Print this page

Στην πολιτική του Δήμου αποτυπώνεται η φτώχεια της κρατικής υποχρηματοδότησης

September 06, 2021 422

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΟΤΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Συμπληρώνονται δύο χρόνια λειτουργίας του Δήμου Νότιας Κέρκυρας. Μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα γενικότερα, αλλά και για την Δημοτική Αρχή. Ο Δήμος ξεκίνησε με μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και τεχνικά μέσα, τα οποία σχεδόν δύο χρόνια μετά παραμένουν.

Η κρατική χρηματοδότηση είναι ανεπαρκέστατη. Η κυβέρνηση επιστρέφει στον Δήμο ελάχιστα σε σχέση με αυτά που πληρώνει ο λαός με τη βαριά φορολογία και είναι πολύ λιγότερα από αυτά που δικαιούται και απαιτούνται για να καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες του.

Τα χρήματα από τους κεντρικούς αυτοτελείς φόρους (ΚΑΠ) φτάνουν ίσα-ίσα για την μισθοδοσία του προσωπικού. Τα χρήματα για τεχνικά προγράμματα δεν φτάνουν ούτε για μπαλώματα και ψευτοσυντήρηση.

Η κρατική χρηματοδότηση για τη λειτουργία των σχολείων είναι απαράδεκτη. Με 131.000 ευρώ, πρέπει να καλύψουν όλα τα λειτουργικά τους έξοδα, 2 Γυμνάσια - Λύκεια, 8 Δημοτικά και 10 Νηπιαγωγεία. Πολλά σχολεία του Δήμου μας είναι σε άθλια κατάσταση (π.χ. Γυμνάσιο - Λύκειο Αργυράδων - Δημοτικό Περιβολίου κ.α.) αλλά τα χρήματα για επισκευαστικά δεν φτάνουν ούτε για βαψίματα.

Η κρατική υποχρηματοδότηση σπρώχνει τον Δήμο να αναζητήσει ίδιους πόρους από το λαό. Τα ανταποδοτικά έσοδα καθώς και τα λοιπά έσοδα που εισπράττει ο Δήμος από το λαό είναι πολύ περισσότερα από την κρατική χρηματοδότηση δηλαδή έχουμε μία δεύτερη φορολογία εκτός της κρατικής. Ο μηχανισμός του Δήμου δεν μπορεί να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν γίνονται, αλλά μόνο συμβασιούχων, για μερικούς μήνες, με ρουσφετολογικά κριτήρια. Τους τελευταίους μήνες (Γενάρης Μάης 2021), ο Δήμος έχει στήσει βιομηχανία προσλήψεων, 4μηνα, 8μηνα, με αφορμή τον κορονοϊό με ίδιους πόρους, προφανώς και με κυβερνητική καθοδήγηση. Έτσι πετυχαίνουν να ενισχύουν και την εκλογική τους πελατεία και να διευκολύνουν την κυβερνητική πολιτική ανακύκλωσης των ανέργων.

Μεγάλες είναι και οι ελλείψεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό (απορριμματοφόρα, σκαπτικά, καταστροφείς, καλαθοφόρος δεν υπάρχει) και όσα υπάρχουν είναι παλιά με αποτέλεσμα τις συνεχείς βλάβες.

Η πολιτική του Δήμου

Στην πολιτική του Δήμου αποτυπώνεται η φτώχεια της κρατικής υποχρηματοδότησης. Οι δυνατότητες του Δήμου να παρέχει κοινωνικό έργο με βάση τις σημερινές λαϊκές ανάγκες είναι πολύ περιορισμένες.

Έτσι μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα έργα όπως π.χ επισκευές σχολικών κτηρίων, παιδικές χαρές (μόνο τέσσερις θα γίνουν από κάποιο πρόγραμμα) αντιπλημμυρικά (μόνο από υπόλοιπα του πρώην ενιαίου Δήμου) αντιπυρική προστασία, αντισεισμική προστασία (τίποτα), για την αγροτική οδοποιία ελάχιστα, για τις υπάρχουσες ανάγκες κλπ. Τη Δημοτική Αρχή την ενδιαφέρει κυρίως η εικόνα και οι δράσεις που έχουν σχέση μόνο με τον τουρισμό (αναπλάσεις, καθαρισμοί κεντρικών δρόμων κλπ) και σε αυτή την κατεύθυνση διαθέτει τους λιγοστούς της πόρους. Σπεύδει με μεγάλη προθυμία να ικανοποιήσει ανάγκες μεγάλων επιχειρήσεων (ξενοδοχεία).

