• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

 Η πρώτη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Ελλάδας και η πρώτη Σχολή Καλών Τεχνών ιδρύθηκαν στα Επτάνησα. πίστωση: Facebook/Philharmonic Society of Corfu Η πρώτη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Ελλάδας και η πρώτη Σχολή Καλών Τεχνών ιδρύθηκαν στα Επτάνησα. πίστωση: Facebook/Philharmonic Society of Corfu

Τοπικά συγκροτήματα και ορχήστρες κάνουν την Κέρκυρα τη μουσική πρωτεύουσα της Ελλάδας

October 03, 2021 4018

 

Η Κέρκυρα είναι το πιο μουσικό νησί της Ελλάδας, με εκατοντάδες μουσικούς συλλόγους και δεκάδες ορχήστρες και συγκροτήματα. Ακόμη και ο τρόπος που μιλούν οι ντόπιοι του είναι μουσικός, καθώς ο λόγος τους ακούγεται συχνά σαν τραγούδια.

Με πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες κάθε χρόνο, η Κέρκυρα είναι το τρίτο πιο δημοφιλές ελληνικό νησί για τον τουρισμό, μετά τη Σαντορίνη και την Κρήτη. Εκτός από εξαιρετικός προορισμός για οικογένειες και φυσιοδίφες, φημίζεται και για τη μουσική του, η οποία έχει παρουσία στην καθημερινή ζωή του νησιού.

Τελικά, η πρώτη Φιλαρμονική ορχήστρα της Ελλάδας και η πρώτη σχολή καλών τεχνών ιδρύθηκαν στα Επτάνησα. Σήμερα, υπάρχουν συνολικά δεκαεπτά Φιλαρμονικές Ορχήστρες στην Κέρκυρα.

Λόγω 400 ετών βενετοκρατίας, που διήρκεσε από το 1388–1797, η Κέρκυρα απορρόφησε περισσότερη ευρωπαϊκή κουλτούρα και επιρροή από την ηπειρωτική Ελλάδα. Ενώ η υπόλοιπη Ελλάδα πέρασε αιώνες στο σκοτάδι κάτω από την Τουρκοκρατία, οι Κερκυραίοι απολάμβαναν τα καλύτερα πράγματα στη ζωή και αποτελούσαν μέρος μιας πολιτισμικά ευρύτερης ευρωπαϊκής οικογένειας.

Μάλιστα, η πρώτη όπερα που παίχτηκε σε ελληνικό έδαφος ήταν το 1733, όταν οι Βενετοί μετέτρεψαν την τοπική αίθουσα «λότζια» σε θέατρο. Η όπερα συνέχισε να παίζεται στον χώρο για αρκετά χρόνια μετά την ένωση με την Ελλάδα.

μουσικό συγκρότημα Κέρκυρας
Η Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας, που ιδρύθηκε το 1840, συνεχίζει ακόμη και σήμερα. πίστωση: Facebook/Philharmonic Society of Corfu

 

Η δημιουργία φιλαρμονικών ορχηστρών και συγκροτημάτων ήταν μέρος μιας ευρύτερης τάσης που άνθισε στην Ευρώπη κατά τον δέκατο ένατο αιώνα, με χιλιάδες μουσικούς συλλόγους να ιδρύονται σε όλη την ήπειρο. Χάρη στις σπουδές του σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, οι Κερκυραίοι έγιναν μέρος αυτής της μουσικής τάσης.

Οι Φιλαρμονικές μπάντες της Κέρκυρας είναι ιδιαίτερα διάσημες για τις εμφανίσεις τους κατά τους εορτασμούς του Πάσχα. Για τους Έλληνες, η Κέρκυρα είναι ένας από τους κορυφαίους προορισμούς για τις διακοπές του Πάσχα, κυρίως λόγω των πολλών μοναδικών και πολύχρωμων πασχαλινών της παραδόσεων.

 

Μουσική και Θεολογική Ορχήστρα Κέρκυρας

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα και το συγκρότημα στην Κέρκυρα έχει τις ρίζες του το 1837, όταν, μετά το θάνατο του Βασιλιά Γουλιέλμου Δ of της Αγγλίας, η ανιψιά του Βασίλισσα Βικτώρια απαγόρευσε τη συμμετοχή των βρετανικών συγκροτημάτων στρατού σε ορθόδοξες θρησκευτικές εκδηλώσεις, κυρίως με αγώνες στη Λιτανεία των Ιερών Λείψανα του Σπυρίδωνα.

