Print this page

Ποια ελληνική πλατεία είναι η μεγαλύτερη των Βαλκανίων - ΒΙΝΤΕΟ

July 25, 2021 6035
 
Η Ελλάδα είναι μια χώρα γεμάτη πλατείες άλλες πιο μικρές. Αυτό που δεν ξέρουν πολλοί είναι ότι στην Ελλάδα βρίσκεται και η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων. Και μάλιστα δεν είναι στην Αθήνα αλλά σε ένα νησί. Ο λόγος για την Σπιανάδα στην Κέρκυρα. Εκτός, μάλιστα, από το γεγονός ότι είναι η μεγαλύτερη των Βαλκανίων είναι και 27η θέση της λίστας με τις μεγαλύτερες πλατείες του κόσμου.
 
Η ελληνική πλατεία που είναι η μεγαλύτερη των Βαλκανίων
Η Σπιανάδα είναι ένα από τα διασημότερα και δημοφιλέστερα αξιοθέατα τη Κέρκυρας. Αποτελεί μοναδικό αξιοθέατο, και αν βρεθείτε στην Κέρκυρα, σχεδόν αποκλείεται να μην βρεθείτε έστω για λίγο στην πλατεία αυτή. Εκτείνεται σε έκταση 42.000 τμ με περίμετρο περίπου 950 μέτρων, ανάμεσα από το Παλιό Φρούριο και την Παλιά Πόλη, με τα καντούνια της να οδηγούν κάθετα προς αυτήν. Η μεγάλη έκταση οφείλεται σε λόγους αμυντικούς και πολεμικής τακτικής των Ενετών. Η διαμόρφωση της έγινε για να υπάρχει ευρύ πεδίο δράσης και ορατότητας για τους αμυνόμενους στην ακρόπολη. Επίσης έπρεπε να έχει ικανή απόσταση ανάμεσα ανάμεσα στο Φρούριο και στην πόλη. Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Παλιού Φρουρίου, κατεδαφίστηκαν τότε περισσότερα από 2.500 κτήρια που βρίσκονταν σε απόσταση «βολής τυφεκίου» από τις πολεμίστρες του. Το περίεργο όνομα της πλατείας είναι βέβαια κι αυτό ενετικό και προέρχεται από το ρήμα spianare = ισοπεδώνω, που έγινε «spianata» και μετεξελίχθηκε σε Σπιανάδα.
 
 
Αυτός ο χώρος, λοιπόν, άρχισε να διαμορφώνεται από τους Ενετούς το 1516 και να δημιουργείται η πλατεία με την πρώτη της μορφή. Πρώτος όμως που καθιέρωσε τα ακριβέστερα όρια, επεκτείνοντας τον ελεύθερο χώρο που προϋπήρχε και απαγορεύοντας την ανοικοδόμηση, ήταν ο Michele Sam-micheli το 1537.
 
Ωστόσο, η τελική διαμόρφωση της πλατείας με την επέκταση και πάλι των ορίων και την κατεδάφιση όλων των οικοδομών που υπήρχαν στο χώρο αυτό, έγινε το 1628. Σε διάφορα χαρακτικά του 16ου και 17ου αιώνα διακρίνεται πολύ χαρακτηριστικά ο ακάλυπτος χώρος της πλατείας. Αν έχεις πάει στην Κέρκυρα θα έχεις παρατηρήσει τη μικρή λεωφόρο Στρατηγού Βίκτορος Δουσμάνη. Αυτή οδηγεί στην είσοδο του φρουρίου και χωρίζει την Σπιανάδα σε δύο μέρη. Το βόρειο που ονομάζεται Κάτω Σπιανάδα ή Πλατεία Γεωργίου Α’ και το νότιο Άνω Σπιανάδα ή Πλατεία Ενώσεως. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη.
 
Σπιανάδα: Από πού προέρχεται το όνομα της πλατείας
 
Το όνομα Σπιανάδα προήλθε από το Ιταλικό spianare το οποίο σημαίνει επιπεδώνω και επειδή για τους αμυντικούς λόγους που προαναφέραμε κατεδαφίστηκαν όλες οι οικοδομές που υπήρχαν εκεί και ισοπεδώθηκε κάθε λόφος ή ανώμαλη επιφάνεια, έγινε η πλατεία επίπεδη (spianata), με τον καιρό όμως οι κάτοικοι με παραφθορά καθιέρωσαν την ονομασία Σπιανάδα.
 
Την οριστική της μορφή άρχισε να παίρνει η Πλατεία στις αρχές του 19ου αιώνα, ενώ την τελική στις αρχές του 20ου αιώνα. Τότε ανακατασκευάστηκε με δαπάνη του κληροδοτήματος Ναπολέοντος Ζαμπέλη και κατασκευάστηκε και το κιόσκι των συναυλιών το γνωστό Πάλκο της Μουσικής.
 
Η Σπιανάδα, η ελληνική πλατεία που είναι η μεγαλύτερη των Βαλκανίων είναι ένα πραγματικό στολίδι του νησιού. Γοητεύει όποιον βρεθεί εκεί. Αν κάνεις ένα ταξίδι στην Κέρκυρα, το σίγουρο είναι ότι πρέπει να κάνεις μια στάση στη Σπιανάδα για να θαυμάσεις αυτή την ομορφιά και ακόμα:

Το Περιστύλιο του Μαίτλαντ, στο νότιο άκρο της Σπιανάδα ένα απέριττο, κυκλικό, ιωνικό, μνημείο που ανεγέρθηκε προς τιμή του πρώτου Άγγλου Αρμοστή Thomas Maitland (1816- 1824), παρά το γεγονός ότι η θητεία του ήταν μία από τις σκληρότερες και πιο μελανές για τα Επτάνησα.

Το περιστύλιο ως τύπος μνημείου υπήρξε πολύ δημοφιλής στην εποχή. Είναι έργο του Άγγλου στρατιωτικού μηχανικού G. Whitemore ο οποίος σχεδίασε και το Ανάκτορο των Μιχαήλ και Γεωργίου, κτισμένο από πέτρα μαλτέζικη. Ο γλυπτικός διάκοσμος είναι του Κερκυραίου γλύπτη Προσαλέντη. Θα ακούσετε να το αποκαλούν και «στέρνα», καθώς το μνημείο σκέπασε μια παλαιότερη Ενετική στέρνα.

Την Πλατεία Ενώσεως με το πάλκο, όπου τελείται το Πάσχα η Αναστάσιμη λειτουργία και δίνονται συναυλίες από τις Φιλαρμονικές, ενώ λίγο πιο κάτω το Μνημείο της Ένωσης των Επτανήσων αφιερωμένο στην Ένωση των Επτανήσων με την υπόλοιπη Ελλάδα, το 1864. Χαραγμένα επάνω του υπάρχουν τα σύμβολα όλων των Ιόνιων νησιών.

Κέρκυρα Σπιανάδα Λιστόν

 Η κατασκευή του Λιστόν άρχισε το 1807 και τελείωσε το 1814 από τους Αυτοκρατορικούς Γάλλους του Ναπολέοντα με αποκλειστικό σκοπό τη στέγαση τότε του Γαλλικού στρατού. Το κτίριο σχεδιάστηκε από το Γάλλο αρχιτέκτονα Lesseps και υλοποιήθηκε και με τη βοήθεια του Έλληνα μηχανικού Ιωάννη Παρμεζάν
Με πληροφορίες από το βιβλίο του Γιώργου Χ. Σουρτζίνου: ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ, Γλωσσικές Μαρτυρίες στην Ιστορική Διαδρομή της Κέρκυρας
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.