Τις μεγάλες ελλείψεις σε έμπειρο προσωπικό και τεχνικά μέσα τις αξιοποιούν ως πρόσχημα για να δίνουν σιγά-σιγά όλες τις υπηρεσίες του Δήμου σε ιδιώτες (απορρίμματα, ηλεκτροφωτισμός, τεχνικές υπηρεσίες κλπ), τα οποία και κοστίζουν περισσότερο και δεν μπορούν εύκολα να ελεγχθούν.

Οι κυβερνητικές ευθύνες δεν καταγγέλλονται στο λαό, αντίθετα γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης. Η κινητοποίηση που οργάνωσε η Δημοτική Αρχή για τους δασικούς χάρτες στην Γέφυρα της Μεσογγής, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θετική αν ήταν θετικό και το περιεχόμενο και τα αιτήματα.

Όταν δεν αποκαλύπτεις τους πραγματικούς στόχους των δασικών χαρτών και προβάλλεις αιτήματα ανεπαρκή και ανώδυνα για την κυβέρνηση, τότε περισσότερο στήριξη της προσφέρεις, παρά πίεση.

Η βοήθεια σε προσωπικό (από ίδιους πόρους) για την λειτουργία του Κέντρου Υγείας Λευκίμμης, όταν δεν συνοδεύεται με την αποκάλυψη των κυβερνητικών ευθυνών και με διεκδίκηση στελέχωσης, τότε γίνεται συγκάλυψη, γίνεται «βοήθεια» κατά παραγγελία για να καλύψει την πολιτική της κυβέρνησης.

Η Δημοτική Αρχή ακολουθεί τακτική υποβάθμισης της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου έφτασε μέχρι και 52 ημέρες για να γίνει συνεδρίαση. Αξιοποιεί το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο για να περνάει τα περισσότερα θέματα από την οικονομική επιτροπή, όπου εκεί έχει απόλυτη πλειοψηφία. Η Επιτροπή Παιδείας και οι Σχολικές Επιτροπές συνεδριάζουν μόνιμα δια περιφοράς. Επιβεβαιώνεται η θέση μας, ότι οι Δήμοι πλέον αποτελούν τμήμα του κρατικού μηχανισμού.

Το σημερινό νομικό πλαίσιο τους επιβάλλει να εξειδικεύουν σε τοπικό επίπεδο την κυβερνητική πολιτική. Σε αυτό το δρόμο βαδίζει και ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας. Όχι μόνο δεν αντιστέκεται, αλλά πρόθυμα προωθεί, συγκαλύπτει και στηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης.

Οι Δήμοι πλέον δεν είναι αυτοδιοίκηση, αλλά τοπική διοίκηση, ο νέος εκλογικός νόμος, θα τους κάνει ακόμα πιο αντιλαϊκούς, με αδύναμη αντιπολίτευση, ώστε να είναι πλήρως φερέφωνα της κυβερνητικής πολιτικής.

Το επόμενο διάστημα θα γίνουν στον Δήμο μας κάποια έργα δημοτικής οδοποιίας και ορισμένα αντιπλημμυρικά. Δεν πρόκειται να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες από την μακροχρόνια εγκατάλειψη. Οι χρηματοδοτήσεις προήλθαν κυρίως από αχρησιμοποίητα υπόλοιπα του ενιαίου Δήμου (2,1 εκ) και από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ (2 εκ) για τους νεοσύστατους Δήμους. Η κατανομή τους κυρίως στην οδοποιία, δεν ήταν αναλογική και δίκαιη. Κατανεμήθηκαν με κριτήρια σκοπιμότητας και εξυπηρέτησης.

Η δράση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Προσπαθήσαμε να αξιοποιήσουμε τις όποιες «χαραμάδες» υπήρχαν για να προβάλλουμε και να διεκδικήσουμε λύσεις για τα λαϊκά προβλήματα.

Σημαντικό ζήτημα για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι η συνεχής ζωντανή επικοινωνία με τον λαό και τους φορείς του, ώστε να ακούμε τα προβλήματα, τις ανάγκες, αλλά και να ενημερώνουμε να λέμε τις θέσεις μας.

