Print this page

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΟΤΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

July 14, 2021 522

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ 

«Χαμηλής έντασης» ήταν τα περισσότερα θέματα του εξ αναβολής (2 φορές) Δημοτικού Συμβουλίου Ν. Κέρκυρας. Πολλά από τα σημαντικά θέματα, που χρίζουν ιδιαίτερης συζήτησης, αλλά και ενημέρωσης του Δημοτικού Συμβουλίου, «συζητιούνται» και «αποφασίζονται» στην Οικονομική Επιτροπή, όπου η Δημοτική Αρχή έχει απόλυτη πλειοψηφία π.χ. δεν ενδιέφερε το Δημοτικό Συμβούλιο η όλη διαδικασία μεταφοράς των απορριμμάτων στην Πάλαιρο;

Ο απολογισμός της Α΄βάθμιας Σχολικής Επιτροπής έπρεπε να είναι αντικείμενο σοβαρής συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τα σχολεία και νηπιαγωγεία του Δήμου Ν. Κέρκυρας έχουν σοβαρότατα προβλήματα. Πολλά από αυτά ΕΧΕΙ αναδείξει κατά καιρούς η Λαϊκή Συσπείρωση. Όμως πέρασε από την Οικονομική Επιτροπή και δόθηκε ένα τηλεγραφικό κείμενο της Α΄ βάθμιας Σχολικής Επιτροπής, στους Δημοτικούς Συμβούλους χωρίς να είναι θέμα συζήτησης.

Φοβήθηκαν μήπως αναδειχθούν οι μεγάλες κυβερνητικές ευθύνες για την κατάσταση στα σχολεία, αλλά και οι δικές τους ευθύνες, αφού 2 χρόνια ελάχιστα έχουν γίνει για τα σχολεία του Δήμου;

Δύο ήταν τα θέματα που αξίζουν ιδιαίτερο σχολιασμό:

Το πρώτο: «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα …» 8μήνης διάρκειας, χρηματοδοτούμενο από τον ΟΑΕΔ. Είναι συνέχεια της πολιτικής ανακύκλωσης της ανεργίας. Οι Δήμοι έχουν αναλάβει «σημαντικό» μέρος αυτής της κυβερνητικής πολιτικής. Τους παίρνουν για 8μήνες, οι περισσότεροι κάνουν μικροδουλειές, χωρίς ιδιαίτερο αντικείμενο, για να «εκτονώνεται» το πρόβλημα της ανεργίας.

Ταυτόχρονα διαμορφώνουν και την εκλογική πελατεία της κυβέρνησης και της Δημοτικής Αρχής. Την ίδια ώρα λείπει μόνιμο προσωπικό σε καίριους τομείς, στο Δήμο όπως (ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί, χειριστές κλπ). Το κόστος στον ΟΑΕΔ, δηλαδή στους ίδιους τους εργαζόμενους.

Το Δεύτερο Θέμα: «Συμμετοχή στο «Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο θετικών Επιστημών».

Τίποτα για το ρόλο του, για τους ακριβείς σκοπούς του, για την μέχρι τώρα δράση του, πως χρηματοδοτείται, από ποιους, ποιος και πως το ελέγχει κλπ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει μεγάλη πείρα και πολλά παραδείγματα από «Ευρωπαϊκά Ινστιτούτα», Μ.Κ.Ο. κλπ. Είναι κατά βάσει μηχανισμοί που προωθούνται και χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. Σκοπός τους είναι να «προάγουν» τις «αξίες» και τα «ιδεώδη» της Ε.Ε.

Μερικά Παραδείγματα: Αντικομουνισμός, παραχάραξη της Ιστορίας, εξίσωση Ναζισμού- Κομμουνισμού, αποκατάσταση ναζιστών κυρίως σε πρώην σοσιαλιστικές χώρες, ιδεολογική χειραγώγηση κυρίως της νεολαίας, με στόχο το κέρδισμα με τα «ιδανικά του καπιταλισμού», την δαιμονοποίηση του Σοσιαλισμού και την αιωνιότητα της κοινωνίας της εκμετάλλευσης, ο «φιλειρηνικός» ρόλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. κλπ κλπ.

Φτιάχνουν συνεπώς μηχανισμούς, για να κρύψουν την σαπίλα του συστήματος τους. Να εμποδίσουν τον λαό να δει ότι υπάρχει και άλλος δρόμος. Το συγκεκριμένο «Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο», δεν ξέρουμε με τι ακριβώς ασχολείται και ποιος θα είναι ο ρόλος του Δήμου σε αυτό. Το σημαντικότερο μέρος της συνεδρίασης αφορούσε στην ενημέρωση - ανακοινώσεις και ερωτήσεις.

Είναι το μέρος της συνεδρίασης όπου η Δημοτική Αρχή συνήθως δίνει τα ρέστα της. Απαντάει όπου θέλει, όπως θέλει για να μην καταλάβει κανείς την απάντηση, αλλά περνάει και στην «αντεπίθεση». Μας

ενημέρωσε ο Δήμαρχος για το Σχολ. Κέντρο στα Βραγκανιώτικα, την άρνηση του να το περιλάβει, πριν γίνει έλεγχος και την δικαίωση του, αφού «έπεσε» η στέγη.

