του Ν. 2971/2001) και στη συνέχεια κατέληξε σε απόφαση η Αποκεντρωμένη (ΦΕΚ 24-12-2019).

2. Η ξενοδοχειακή επιχείρηση προσέφυγε στην Κτηματική προφανώς για λογαριασμό της και όχι για να επενδύσει ο Δήμος.

3. Στη συνέχεια η MARBELLA AE έκανε αίτηση προς το Δήμο Νότιας Κέρκυρας για απαλλοτρίωση, στις 13-03-2020, δηλαδή πριν από 15 μήνες. Γιατί έκανε την αίτηση; Γιατί είχε συμφέρον.

4. Γιατί δεν ενημερώθηκε τότε το ΔΣ και το Κοινοτικό Συμβούλιο Στρογγυλής;

5. Ωφελούμενοι κατά το νόμο από την συγκεκριμένη απαλλοτρίωση είναι ο Δήμος και οι παρόδιοι ιδιοκτήτες, δηλαδή η ξενοδοχειακή επιχείρηση. Ούτε αυτό ειπώθηκε στους κατοίκους.

Είναι προφανές ότι η όλη διαδικασία μεθοδεύτηκε ώστε να περάσει «εύκολα» η απαλλοτρίωση από το ΔΣ. Το επόμενο βήμα θα ήταν να «αξιοποιηθεί» η παραλία από το ξενοδοχείο. Είναι σίγουρο ότι η «Ριβιέρα» θα ήταν μόνο για τους πελάτες του ξενοδοχείου. Για το λαό θα ήταν απρόσιτο. Όλα αυτά δεν μπήκαν εσκεμμένα στη συζήτηση.

Το θέμα στην ουσία του είναι πολιτικό. Έχουμε πει πολλές φορές ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι τμήμα του κράτους πλέον δηλαδή Τοπική Διοίκηση. Το σημερινό νομικό πλαίσιο της επιβάλλει να εξειδικεύει την κυβερνητική πολιτική σε τοπικό επίπεδο. Η σημερινή κυβερνητική στρατηγική ορίζει ότι πρέπει με κάθε τρόπο να στηρίζεται η επιχειρηματική δραστηριότητα των μεγάλων επιχειρήσεων σαρώνοντας δικαιώματα εργαζομένων, μικροεπαγγελαματιών και σε βάρος του περιβάλλοντος (πχ Ερημίτης). Αυτοί θα πάρουν και τα δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Αυτή είναι η σημερινή στρατηγική για την ανάπτυξη. Γι’ αυτό αλλάζουν και τον εκλογικό νόμο ώστε να «εξαφανίσουν την αντιπολίτευση».

Το ζήτημα είναι ποια στάση κρατάει η Δημοτική Αρχή. Στηρίζει, εκφράζει άκριτα την κυβερνητική πολιτική ή την αποκαλύπτει στο λαό, αντιστέκεται, συγκρούεται. Η Δημοτική Αρχή Νότιας Κέρκυρας είναι φανερό ότι έχει επιλέξει το δρόμο της υποταγής και της υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής.

Το δίλλημα Δήμος απαλλοτριωτής ή Κτηματική δεν αλλάζει την ουσία του προβλήματος. Το θέμα δεν είναι ποιος θα βάλλει τα κάγκελα στο λαό, αλλά να μην τα βάλλει κανένας. Οι παραλίες πρέπει να είναι ελεύθερες στο λαό. Οι δήμοι πρέπει να έχουν πόρους από το κράτος. Από εκεί που φορολογείται ο πολίτης και όχι από επιχειρηματικές δραστηριότητες για να αντλούνται πόροι δεύτερη φορά από το λαό.

Αν η Δημοτική Αρχή θέλει ειλικρινά να αναπτύξει την περιοχή, τότε ας φέρει μελέτη ολοκληρωμένη που θα λέει τί θέλει να κάνει, πώς θα το κάνει, με ποιους πόρους και πώς θα διασφαλίσει και τον μικροεπαγγελματία να συνεχίσει να εργάζεται και ο λαός ελεύθερα να έχει πρόσβαση στην παραλία. Τότε μπορούμε να συζητήσουμε σοβαρά.

05-07-2021

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search