Print this page

Συζήτηση χωρίς δεσμεύσεις και λύσεις για τα προβλήματα της Δημοτικής Κοινότητας Αργυράδων

August 19, 2021 638

 

 Πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 18/8, συνάντηση Επιτροπής τοπικών φορέων της Δημοτικής Κοινότητας Αργυράδων με τον Δήμαρχο Νότιας Κέρκυρας Κ. Λέσση. Συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Γ. Σαγιάς, ο πρόεδρος της ΔΚ Αργυράδων Κ. Μίτσουλης, το μέλος του ΤΣ Τάσος Πολίτης, ο δημοτικός σύμβουλος Νικηφ. Ζερβός, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου των εν Αττική Αργυραδιτών Γ. Καββαδίας και η δικηγόρος Ν. Καββαδία.

Η συζήτηση αφορούσε τα προβλήματα της ΔΚ Αργυράδων που αναφέρθηκαν από την Επιτροπή και ο Δήμαρχος έδωσε τις απαντήσεις του σε αυτά, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις και λύσεις. Περιληπτικά και αφού δεν κρατήθηκαν πρακτικά με κάθε επιφύλαξη για την ενημέρωση των δημοτών αναφερόμαστε σε τοποθετήσεις που έγιναν.

Αρχικά ο πρόεδρος Κώστας Μίτσουλης τόνισε ότι η Κοινότητα Αργυράδων είναι «παραμελημένη» και ο ίδιος και το ΤΑ δεν ενημερώνεται για τις αποφάσεις του Δήμου, ενώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επικοινωνίας με τους Αντιδημάρχους σε σημείο που «είμαι έτοιμος να υπογράψω μια παραίτηση και να φύγω». Για την «καντίνα» στα Μεγάλα Λιθάρια επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Δε γνωρίζω τίποτα» και πρότεινε να γίνει λαϊκή συνέλευση και να αποφασίσει ο λαός των Αργυράδων. Αναφέρθηκε αναλυτικά σε μια σειρά προβλημάτων, από τα διαλυμένα φρεάτια και πεζοδρόμια, την επικινδυνότητα των καθόδων στη θάλασσα, την πράσινη γωνία, το γήπεδο μέχρι το οικόπεδο στα Λεύτερα και σε προβλήματα του Μαραθιά και του Νεοχωρακίου.

Το μέλος του ΚΣ Αργυράδων Τάσος Πολίτης αναφέρθηκε εκτός των άλλων στον καθαρισμό των τάφρων, τα προβλήματα με την αγροτική οδοποιία. Ζήτησε ενημέρωση για το θέμα της μεταφοράς του αστυνομικού τμήματος στο κτίριο που έχει παραχωρήσει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αργυράδων, αλλά και στο έργο για την ανακαίνιση του πρώην κοινοτικού γραφείου που δεν έχει προχωρήσει. Επεσήμανε την έλλειψη συνεργασίας με τον πρόεδρο του ΔΣ επισημαίνοντας ότι υπάρχει πρόβλημα με τον τρόπο που λειτουργεί και τη συμπεριφορά του προς τα μέλη του ΤΣ

Ο δημοτικός σύμβουλος Νικηφόρος Ζερβός αναφέρθηκε σε προβλήματα της περιοχής που έχει αναδείξει και η παράταξή του «Λαϊκή Συσπείρωση» στο ΔΣ, αλλά δε δίνονται λύσεις. Τόνισε ότι στην πολιτική της δημοτικής αρχής κυριαρχεί ο τοπικισμός με αποτέλεσμα να υπάρχουν διακρίσεις και μεγάλες ανισότητες μεταξύ των δημοτικών διαμερισμάτων. Για παράδειγμα δίνονται 150.000 ευρώ για τα αποδυτήρια του γηπέδου του Άη Μαθιά, ενώ για γήπεδο του Κρόνου μόλις 100.000, χωρίς η δημοτική αρχή να προωθεί συγκεκριμένη λύση. Μίλησε για έργα σε άλλα δημοτικά διαμερίσματα που έχουν γίνει με ρουσφετολογικά κριτήρια. Αναφέρθηκε στην εκμίσθωση καντίνας στα Μεγάλα Λιθάρια που ουσιαστικά θα μετατραπεί σε Beach bar με ολέθρια αποτελέσματα για την περιοχή. Επίσης στο πρόβλημα της ρύπανσης και της μόλυνσης του Άη Γιώργη, ιδιαίτερα στην περιοχή Λάτζες, από μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα και την έλλειψη μέτρων προστασίας.

Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου των εν Αττική Αργυραδιτών Γιώργος Καββαδίας επέμεινε στη γενική εικόνα της υποβάθμισης της ΔΚ Αργυράδων επισημαίνοντας ότι η δημοτική αρχή λειτουργεί τοπικιστικά ευνοώντας 2-3 χωριά και χωρίζοντας τα υπόλοιπα σε δεύτερη και τρίτη κατηγορία. Αναφέρθηκε στην αυθαίρετη και παράνομη απόφαση τριών ανθρώπων (Οικονομική Επιτροπή) για δήθεν εκμίσθωση καντίνας που θα οδηγήσει στην καταστροφή της παραλίας Μεγάλα Λιθάρια επισημαίνοντας ότι οι Αργυραδίτες είναι αποφασισμένοι να την αποτρέψουν. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην μόλυνση και ρύπανση του Άη Γιώργη και την κατάληψη των παραλιών από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και την απουσία ελέγχου από τη δημοτική αρχή.  Στην έλλειψη φωτισμού στον κύριο δημοτικό δρόμο Λακκές – Αργυράδες, αλλά και σε άλλα προβλήματα, όπως το γήπεδο, το δημοτικό πάρκινγκ… Πρότεινε στον Δήμαρχο για να αποδείξει ότι υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση όλων των χωριών και των δημοτικών διαμερισμάτων να δημοσιοποιήσει ενημερωτικά πίνακα με τα ποσά που διατίθενται σε έργα ανά κοινότητα και δημοτικό διαμέρισμα από τη δημοτική αρχή και την περιφέρεια.