Σε αυτή την κατεύθυνση κάναμε μία σοβαρή προσπάθεια, χωριό το χωριό, στα σχολεία κλπ αλλά μας έβαλε φραγμό η πανδημία. Θα συνεχίσουμε εφ’ όσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

 

Σε πρώτη προτεραιότητα βάλαμε το ζήτημα της υγείας και τα σχολεία.

Πολλές φορές φέραμε το θέμα του Κέντρου Υγείας Λευκίμμης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κάναμε κινητοποιήσεις έξω από αυτό, αναδείξαμε τα τεράστια προβλήματα και τις ελλείψεις, έγινε επερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ για το Κέντρο Υγείας.

Για τα σχολεία ανεδείξαμε το πρόβλημα της απαράδεκτης υποχρηματοδότησης από την κυβέρνηση, τα κτηριακά προβλήματα που δεν λύνονται και το ανεπαρκές προσωπικό καθαριότητας, ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας, διεκδικώντας λύσεις.

Διεκδικήσαμε λύσεις στα οξυμένα λαϊκά προβλήματα που αφορούν την ασφάλεια και τις περιουσίες του λαού όπως:

· Αντιπλημμυρικά έργα, αντιπυρική προστασία, αντισεισμική προστασία, τα οποία δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης αλλά ούτε και του Δήμου. Τα θυμούνται μόνον όταν γίνει το κακό π.χ. πλημμύρες 2019. Προτιμούν έργα βιτρίνας τα οποία η «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν αρνείται, αλλά ζητάμε να προηγούνται πιο επείγοντα έργα.

· Προβάλλαμε την ανάγκη να στηριχτούν οι άνεργοι και οι μικροεπαγγελματίες λόγω της πανδημίας (δημοτικά τέλη).

· Φέραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και ψηφίστηκε απόφαση ελάφρυνσης των ενοικίων των κυλικείων των σχολείων.

· Στηρίξαμε τους αγώνες των εργαζομένων και τις διεκδικήσεις τους, καθώς και των καθαριστριών των σχολείων του δήμου μας.

· Καταγγείλαμε τον αποκλεισμό των εκπροσώπων των εργαζομένων από την επιτροπή τουρισμού.

· Στηρίξαμε αιτήματα κοινωνικών φορέων, όπως για το γήπεδο του Αγίου Νικολάου, χορωδίας Βουνιατάδων κλπ κοινοτήτων και κατοίκων.

· Αντιδράσαμε και καταγγείλαμε την ανισότιμη κατανομή έργων καθώς και την επιλεκτική ρουσφετολογική χρηματοδότηση του Χαλικούνα.

· Επίσης καταγγείλαμε τον ρουσφετολογικό τρόπο προσλήψεων των εργαζομένων.

· Αποκαλύψαμε και καταγγείλαμε την δημιουργία «χωματερής» πίσω από το ξενοδοχείο SUNDY και με φωτογραφικό υλικό.

· Κάναμε ουσιαστική αντιπολίτευση στην κυβερνητική πολιτική και στον τρόπο που αυτή εξειδικεύεται από τη Δημοτική Αρχή, αποφεύγοντας την μικροπολιτική και τις προσωπικές αντιπαραθέσεις.

· Πιέσαμε πολλές φορές για έργα αγροτικής οδοποιίας

· Συμμετείχαμε ενεργά στην κινητοποίηση για τους δασικούς χάρτες, αποκαλύπτοντας την πραγματική ουσία του προβλήματος και όχι συγκαλύπτοντας την όπως επιχείρησε η Δημοτική Αρχή.

Δεν έχουμε αυταπάτες. Ξέρουμε ότι στα πλαίσια του σημερινού συστήματος η τοπική διοίκηση δε γίνεται να υπηρετεί τα συμφέροντα της λαϊκής πλειοψηφίας.

Απαιτείται άλλη πολιτική, που να συγκρούεται με αυτή της κυβέρνησης και όχι να τη στηρίζει και να τη συγκαλύπτει.

Από τη θέση των εκλεγμένων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε και να διεκδικούμε την ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών και λύσεις στα λαϊκά προβλήματα, γιατί ο λαός δικαιούται και μπορεί να απολαμβάνει πολλαπλάσια από όσα του παρέχονται σήμερα από το κράτος και το δήμο.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.