• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

Ζητείται αντιπυρικός σχεδιασμός για το Λαζαρέτο

July 08, 2021 4362

Νέα πρωτοβουλία πολιτών για το Λαζαρέτο, αυτή τη φορά για την αποτροπή και την αντιμετώπιση περίπτωσης καταστροφικής πυρκαγιάς στη νησίδα-Ιστορικό Τόπο, εκδηλώθηκε σήμερα.

Εννιά πολίτες, ανάμεσα στους οποίους και πρώην δήμαρχος, σε κοινό υπόμνημα που συνυπογράφουν και έθεσαν σήμερα το πρωί υπόψη του επικεφαλής της Πυροσβεστικής Διοίκησης Κέρκυρας πύραρχου Νίκου Κολοβού, επισημαίνουν τους κινδύνους που απειλούν την τελείως απροστάτευτη και αφύλαχτη, όπως αναφέρουν, νησίδα.
Προτείνουν και ζητούν για το Λαζαρέτο, λόγω της νησιωτικής φύσης του και των φανερών κινδύνων, τη χάραξη ή επικαιροποίηση και εφαρμογή ειδικού αντυπυρικού σχεδίου.

Συγχρόνως, σημειώνουν ότι ήδη πολίτες έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους.

Το υπόμνημα -που έγινε δεκτό με θετικό πνεύμα από τον γνωστό για τη μελέτη διαχείρισης ιδιαίτερων κρίσεων στον τομέα του, διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας- διαβιβάστηκε, επίσης, στον επικεφαλής της Πυροσβεστικής Διοίκησης Ιονίων Νήσων αρχιπύραρχο Νίκο Ρουμελιώτη, στον διευθυντή του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας Ιονίων Νήσων και των υπηρεσιών του Κέντρου στην Κέρκυρα Γιώργο Ναούμ, καθώς και στη δήμαρχο Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου και την περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα - Τσαγκαροπούλου.
Ακολουθούν ολόκληρο το υπόμνημα της ομάδας πολιτών προς τον διοικητή του Πυροσβεστικού Σώματος Κέρκυρας και τα ονόματά τους:

«Είμαστε πολίτες-δημότες της Κέρκυρας που εκφράζουμε μόνο τους εαυτούς μας, νοιαζόμαστε για τη διάσωση και την ανάδειξη της Συλλογικής Μνήμης για τη νησίδα μας Λαζαρέτο που έχει από το 1992 κηρυχθεί Ιστορικός Τόπος και, συγχρόνως, ανησυχούμε για τις οδυνηρές συνέπειες που θα είχε σε αυτήν μια εκδήλωση πυρκαγιάς.
Όπως γνωρίζετε κι εσείς, η ακατοίκητη αυτή νησίδα-Ιστορικός Τόπος είναι τελείως αφύλαχτη. Επιπλέον, όπως αποδείχθηκε προσφάτως με σοκαριστικές εικόνες που εκατέγραψε ομάδα πολιτών και είδαν το φως της δημοσιότητας, στην πραγματικότητα είναι ξέφραγο αμπέλι, θα λέγαμε, για ποικίλες επικίνδυνες και καταστροφικές δραστηριότητες ατόμων που προφανώς αντιστρατεύονται την ιερότητα του Τόπου. Δεν θα διέφυγε ίσως της προσοχής σας το γεγονός ότι σε σημεία του νησιού έχουν δημιουργηθεί εστίες με προσανάμματα και εύφλεκτα υλικά για τέτοιες ή και άλλες δραστηριότητες που δημιουργούν διάφορες υπόνοιες και, πάντως, όπως φοβόμαστε, εγκυμονούν ή συνεπάγονται σοβαρούς κινδύνους, λόγω και της πυκνής και ανεξέλεγκτης βλάστησης.
Επισημαίνουμε επ' αυτού ότι στο παρελθόν, λόγω πληροφοριών ακόμη και για πρόθεση πρόκλησης πυρκαγιάς από ακραίες ομάδες οπαδών της λεγόμενης "4ης Αυγούστου" με εγκληματικά, δήθεν πολιτικά χαρακτηριστικά, η τότε ηγεσία του Δήμου της πόλης είχε απευθυνθεί στις αρμόδιες Αρχές ζητώντας έκτακτα μέτρα αποφυγής ενδεχόμενης απόπειρας εμπρησμού στη νησίδα.

Αντιλαμβανόμαστε ότι το Λαζαρέτο σε κάθε περίπτωση, λόγω της νησιωτικής φύσης του και του γεγονότος ότι είναι τελείως αφύλαχτο, αποτελεί ειδική και δυσχερή περίπτωση για την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κέρκυρας στην απευκταία υπόθεση εκδήλωσης πυρκαγιάς από οποιαδήποτε αιτία.

Για τους λόγους αυτούς, ως άτυπη ομάδα πολιτών που ενδιαφέρονται για τον Ιστορικό αυτό Τόπο, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τη γνώμη μας για την ανάγκη ύπαρξης, ενεργοποίησης ή κατάστρωσης ειδικού και ολοκληρωμένου αντιπυρικού επιχειρησιακού σχεδίου για το Λαζαρέτο, αν αυτό δεν υπάρχει ή δεν είναι αρκούντως επικαιροποιημένο, σε συνεργασία, υποθέτουμε, με τις ευρύτερες Υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας. Τόσο με ενδεχόμενα μέτρα πρόληψης/εποπτείας της νησίδας όσο και με σαφώς προβλεπόμενα μέτρα επιχειρησιακής αντιμετώπισης.
Ευχόμαστε να είναι περιττές αυτές οι επισημάνσεις μας.

