• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Ποντικονήσι: Ένα από τα κορυφαία τοπία της Κέρκυρας

December 28, 2021 5360

 

Πασίγνωστο το γραφικό Ποντικονήσι στην είσοδο του κόλπου του Χαλικιόπουλου, μπροστά από το διάδρομο του αεροδρομίου. Μαζί με τη γειτονική Βλαχέραινα είναι το πιο χαρακτηριστικό τοπίο της Κέρκυρας.

Σε αυτό το μικροσκοπικό βραχώδες νησάκι και στην κορυφή του βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία του Παντοκράτορα, είναι του 11ου αιώνα και περιβάλλεται από πυκνή βλάστηση.
Είναι το πρώτο χαρακτηριστικό τοπίο που βλέπει κάθε νέος επισκέπτης όταν πλησιάζει στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, και βρίσκεται στο γεωγραφικό κέντρο του νησιού, πολύ κοντά στην πόλη, ανάμεσα στη χερσόνησο του Κανονιού, το Πέραμα και τις Μπενίτσες.

Ποντικονήσι – Από που προέρχεται το όνομα
Το όνομα πιθανότατα προήλθε από το μέγεθος και ιδιαίτερα το σχήμα του νησιού όπως φαίνεται από ψηλά, αν και κατά την άποψη μας το νησί, ακόμη και με μεγάλη δόση φαντασίας, δεν μοιάζει καθόλου με ποντίκι, αλλά μάλλον με σχεδία.

Υπάρχει φυσικά και η μυθολογική προσέγγιση για τον τρόπο δημιουργίας του νησιού.

Ο Όμηρος λέει στην Οδύσσεια ότι οι Φαίακες αφού βοήθησαν τον Οδυσσέα να επιστρέψει στην Ιθάκη, μεταφέροντας τον εκεί με ένα από τα καράβια τους. Κατά τη διάρκεια μιας φοβερής καταιγίδας, ο Οδυσσέας ξεβράστηκε στις ακτές του νησιού και ο θεός Ποσειδώνας εξοργισμένος μόλις αντίκρισε το καράβι που δώρισαν οι Φαίακες στον Οδυσσέα το ακούμπησε με την τρίαινά του γεμάτος θυμός και το μετέτρεψε σε αυτό τον καταπράσινο βράχο.

Αυτό το απολιθωμένο σκάφος σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία είναι λοιπόν το Ποντικονήσι.

Το λιμάνι τόσο στα νεολιθικά όσο και στα αρχαία χρόνια βρίσκονταν μέσα στη λίμνη Χαλικιόπουλου, στη θέση του σημερινού αεροδρομίου. Άλλο όμως η μυθολογία και άλλο η πραγματικότητα.

Το Ποντικονήσι υπήρξε, επίσης, αγαπημένο μέρος της θλιμμένης πριγκίπισσας Σίσσυ, η οποία, λέγεται, πως το επισκεπτόταν κάθε Κυριακή για να προσευχηθεί. Τα σκαλοπάτια, μάλιστα, για να φτάσει στο παρεκκλήσι, που είναι χτισμένο σε βράχο, τα κάνανε οι δικοί της εργάτες. Στο βυζαντινό παρεκκλήσι του Παντοκράτορα, που είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, ακόμη και σήμερα φυλάσσονται αναμνηστικές πλάκες, από τις συχνές επισκέψεις της αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Αυστρίας και του αρχιδούκα Ροδόλφου. Ο βράχος είναι φυσικό μουσείο και απαγορεύεται κάθε επίσκεψη, ώστε να μην καταστραφεί από τα ποδοπατήματα των επισκεπτών. Κατά τα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα, στο Ποντικονήσι χτίστηκε μοναστήρι με εκκλησία αφιερωμένη εις τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, το οποίο γιορτάζει στις 6 Αυγούστου, ανήμερα της γιορτής. Η είσοδος στο νησί επιτρέπεται κανονικά σε συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου, χωρίς επίβλεψη φυλάκων. Συνήθως υπάρχει ένα καραβάκι το οποίο πηγαίνει τους επισκέπτες στο νησί και μετά κάθε 15 λεπτά έρχεται για να τους επιστρέψει.

Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, ότι το Ποντικονήσι αποτέλεσε πηγή έμπνευση και για το έργο του ζωγράφου Arnold Böcklin, «Το Νησί των Νεκρών».

Αυτό το μικρό νησί, μαζί με την Βλαχέραινα, ένα άλλο νησάκι που συνδέεται με την Κέρκυρα μέσω μιας μικρής γέφυρας, είναι εξαιρετικά γραφικό και μαζί με το περιβάλλον τους είναι το πιο γνωστό τοπίο που εδώ και πολλές δεκαετίες αποτελεί την οπτική ταυτότητα της Κέρκυρας παγκοσμίως. Από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Κέρκυρας και η Παναγία των Βλαχερνών -δέος προκαλεί το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο, οι αξιόλογες εικόνες και τοιχογραφίες- που βρίσκεται μια ανάσα μακριά. 

Ποντικονήσι το βράδυ στην Κέρκυρα

Στη νησίδα Βλαχέρνα υπάρχει μια εκκλησία με ψηλό καμπαναριό, αφιερωμένη στην Παναγία, ονομάζεται Παναγία των Βλαχερνών και χτίστηκε τον 17ο αιώνα.

Η Βλαχέρνα έχει περίπου το μισό μέγεθος από το Ποντικονήσι, αλλά φαίνεται περίπου το ίδιο, επειδή βρίσκεται πολύ πιο κοντά στο Κανόνι από το οποίο γίνονται και οι περισσότερες φωτογραφίσεις.

ΒΙΝΤΕΟ του αγαπημένου φίλου Γιώργου Διαμαντή

Ο μύθος για το πώς πήρε το όνομα του το Ποντικονήσι

 

www.alargo.com/photos/contentpage/115/pontikoni...www.alargo.com/photos/contentpage/115/pontikoni...

 
 
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search