• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Με προβλήματα η λειτουργία του εμβολιαστικού Κέντρου ΚΥ Κέρκυρας

November 30, 2021 5305



Με επιστολή η Ένωση Γενικών Οικογενειακών Ιατρών Κέρκυρας στον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας αναφέρεται στα προβλήματα στη λειτουργία εμβολιαστικού Κέντρου ΚΥ Κέρκυρας τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι "το υπάρχον, μη ιατρικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Κέρκυρας είναι ανεπαρκέστατο, με δεδομένους τους 260-280 εμβολιασμούς την ημέρα και την αύξηση των εμβολιαστικών γραμμών σε τρείς από 25/11, αλλά και με δεδομένη τη λειτουργία τις Κυριακές, ταυτόχρονα αλλά και την ανάγκη της ελάχιστης ασφαλούς λειτουργίας του ΚΥ (επείγοντα-τακτικά ιατρεία-τακτικά οδοντιατρεία), αλλά και της στελέχωσης από το ΚΥ Κέρκυρας της Α’ βάθμιας υγειονομικής επιτροπής, αλλά και της κάλυψης των εμβολιασμών κατ’ οίκον στην πόλη, αλλά και σε όλη τη μέση Κέρκυρα."

Αναλυτικά η επιστολή:
Κέρκυρα 30/11/2021
Προς τον Διοικητή 6ης ΥΠΕ κ.Καρβέλη
Υποδιοικητές 6ης ΥΠΕ κ.Νικοπουλο και κ.Μάλλιο
ΓΓ. ΠΦΥ κ.Θεμιστοκλέους

Κοινοποίηση: Υπουργό Υγείας κ.Πλεύρη

Βουλευτές νομού Κέρκυρας

Πρόεδρο ΙΣ. Κέρκυρας

Θέμα: Προβλήματα στη λειτουργία εμβολιαστικού Κέντρου ΚΥ Κέρκυρας

Μετά την αναστολή εργασίας από 1/9/2021, 3 εργαζομένων και την μακροχρόνια άδεια 1 ακόμα, την παραίτηση ενός ιατρού τον Αύγουστο, αλλά και την ανάγκη λειτουργίας των εμβολιαστικών Κέντρων από 5/12/2021 και κατά τις αργίες, η υπάρχουσα στελέχωση του ΚΥ Κέρκυρας δεν επαρκεί για την κάλυψη όλων των βαρδιών του εμβολιαστικού κέντρου με ασφαλή τρόπο. Η έγκριση από την διοίκηση της Υ.ΠΕ την 29/11/2021 της συνδρομής προσωπικού από την 1η ΤΟΜΥ Κέρκυρας με τον προσωρινό περιορισμό λειτουργίας της μιας εκ των 2 βαρδιών της ΤΟΜΥ, δεν επιλύει την κατάσταση ασφυξίας, αλλά δίνει μια προσωρινή ανάσα στη λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου, αποδυναμώνοντας τη μοναδική (εκ των τριών προβλεφθέντων) τοπική μονάδα υγείας που λειτουργεί στην πόλη της Κέρκυρας

Συγκεκριμένα το υπάρχον, μη ιατρικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Κέρκυρας είναι ανεπαρκέστατο, με δεδομένους τους 260-280 εμβολιασμούς την ημέρα και την αύξηση των εμβολιαστικών γραμμών σε τρείς από 25/11, αλλά και με δεδομένη τη λειτουργία τις Κυριακές, ταυτόχρονα αλλά και την ανάγκη της ελάχιστης ασφαλούς λειτουργίας του ΚΥ (επείγοντα-τακτικά ιατρεία-τακτικά οδοντιατρεία), αλλά και της στελέχωσης από το ΚΥ Κέρκυρας της Α’ βάθμιας υγειονομικής επιτροπής, αλλά και της κάλυψης των εμβολιασμών κατ’ οίκον στην πόλη, αλλά και σε όλη τη μέση Κέρκυρα.

Αντίστοιχα με δεδομένη την έλλειψη ιατρικού προσωπικού, και τους 3 λιγότερους ιατρούς που εργάζονται στο εμβολιαστικό κέντρο σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο λόγω παραιτήσεων, αδειών και μετακινήσεων, η λειτουργικότητα του ΚΥ Κέρκυρας έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα, γεγονός που έχει προφανώς αντίκτυπο όταν θυμηθούμε ότι λόγω της πανδημίας έχει ανασταλεί πλήρως η λειτουργία των τακτικών ιατρείων του νοσοκομείου Κέρκυρας και αποτελεί τη μοναδική δημόσια προσβάσιμη δομή για τακτικά ιατρεία στην πόλη.

Ως ιατροί της Πρωτοβάθμιας φροντίδας στηρίζουμε απόλυτα το πρόγραμμα εμβολιασμού και μάλιστα είμαστε υπέρ της αποσύνδεσης του προγράμματος εμβολιασμού από τα νοσοκομεία, που αυτό τον καιρό έχουν άλλες προτεραιότητες.

Όμως με τέτοια ιατρική και νοσηλευτική στελέχωση είναι αδύνατο να λειτουργήσει ένα Κέντρο Υγείας Αστικού τύπου. Λύσεις που αποδυναμώνουν περαιτέρω το θεσμό του οικογενειακού ιατρού, όπως ο περιορισμός της λειτουργίας της απογευματινής λειτουργίας (δηλαδή στην πράξη το απογευματινό λουκέτο στην ΤΟΜΥ, της μοναδικής δημόσιας δομής που ήταν ανοικτή το απόγευμα στα τακτικά περιστατικά), μπορεί να δίνουν προσωρινές ανάσες στην λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου, δεν επιλύουν όμως την μόνιμη ανάγκη στελέχωσης στην πρωτοβάθμια υγεία.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι αν η Ελλάδα διέθετε οργανωμένο σύστημα οικογενειακού ιατρού, η εμβολιαστική κάλυψη θα ήταν πολύ καλύτερη, καθώς οι πολίτες θα είχαν το δικό τους έμπιστο σημείο αναφοράς, μακριά από τα fake news.

Τα αυξημένα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στην υπόλοιπη δυτική Ευρώπη, όπου ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού υπάρχει εδώ και δεκαετίες, απλά επιβεβαιώνουν το προφανές. Δηλαδή ότι την έλλειψη οικογενειακών ιατρών, εν μέσω πανδημίας την πληρώνουμε σε απώλειες ανθρώπινων ζωών, λόγω της αδυναμίας να ενημερωθεί σωστά ο πληθυσμός και να εμβολιαστεί, από τον προσωπικό του γιατρό που τον εμπιστεύεται και έχει στενή επαφή μαζί του.

Καλούμε τους αρμόδιους φορείς έστω και την ύστατη στιγμή, να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την ενίσχυση του ΚΥ Κέρκυρας με τις απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού, επικουρικού και μόνιμου.

Ομόφωνα το ΔΣ της Ένωσης Γενικών Οικογενειακών Ιατρών Κέρκυρας

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search