Print this page

ΛΑΣΥ: Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη Ζάκυνθο

December 16, 2021 371

 

Η ανακοίνωση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

Μετά την Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος γίνεται βορρά στην άναρχη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα πλαίσια της απελευθέρωσης της Ενέργειας. Ο συνολικός σχεδιασμός για όλα τα νησιά μας είτε με την μορφή των ανεμογεννητριών, είτε με φωτοβολταϊκά αποφασίζεται στα Ευρωπαϊκά και κυβερνητικά κλιμάκια υπακούοντας στις ιεραρχήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, ερήμην όμως των κατοίκων των νησιών μας. Η Τοπική Διοίκηση πότε με τις προσχηματικές θέσεις ότι θα τηρηθούν οι “περιβαλλοντικοί όροι”, πότε με την σιωπή της διευκολύνει αυτούς τους σχεδιασμούς κρύβοντας την αιτία αλλά και τις συνέπειες στην προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων, του περιβάλλοντος και του εισοδήματος του λαού.
Τα σχέδια των “επενδυτών” για την Ζάκυνθο, προς το παρόν, είναι να τοποθετήσουν 3 ανεμογεννήτριες στο ΛΙΒΑ, σε μια περιοχή NATURA, καταφύγιο άγριας ζωής, που ήδη συντελείται ένα τεράστιο έγκλημα κατά της φύσης και της υγείας του Ζακυνθινού Λαού με την απόθεση χιλιάδων τόνων απορριμμάτων και την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων.
Οι εργασίες που πραγματοποιούνται για την τοποθέτηση τους εκτός από την καταστροφή δασικής έκτασης και την τσιμεντοποίηση, επιβαρύνει μαζί τα χιλιάδες δέματα ακόμα περισσότερο την περιοχή και αυξάνουν τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων βάζοντας σε κίνδυνο το Καταστάρι και την γύρω περιοχή. Να επαναληφθεί δηλαδή αυτό που έγινε το 1992.
Η εκπομπή υποήχων κατά την λειτουργία τους θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στη μελισσοκομία, στα πουλιά αλλά και την υγεία των ανθρώπων.
Το υλικό που είναι κατασκευασμένες δεν είναι ανακυκλώσιμο.
Μετά το τέλος της ζωής τους (περίπου στα 15 χρόνια), δεν υπάρχει πρόβλεψη για την απομάκρυνση τους από την περιοχή και η αποκατάσταση του εδάφους από τους εκατοντάδες τόνους τσιμέντου.
Καταλαβαίνουμε δηλαδή, ότι μετά το τέλος της “επένδυσης”, ο “επενδυτής” θα μετράει τα κέρδη του και ο Ζακυνθινός λαός θα μείνει με τα κουφάρια των ανεμογεννητριών που θα σκουριάζουν.
Βεβαίως, οι εξελίξεις αυτές δεν είναι μια αυθόρμητη διαδικασία. Οι “επενδυτές” πατούν πάνω σε όλους τους νόμους, όλων των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ του ΠΑΣΟΚ, που απελευθερώνουν την ενέργεια και μετατρέπουν κάθε βουνοκορφή, κάθε δάσος σε μια ασύδοτη, άναρχη πράσινη μπίζνα. Ο στόχος δεν είναι η προστασία του περιβάλλοντος ή η αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και άλλα εύηχα, με τα οποία βομβαρδίζεται συνεχώς ο λαός από μονοπωλιακούς ομίλους, κυβερνήσεις, αστικά κόμματα και στελέχη της ΕΕ. Το αντίθετο συμβαίνει αφού βασικοί στόχοι της «πράσινης ανάπτυξης» είναι:
Η κερδοφόρα διέξοδος των τεράστιων υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων που έχουν συγκεντρώσει μονοπώλια της Ενέργειας και άλλων κλάδων. Να σημειώσουμε εδώ, ότι τοποθέτηση τους επιδοτείται από τους λογαριασμούς ρεύματος που πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά μέσω του χαρατσιού των Α.Π.Ε.
Το προβάδισμα των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων που ηγούνται στην τεχνογνωσία κατασκευής ΑΠΕ σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους σε ΗΠΑ και Κίνα.
Ο λαός της Ζακύνθου με τις κινητοποιήσεις του εργατικού κέντρου της περιοχής, παρά την ξαφνική νυχτερινή απόβαση των ανεμογεννητριών με συνοδεία μάλιστα αστυνομικής δύναμης, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του την οποία οφείλουμε να ακούσουμε. Για όλους τους παραπάνω λόγους καταθέτουμε στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το ψήφισμα που καταθέσαμε ως Λαϊκή Συσπείρωση και στο Δημοτικό Συμβούλιο Ζακύνθου.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ
Το Περιφερειακό Συμβούλιο καταδικάζει την τοποθέτηση Ανεμογεννητριών στο ΛΙΒΑ και απαιτεί από την κυβέρνηση:
1.Να απορριφθούν οι αιτήσεις εγκατάστασης και να ακυρωθεί η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο ΛΙΒΑ.
2.Να μην παραδοθούν τα δάση και τα βουνά της περιοχής μας στους επιχειρηματικούς ομίλους! Να μην εγκατασταθούν αιολικά πάρκα στη Ζάκυνθο!
3.Η κυβέρνηση να πάρει πίσω όλους τους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους που νομοθέτησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που δίνουν γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους για την εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.
4.Φθηνό ρεύμα για τα λαϊκά σπίτια με δραστική μείωση της τιμής του ρεύματος, κατάργηση του «Πράσινου» τέλους, των δημοτικών και άλλων τελών που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς.
5.Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και στο κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων.
6.Καμία διακοπή ρεύματος σε σπίτι ευάλωτης κοινωνικής ομάδας.
7.Κεντρικός ενεργειακός σχεδιασμός για την ενέργεια με δημόσιο και κοινωνικό προσανατολισμό, που να υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών κρατικοδίαιτων ομίλων.
8.Σύγχρονο δημόσιο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος και πρόσληψη επαρκούς, μόνιμου προσωπικού για τη λειτουργία και τη συντήρηση του.

Η Ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα!

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
Γκισγκίνης Ν., Κεφαλληνός Δ., Κολυβά Ε., Μπαλού Α., Χαραλάμπους Μ.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.