• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

Μια μικρή επανάσταση η έκθεση «Μελάνι σε χαρτί 2» στην Κέρκυρα

August 15, 2021 5662

 

Η έκθεση θα λειτουργήσει 9-27 Αυγούστου 2021σε συνεργασία με την The Attic Gallery, χώρο τέχνης που στεγάζεται στο πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο της Κέρκυρας.

 

Είκοσι καλλιτέχνες, ανάμεσά τους και πιο γνωστά ονόματα στον χώρο της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, συμμετέχουν τον Αύγουστο (9-27) στην Κέρκυρα, σε συνεργασία με την The Attic Gallery, χώρο τέχνης που στεγάζεται στο πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο της πόλης (Ριζοσπαστών Βουλευτών 1 και Στ. Δεσύλλα), στην έκθεση ζωγραφικής, χαρακτικής και σχεδίου με τίτλο «Μελάνι σε χαρτί 2»

Εργο της Σωτηρίας Αλεβίζου

Στην έκθεση συμμετέχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες Σωτηρία Αλεβίζου, Σοφία Αργυροπούλου, Μαρία Γενιτσαρίου, Μαρία Γκιβέτση, Γιώργος Κόρδης, Χρήστος Λαχανάς, Χρυσούλα Μαραντζίδου, Ελενα Μπάρμπα, Μαρία Παναγιωτίδου, Γεύσω Παπαδάκη, Μιχαήλ Παπαδογιώργος, Αγγελική Παπακωνσταντίνου, Κώστας Παπαστεργίου, Ηλίας Παπανικολάου, Ελενα Προβατά, Μαρία Σταμάτη, Αννα Τσερνένκο, Μορφούλα Φαράντου, Πέτρος Φιλίππου, Μάρθα Φυρίγου. Περιλαμβάνεται ακόμη in memoriam έργο του προσφάτως εκλιπόντος Χαλκιδαίου εικαστικού Θεόδωρου Κεμίδη.

 

Το υδατοδιαλυτό μελάνι και τα υποπροβεβλημένα έργα

«Η έκθεση ανιχνεύει την τάση το υδατοδιαλυτό μελάνι, έγχρωμο ή μαύρο, να χρησιμεύει ως εναλλακτικό υλικό παραδοσιακότερων χρωμάτων, τα εξαιρετικά χειροποίητα και βιομηχανοποιημένα χαρτιά που έχουν στη διάθεσή τους χαράκτες και ζωγράφοι προερχόμενα από όλο τον πλανήτη, καθιστούν τις προσεγγίσεις της τέχνης του μελανιού σε χαρτί μια από τις πιο ανανεωμένες και ενδιαφέρουσες σκηνές των εικαστικών σήμερα.

Μαρία Γενιτσαρίου

Στην εποχή μας οι εικαστικοί καλλιτέχνες παράγουν με μεγάλη ποικιλομορφία ύφους, σειρά πειραματισμών ανάλογα με το σημείο εκκίνησης του καθενός, έργα μοναδικής ευαισθησίας, συχνά καθόλου αναμενόμενα, που εκπλήσσουν για τις προσεγγίσεις τους, καθώς στη γραφή για τα καθημερινά πράγματα επικρατεί το ψηφιακό περιεχόμενο, και το μελάνι του κοντινού μέλλοντος θα είναι εν πολλοίς άυλο. Η τέχνη καλείται να διατηρήσει τη μνήμη της υλικότητας μέσα από τις δικές της γραφές», τονίζει ο εικαστικός επιμελητής Πάρης Καπράλος που έχει την πρωτοβουλία και τον συντονισμό της σειράς εκθέσεων «Μελάνι σε χαρτί».

Η πρώτη έκθεση χαρακτικής και ζωγραφικής με θέμα «Μελάνι σε χαρτί» που έγινε στην Chili Art Gallery τον Σεπτέμβριο του 2020 έφερνε στην επιφάνεια την καλλιτεχνική διάσταση αλλά και ιστορία ενός κοινού αγαθού, του χαρτιού και του μελανιού, όπως αυτό εξελίχθηκε μετά τον 15ο αιώνα.

