• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

ΜΟΥΣΕΙΟ(Α) & ΠΑΛΙΟ ΦΡΟΥΡΙΟ

December 15, 2021 5390
ΜΟΥΣΕΙΟ(Α) & ΠΑΛΙΟ ΦΡΟΥΡΙΟ
 
Του Γιώργου Ζούμπου*
 
Η επάνοδος της Τράπεζας Πειραιώς για το Μουσείο Τυπογραφίας στο Παλιό Φρούριο σημαίνει κατ’ αρχήν δύο πράγματα:
1. Η Τράπεζα δεν μπόρεσε να βρει πουθενά στην Ελλάδα κατάλληλο χώρο ή ότι δεν υπάρχουν πόλεις οι οποίες δέχονται τα προτεινόμενα.
2. Πριν το θέμα επανέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι προφανές ότι είχαν γίνει ήδη συζητήσεις Τράπεζας-Δημοτικής Αρχής και η δεύτερη ήταν ήδη θετική. Έτσι εξηγείται και η διάλυση του χώρου στάθμευσης στη Λαϊκή ο οποίος εδώ και καιρό έμενε αχρησιμοποίητος. Προετοιμάζονταν για το Μουσείο με μέριμνα του Δήμου.
Οφείλουμε ως δημότες να καταθέσουμε ορισμένες σκέψεις:
Αφού η έγκριση για τα σχέδια της Τράπεζας υπάρχει ήδη από υπουργείο Πολιτισμού και ΚΑΣ γιατί υπάρχει η έγνοια να υπάρξει και έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου; Τα περί βούλησης να υπάρχει συμφωνία της τοπικής κοινωνίας δεν τα παίρνουμε στα σοβαρά, καθώς οι Τράπεζες δεν έχουν τέτοιες ευαισθησίες. Είναι προφανές ότι η Τράπεζα ανησυχεί για αντιδράσεις, για αυτό μας ήλθε ο πρόεδρός της και ο μελετητής με τις ακαδημαϊκές περγαμηνές.
Οι υπερμεγέθεις σιδηροκατασκευές οι οποίες προβλέπονται για να ανεβαίνουν οι επισκέπτες, είναι απαράδεκτες. Υποτίθεται ότι εγκρίθηκαν από το ΚΑΣ, το οποίο δεν εγκρίνει την αλλαγή ενός κεραμιδιού στην πόλη – που λέει ο λόγος – αλλά δίνει άδειες για … οβελίσκους όπου νάναι και τώρα άδεια για κατασκευές που αλλοιώνουν πλήρως την εικόνα του Νέου Φρουρίου.
Αυτά σε μια πόλη όπου το … άγρυπνο μάτι του Γραφείου Παλιάς Πόλης και της Εφορείας Αρχαιοτήτων εμποδίζουν να μπει καρφί σε τοίχο. Φυσικά σε ανοσιουργήματα τέτοιου τύπου σιωπούν καθώς δεν τολμούν να εναντιωθούν. Μόνο σε δημότες που προσπαθούν να συνεφέρουν τα σπίτια τους και τα μαγαζιά τους γίνεται επίδειξη δύναμης και επικαλούνται νόμους και προφήτες.
Η δημοτική πλειοψηφία ήταν θετική στην πρόταση. Άγνωστο αν έγινε αντιληπτό από όλους τους παρόντες τι εγκρίθηκε. Κατά δήλωση του κου προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου «είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη συντήρηση του μνημείου», δηλαδή η Τράπεζα θα συντηρήσει όλο το Νέο Φρούριο; Υπό τον έλεγχο του ΚΑΣ; Του ίδιου ΚΑΣ το οποίο ενέκρινε τσιμέντα στην Ακρόπολη;
Επιπλέον υπάρχει η άποψη για το ακίνητο της Τράπεζας δίπλα στο Νέο Φρούριο (Τρεπεκλής). Αυτό το κάνουν γαργάρα Τράπεζα και Δήμος. Και η μεν Τράπεζα κάνει τη δουλειά της, αλλά ο Δήμος Κερκυραίων εξυπηρετεί τα συμφέροντα του τόπου ή της Τράπεζας; Βέβαια σε συνθήκες … ελεύθερης οικονομίας τι θα εξυπηρετήσει νομίζετε;
Η υποκρισία από πλευράς Δήμου φαίνεται και από κάτι άλλο. Πριν 22 χρόνια λειτούργησε στο στρατώνα, τον οποίο εποφθαλμιά η Πειραιώς, μουσείο Κεραμικής με φροντίδα Δήμου και Λαογραφικής Εταιρείας. Εδώ και πολλά χρόνια αγνοείται η τύχη του Μουσείου και φυσικά η τύχη των εκθεμάτων. Ουδείς απαντά στα σχετικά δημοσιεύματα και ποτέ δεν υπήρξε πρόνοια να επαναλειτουργήσει. Τώρα η Δημοτική Αρχή τα δίνει όλα στην Πειραιώς και τελειώνει.
Τρεις δημοτικοί σύμβουλοι (Καρύδης, Δρυ, Μαγιολαδίτης) ζήτησαν το αναλυτικό σχέδιο της Τράπεζας προκειμένου να εκφράσουν γνώμη. Πιστεύουμε ότι θα μείνουν στην αναμονή καθώς οι πολιτιστικές ευαισθησίες Τραπεζικών συγκροτημάτων υπάρχουν μόνο στο πλαίσιο οικονομικού οφέλους για αυτά και μόνο, και όλα τα άλλα τους είναι πλήρως αδιάφορα.
Περιμένουμε ποιοι δημοτικοί σύμβουλοι θα βγουν για να υπερασπιστούν τη γνώμη τους, θετική ή αρνητική και δεν θα καλυφθούν (οι πρώτοι) πίσω από την άποψη της παράταξής τους και του επικεφαλής.
 
*Από το FACEBOOK
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search