Η δικηγόρος Νικολέττα Καββαδία εμπεριστατωμένα αναφέρθηκε στην μη νόμιμη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για την εκμίσθωση «καντίνας» στα Μεγάλα Λιθάρια και στους κινδύνους που προκαλούνται από ενδεχόμενη υλοποίησή της. Τόνισε ότι οι κάτοικοι είναι αντίθετοι και θα χρησιμοποιήσουν ένδικα μέσα προκειμένου να μην υλοποιηθεί. Κάλεσε τον δήμαρχο να πάει στη συγκεκριμένη παραλία, ώστε να αποκτήσει προσωπική άποψη για το πόσο καταστροφική είναι η απόφαση για «καντίνα» που de facto θα λειτουργήσει ως beach bar προσελκύοντας τουρισμό τύπου Club 18 – 30. Επίσης ζήτησε από τον Δήμαρχο να τοποθετηθεί για το πώς θα αξιοποιηθεί  το οικόπεδο στα Λεύτερα.

Ο δήμαρχος Κ. Λέσσης ανέφερε ότι  όταν ανέλαβε τον Δήμο οι Αργυράδες ήταν γεμάτη χωματερές που τώρα πια δεν υπάρχουν και αποκατέστησε τον δημοτικό φωτισμό παρά την έλλειψη προσωπικού. Ότι η δημοτική αρχή δεν αδιαφόρησε και δεν αντιμετωπίζει τοπικιστικά και με διακρίσεις τα χωριά και ότι θα διατεθούν πάνω από 800 χιλιάδες για έργα στη Δημοτική Κοινότητα Αργυράδων. Ανέφερε ότι στις Αμούσες και στις Λάτζες έχει ασφαλτοστρωθεί ένα κομμάτι δρόμου και στο χωριό στο Κατωχώρι το έργο θα ολοκληρωθεί. Έχουν δρομολογηθεί έργα αντιπλημμυρικά στον Άη Γιώργη ύψους 250 – 300 χιλιάδων ευρώ, για ασφαλτικά προβλέπονται άλλα τόσα από το ΠΔΕ. Ότι η κινητή καντίνα στα Μεγάλα Λιθάρια δε θα λειτουργήσει την περίοδο που διανύουμε, αλλά η απόφαση ελήφθη «για την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου». Ότι σε περίπτωση που δε τηρηθούν τα αναγκαία μέτρα για τη λειτουργία της θα προχωρήσει σε «άμεση ανάκληση και κλείσιμο». Για την μόλυνση του Άη Γιώργη και τη δυσωδία στις Λάτζες έχει στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στο υγειονομικό.

Χωρίς δεσμεύσεις και λύσεις

Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι από τη δημοτική αρχή δε δόθηκαν οι αναγκαίες δεσμεύσεις και λύσεις για τα προβλήματα Αργυράδων Άη Γιώργη, Μαραθιά, Νεοχωρακίου. Όσο και αν προσπάθησε ο δήμαρχος δεν μπόρεσε να πείσει ότι η ΔΚ Αργυράδων δεν αντιμετωπίζεται ως ο φτωχός συγγενής του Δήμου Νότιας Κέρκυρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν αποδοκιμάστηκε η δήλωση εκπροσώπου της δημοτικής πλειοψηφίας προς τους Αργυραδίτες «πάρτε και καμιά ασπιρίνη». Απλά ο Αντιδήμαρχος Γ. Σαγιάς ανέφερε ότι ήταν προσωπική δήλωση του συγκεκριμένου δημοτικού συμβούλου.

 Διαπιστώθηκε  ότι η δημοτική αρχή:

  1. εμμένει στην απόφαση της για «καντίνα» που θα αλλοιώσει την παραλία στα Μεγάλα Λιθάρια με σοβαρές οικολογικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.
  2. μια επιστολή διαμαρτυρίας δεν μπορεί να καλύψει την απουσία του Δήμου από κάθε έλεγχο για την ασύδοτη δράση μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων που καταπατούν παραλίες, ρυπαίνουν και μολύνουν το περιβάλλον υποβαθμίζοντας την περιοχή και την ποιότητα ζωής των κατοίκων
  3. δεν αντέχει σε κριτική η «πρότασή» του Δήμου για το γήπεδο Αργυράδων.
  4. Δεν αναλαμβάνει καμιά ουσιαστική και συγκεκριμένη δέσμευση για έργα αγροτικής οδοποιίας
  5. Δεν έδωσε καμιά απάντηση για το δημοτικό πάρκινγκ που έχει ως αποτέλεσμα το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα στις Αργυράδες και τους κινδύνους για τροχαία ατυχήματα.

Με άλλα λόγια ισχύει η γνωστή παροιμία «πολύ λάδι και τηγανίτα κλωνί», χωρίς αυτό να υποβαθμίζει ή και να μηδενίζει την αξία τέτοιων συναντήσεων και παρεμβάσεων. Οδηγός για τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους των Αργυράδων δεν μπορεί παρά να είναι η ενότητα και η συσπείρωση που έδειξαν για την αποτροπή κατασκευής ΣΜΑ στα Λεύτερα. Η πίεση και ο αγώνας για προβολή των αιτημάτων και διεκδίκηση λύσεων στα τοπικά προβλήματα είναι μονόδρομος!

Γιώργος Κ. Καββαδίας

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.