Εγκάλεσε την Λαϊκή Συσπείρωση γιατί δεν έβγαλε ανακοίνωση συμπαράστασης στον Δήμαρχο. Ξέχασε να μας πει, σε ποιον το είχε πει, και ποια ενημέρωση έκανε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Απολύτως καμμία. Έπρεπε να το μυριστούμε.

Ετέθη από την Λαϊκή Συσπείρωση ξανά το θέμα της αντιπυρικής προστασίας και της ανάγκης να είναι τουλάχιστον καθαροί οι αγροτικοί δρόμοι ως ελάχιστο μέτρο πρόληψης. Η απάντηση ήταν ότι προηγούνται οι δράσεις για τον τουρισμό, αφού τα μέσα που διαθέτει ο Δήμος είναι λιγοστά.

Η προστασία από φωτιά έπεται; Γιατί δεν πιέζει την Πολιτική Προστασία; Μήπως εκθέσει την κυβέρνηση;

Ο τουρισμός προηγείται, αλλά όταν θέσαμε δύο φόρες, το θέμα των καθόδων στη θάλασσα στον Αι Γιώργη, δεν είπε λέξη, ούτε ο Δήμαρχος, ούτε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος. Λέξη δεν είπαν. Ούτε για το πρόβλημα της συνεχούς ρύπανσης της θάλασσας.

Θέσαμε το θέμα της πορείας των εμβολιασμών. Η απάντηση που πήραμε ήταν ότι συγκρούστηκε με την κυβέρνηση για τις ευθύνες της, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην Ν. Κέρκυρα, για το χάλι του Κέντρου Υγείας κλπ.

Εμείς έχουμε καταλάβει ότι βοηθάει την κυβέρνηση να βγει από την «δύσκολη θέση», με κόστος για τον Δήμο, αντί να απαιτήσει προσλήψεις και εξοπλισμό του Κέντρου Υγείας.

Ρωτήσαμε για το παρκινγκ στις Αργυράδες και το γήπεδο στον Αγ. Νικόλαο. Η απάντηση ήταν ότι τα θέματα αυτά βρίσκονται σε εξέλιξη.

Για το θέμα της Λίμνης μας είπαν ότι θα έρθει για συζήτηση στο Δημ.Συμβούλιο. Αναμένουμε.

Έχει σημασία και ένα σχόλιο για την έκτακτη σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου στις 8-7-21, με μοναδικό θέμα την απόφαση του ΣΥΔΙΣΑ να μην επιτρέπει πλέον στο Δ. Νότιας Κέρκυρας να χρησιμοποιεί χώρο στο Τεμπλόνι, για μεταφόρτωση των απορριμμάτων που πηγαίνουν στην Πάλαιρο.

Η Δημ. Αρχή ζητούσε ουσιαστικά την στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου. Εμφανίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο με καταγγελλτικό λόγο για την Δημοτική Αρχή του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, κατήγγειλε «παράνομες ενέργειες» και εξέφρασε προθέσεις για δικαστικές προσφυγές ή ακόμα και δυναμικές ενέργειες.

Πέρα από την «αγωνιστική ρητορική» και τα νομικής φύσεως ζητήματα, υπάρχει η ουσία και οι ευθύνες. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι ο Δήμος Ν. Κέρκυρας, δεν έχει σταθμό μεταφόρτωσης. Αυτό κάνει αδύνατη την μεταφορά απορριμμάτων εκτός Κέρκυρας. Μέχρι στιγμής κανένας από τους τρεις Δήμους δεν έχει σταθμό μεταφόρτωσης. Έπρεπε να είχαν δημιουργηθεί πριν 10, 15, 20 χρόνια στην Κέρκυρα. Δεν νοείται σε μία σύγχρονη, ανεπτυγμένη τουριστικά οικονομία, να παρελαύνουν οι σκουπιδιάρες σε όλο το νησί.

Είναι μία από τις πολλές αντιφάσεις του σάπιου συστήματος της καπιταλιστικής οικονομίας. Υπεύθυνοι είναι οι κυβερνήσεις (Ν.Δ - ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ) και οι τοπικές τους Αρχές. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε αδιέξοδα. Όπως σε αδιέξοδο οδηγούν και οι πολιτικές για το κυκλοφοριακό, στάθμευση, αποχέτευση κλπ.

Θέλουν υψηλό τουρισμό «ανάπτυξη», αλλά με υποδομές που υπηρετούσαν ανάγκες πριν 40 χρόνια. Το θέμα είναι ξεκάθαρα πολιτικό. Τα αδιέξοδα είναι μέρος της συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής.

Ευθύνες όμως έχει και η Δημοτική Αρχή της Ν. Κέρκυρας. Γνώριζε το πρόβλημα. Ήξερε ότι θα έρθει ο χρόνος μηδέν. Ακολούθησε υπόγεια τακτική, φοβούμενη το «πολιτικό κόστος». Έτσι άφησε να περάσει ο χρόνος. Διευκόλυνε τη δαιμονοποίηση κάθε δράσης που έχει σχέση με τα απορρίμματα και τους ΣΜΑ.

Ο λαός δεν εμπιστεύεται πλέον τις προθέσεις και τον λόγο τους.

Οδήγησαν πλέον τα πράγματα κάτω από το μηδέν. Ας αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και ο λαός ας βγάλει συμπεράσματα.

14-07-2021

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.