Δοθέντων όμως όσων όλοι μας έχουμε γίνει γνώστες τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες για την κατάσταση στο Λαζαρέτο και τη δράση άγνωστων ομάδων στο έδαφός της, θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να επισημάνουμε τους εμφανέστατους κινδύνους και να παρακαλέσουμε για την εξέταση του θέματος αυτού το συντομότερο δυνατόν με τον πιο κατάλληλο και αποτελεσματικό τρόπο, σε συνεργασία ασφαλώς με κάθε άλλη αρμόδια Αρχή.

Τέλος, επιτρέψτε μας να σημειώσουμε, για το ενδεχόμενο να θεωρήσετε χρήσιμη τη συμβολή του, ότι οι συμπολίτες μας του Πολιτιστικού Συλλόγου στην περιοχή του Ποταμού έχουν δώσει σαφή δείγματα του ενδιαφέροντός τους για τη νησίδα Λαζαρέτο με δράση εθελοντικού συμβολικού καθαρισμού στο παρελθόν.
Σας ευχόμαστε Υγεία και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση ή δυνατή βοήθεια.

Αντίστοιχο υπόμνημα, με κοινοποίηση στις ηγεσίες του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, θέτουμε υπόψη της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ιονίων Νήσων και του αρμόδιου περιφερειακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, υπόψη της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Κέρκυρας, με την οποία ήδη έχουμε επικοινωνήσει.

Με τιμή,

Βασίλης Γισδάκης, Σπύρος Καββαδίας, Παύλος Κουρσάρης, Γιώργος Λεβέντης, Σωτήρης Μικάλεφ, Ευγένιος Ραψομανίκης, Λίνα Ρούσσου, Πέτρος Στραβοράβδης, Λένα Στρατούλη».

Ενώ η πρωτοβουλία υπογράφεται από εννιά πολίτες, «είμαστε εννιά, είμαστε χίλιοι δεκαεννιά... » αναφέρει χαρακτηριστικά ένας από αυτούς, παραφράζοντας τον γνωστό στίχο του Μίκη Θεοδωράκη και προϊδεάζοντας για επόμενες πρωτοβουλίες και άλλων πολιτών για το Λαζαρέτο, ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων, δεδομένου ότι υπάρχει ευρύτερο και συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη νησίδα. «Πάμε ενωμένοι, χωρίς ταμπέλες και εγωισμούς», αναφέρει επίσης έτερος, διαμηνύοντας αποφασιστικότητα και ανιδιοτελές πνεύμα για την επίτευξη λύσεων.
Ο Σωτ. Μικάλεφ είναι βέβαια ο πρώην δήμαρχος Κερκυραίων, η Λίνα Ρούσσου και η Λένα Στρατούλη έχουν μακρά ενασχόληση με κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά θέματα, ο Βασίλης Γισδάκης είναι ο γνωστός τραγουδιστής, ο Πέτρος Στραβοράβδης είναι ο επίσης γνωστός ζωγράφος, ο Παύλος Κουρσάρης -ο πρεσβύτερος αυτών που υπογράφουν το υπόμνημα- είναι αντιδικτατορικός αγωνιστής εναντίον της Χούντας και ο Ευγένιος Ραψομανίκης είναι ο πρόεδρος του συλλόγου των οδοντίατρων της Κέρκυρας, για να πούμε δυο λόγια για όλους τους.

Την ελπιδοφόρα προοπτική ενασχόλησης της νέας γενιάς με την ανάδειξη του Λαζαρέτου εκφράζουν, θαρρείς, οι άλλες δύο υπογραφές. Ο Σπύρος Καββαδίας είναι φοιτητής του Ιονίου Πανεπιστημίου και δημιουργός ντοκιμαντέρ για το Λαζαρέτο, ενώ ο Γιώργος Λεβέντης, κάτοχος πανεπιστημιακών τίτλων, είναι εγγονός του κρατούμενου την περίοδο της Κατοχής από τους Ιταλούς στο Λαζαρέτο και αργότερα από τους Ναζί στο Νταχάου αντιστασιακού αγωνιστή Γιώργου Λεβέντη, πρώτου μεταχουντικού προέδρου του κερκυραϊκού παραρτήματος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ).

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι στο διαβιβαστικό του υπομνήματος στην περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων υπενθυμίζεται η σημασία που έχει το Λαζαρέτο για όλα τα Ιόνια νησιά, δεδομένου ότι στη νησίδα αυτή κατά την Κατοχή, ως έγκλειστοι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης που είχαν δημιουργήσει οι κατακτητές, υπέφεραν αντιστασιακοί -ακόμη και μαθητές- ποικίλων πολιτικών πεποιθήσεων όχι μόνο από την Κέρκυρα, αλλά και από τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά και τη Λευκάδα, μαζί με πολλούς άλλους Έλληνες, ενώ Επτανήσιοι συγκαταλέγονται και στους μετέπειτα δεκάδες εκτελεσμένους αγωνιστές.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΡΦΙΑΤΗΣ

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search