Αυτό ενέπνευσε τους Κερκυραίους να ιδρύσουν τη δική τους Κερκυραϊκή φιλαρμονική ορχήστρα, που ονομάζεται “Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας, “Τρία χρόνια αργότερα, στις 12 Σεπτεμβρίου 1840. Ιδρυτικά μέλη του ήταν οι συνθέτες Σπυρίδων Ξίντους, Ρέτρος Κουρτάνος, Ιωάννης Καλλώνας και Νικόλαος-Χαλκιόπουλος Μάντζαρος. Οι ξένοι άποικοι το ονόμασαν” La Banda Greca “και τα χρώματα της στολής του, όπως τώρα Το μπλε και το κόκκινο ήταν τα χρώματα του νησιού.

Ο σπουδαίος Σπυρίδων Ξύντας έχει τη διάκριση να συνθέτει στην ουσία την πρώτη ελληνική όπερα. Το πιο σημαντικό, όμως, ήταν ο συνάδελφός του Νικόλαος Χαλκιόπουλος-Μάντζαρος που συνέθεσε τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας το 1830 σε μουσική του ποιήματος του Διονύσιου Σολωμού «ymμνος στην Ελευθερία».

Ο Μάντζαρος συνέθεσε συνολικά είκοσι τέσσερις συμφωνίες και άλλη θρησκευτική και κοσμική μουσική, αλλά αφιέρωσε τον περισσότερο χρόνο του στη μουσική εκπαίδευση.

μουσικό συγκρότημα Κέρκυρας
Φιλαρμονική Εταιρεία Μάντζαρος, που ιδρύθηκε το 1890

Στις 21 Ιουνίου 1890 η δεύτερη θρησκευτική κοινωνία, με το όνομα «Φιλαρμονική Εταιρεία Μάντζαρος, “δημιουργήθηκε στην πόλη της Κέρκυρας. Πρόεδρος ορίστηκε ο Λεωνίδας Βλάχος και πρώτος δάσκαλός του ο Στέφανος Ρινόπουλος.

Η πρώτη του εμφάνιση ως συγκρότημα ήταν στη λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα, που πραγματοποιήθηκε την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου 1891, με συνολικά 40 μουσικούς. Τα χρώματα του είναι το μπλε και το άσπρο, τα χρώματα της Ελλάδας.

READ  Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 «ζωντανεύει» σε ψηφιακές προβολές σε μεγάλα κτίρια σε όλη την Ελλάδα

NS Φιλαρμονική Ένωση Καποδίστριας ΚέρκυραςΙδρύθηκε σχετικά πρόσφατα το 1980, είναι ένας από τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς και μουσικούς συλλόγους στην Κέρκυρα. Το συγκρότημα έκανε την πρώτη του εμφάνιση την Πρωτοχρονιά του 1981.

Ο αρχικός τους στόχος ήταν να βελτιώσουν τη μουσική σκηνή και την εκπαίδευση του νησιού στη σύγχρονη εποχή. Η Φιλαρμονική διατηρεί ακόμη τις σχολές της θεωρίας και της ιστορίας της μουσικής, καθώς και αρκετά άλλα τμήματα αφιερωμένα στη μουσική διδασκαλία.

Οι περισσότεροι ντόπιοι που συμμετέχουν στις θρησκευτικές μπάντες του νησιού δεν είναι επαγγελματίες μουσικοί, αλλά έχουν εγγενή αγάπη για τη μουσική. Αργότερα έγινε δάσκαλος σε νέους που μπήκαν στο συγκρότημα, βοηθώντας τους να διαπρέψουν ως σολίστ, μαέστροι και δάσκαλοι στη μουσική σκηνή της επαρχίας.

Είναι εντυπωσιακό ότι ένα νησί με μόλις 120.000 κατοίκους διαθέτει περισσότερους από είκοσι μεγάλους οργανισμούς μουσικής εκπαίδευσης και αρκετούς συλλόγους που σχετίζονται με τη μουσική, ενώ φιλοξενεί επίσης τη δική του μουσική σχολή στο πλαίσιο του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η μουσική έχει προσθέσει πολλά στον πλούσιο πολιτισμό αυτού του υπέροχου ελληνικού νησιού στο παρελθόν, και συνεχίζει να το κάνει και σήμερα.

ΠΗΓΗ: enp.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search