«Στραγγαλίζουμε κάθε εικαστικό έργο που δεν μπορούμε να πουλήσουμε πανάκριβα»

«Η ελληνική αγορά τέχνης παρουσιάζει σταθερή προτίμηση προς το “λάδι σε καμβά” τα τελευταία 30 χρόνια, μια εν πολλοίς επίπλαστη και επιβεβλημένη εικόνα, καθώς αυτά τα έργα προβάλλονται συστηματικά παντού και πάντα ως μεγαλύτερης αξίας, όχι μόνο εμπορικής, αλλά εικαστικής και συλλεκτικής, προκειμένου να στηρίξουν συχνά υπερβολικές οικονομικές απαιτήσεις. Καλλιεργείται η άποψη ότι καλλιτέχνες με άλλα ζωγραφικά μέσα έκφρασης είναι μικρότερου “βεληνεκούς” και τα έργα τους χαμηλότερης αξίας.

Ενάντια σε κάθε λογική, στην Ελλάδα “στραγγαλίζουμε” κάθε εικαστικό έργο που δεν μπορούμε να πωλήσουμε πανάκριβα. Αυτή η προσέγγιση φαλκιδεύει την εγχώρια απεύθυνση της τέχνης, “δικαιολογεί” την αποστασιοποίηση του γενικότερου κοινού που θεωρεί την απόκτηση έργου τέχνης χόμπι για εκατομμυριούχους, και το οποίο έχει ελάχιστες ευκαιρίες να γνωρίσει και να ανταμείψει με την εμπιστοσύνη του αξιόλογους Ελληνες εικαστικούς, αν αυτοί δεν ακολουθούν το κυρίαρχο αφήγημα. Μειώνονται έτσι συντριπτικά οι ευκαιρίες εγχώριας ανάδειξης αξιόλογων καλλιτεχνών», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Πάρης Καπράλος.

Watermedia τέχνη για κάθε πορτοφόλι

Στη διεθνή αγορά υπερτερούν κάποιες κατηγορίες έργων έναντι άλλων, χωρίς ωστόσο να αναπτύσσεται ο αυθαίρετος συγκριτισμός που παρατηρείται στη χώρα μας, διαπιστώνει ο κ. Καπράλος εξηγώντας: «Διεθνώς αλλά και τοπικά, σε άλλες χώρες, η κατηγοριοποίηση με βάση τα μέσα έκφρασης αφορά την προσπάθεια των μεσαζόντων/εμπόρων να εντοπίσουν κατάλληλο κοινό -αποδέκτες και δυνητικούς αγοραστές- για κάθε μέσο έκφρασης και ύφος τέχνης και, στην τελική, “τέχνης για κάθε πορτοφόλι”, δίνοντας στην αγορά μεγαλύτερη έκταση και περισσότερες ευκαιρίες για όλους.

Έλενα Προβατά

Σε αυτό το πλαίσιο και συγκεκριμένα στη ζωγραφική αποτύπωση έργων, η υδατογραφία (διεθνώς ονομάζεται watermedia - υδατοδιαλυτά μέσα, ακουαρέλες, μολύβια νερού, σκόνες κ.λπ.), η ζωγραφική με μελάνι, η σύγχρονη χαρακτική και το σχέδιο με μελάνι είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές!

Θα ήταν ευτύχημα να ακολουθήσουμε συναφή πρακτική στην Ελλάδα -δηλαδή να προσπαθήσουμε να τραβήξουμε συστηματικά το ενδιαφέρον του κοινού προς ποικίλες εκφάνσεις και πολλά διαφορετικά είδη τέχνης, κατάλληλα για κάθε αισθητικής αντίληψη, προσωπική προτίμηση, γούστο και, γιατί όχι, βαλάντιο.

Ετσι λειτουργεί η αγορά τόσο σε πολλές άλλες χώρες όσο και κατά πάγια επιχειρηματική πρακτική με διεθνή απεύθυνση. Αν λοιπόν οι Ελληνες εμπλεκόμενοι στον χώρο της τέχνης -πέραν των καλλιτεχνών- δεν αγνοούσαν τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο, ίσως η ελληνική τέχνη να είχε καλύτερο παρόν και ενδιαφέρον μέλλον».

Η έκθεση θα λειτουργήσει 9-27 Αυγούστου 2021, Δευτέρα – Παρασκευή 18:30 – 22:30. Σαββατοκύριακα και Αργίες η The Attic Gallery θα παραμείνει κλειστή. Σύμφωνα με τις τρέχουσες διατάξεις περί λειτουργίας καταστημάτων λιανικού εμπορίου, στον χώρο της The Attic Gallery επιτρέπονται έως 4 (τέσσερις) επισκέπτες ταυτόχρονα

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search