• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Ερημίτη Πλους: Προστατεύστε τον Ίσσο, τώρα!

May 06, 2020 4837

 

Η οικολογική οργάνωση Ερημίτης Πλους με ανακοίνωσή της καλεί τους φορείς να προστατέψουν τον Ίσσο.

Αναλυτικά:

«Τον Απρίλιο του 2013 με το περίφημο ΦΕΚ 1020Β μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ η έκταση 1.788,26 στρ. με ΑΒΚ 468. Ήταν ο Ίσσος στη λιμνοθάλασσα Κορισσίων. Μια από τις πιο όμορφες περιοχές Natura της Μεσογείου, με χαρακτηρισμένο δάσος Αρκεύθου, με πετρόμορφες  αμμοθίνες  Πλειστοκαινικής περιόδου και πολλά αρχαιολογικά ευρήματα. Εντάχθηκε στις παράνομες και αντισυνταγματικές εκποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό να γίνει γήπεδο του γκολφ ! Οι αγώνες της τοπικής κοινωνίας, του Εναλλακτικού Πολιτιστικού Εργαστηρίου που κατέθεσε δύο Προσφυγές στο ΣτΕ μαζί με 60 πολίτες του νησιού και φυσικά ο αγώνας κοινωνικών φορέων πρωτοβουλιών και κινημάτων, όπως η πρωτοβουλία αγώνα ΙσSOS,  στη συνέχεια ΚΟΡΙΣΣΟΣ και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος, είχαν σταματήσει την “επένδυση”. 

 
 
Απ’ ό,τι φαίνεται όμως, δεν θα βγει εύκολα από το μυαλό των επενδυτών και των κυβερνώντων. Με το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο – έκτρωμα που ψηφίστηκε χτες, μειώνεται δραματικά το θεσμικό πλαίσιο προστασίας αυτής της περιοχής. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τις τελευταίες 25 μέρες μπήκαν δύο φωτιές που όλως περιέργως η μια ήταν συνέχεια της άλλης και έκαψαν πάνω από 2,5 στρέμματα παραλίμνιου κεδρόδασους εντός του “ακινήτου” του ΤΑΙΠΕΔ. Απ’ ότι γνωρίζουμε ήδη κινήθηκαν διαδικασίες για την κήρυξη της περιοχής ως αναδασωτέας. Δεν αρκεί όμως αυτό.Σε ανακοίνωση της η περιβαλλοντική οργάνωση Ερημίτης Πλους καλεί τους φορείς να προστατέψουν τον Ίσσο και τονίζει τα εξής: «Τον Απρίλιο του 2013 με το περίφημο ΦΕΚ 1020Β μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ η έκταση 1.788,26 στρ. με ΑΒΚ 468. Ήταν ο Ίσσος στη λιμνοθάλασσα Κορισσίων. Μια από τις πιο όμορφες περιοχές Natura της Μεσογείου, με χαρακτηρισμένο δάσος Αρκεύθου, με πετρόμορφες  αμμοθίνες  Πλειστοκαινικής περιόδου και πολλά αρχαιολογικά ευρήματα. Εντάχθηκε στις παράνομες και αντισυνταγματικές εκποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό να γίνει γήπεδο του γκολφ ! Οι αγώνες της τοπικής κοινωνίας, του Εναλλακτικού Πολιτιστικού Εργαστηρίου που κατέθεσε δύο Προσφυγές στο ΣτΕ μαζί με 60 πολίτες του νησιού και φυσικά ο αγώνας κοινωνικών φορέων πρωτοβουλιών και κινημάτων, όπως η πρωτοβουλία αγώνα ΙσSOS,  στη συνέχεια ΚΟΡΙΣΣΟΣ και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος, είχαν σταματήσει την “επένδυση”. 
 

Ο σύλλογός μας έχοντας εμπειρία πολλών χρόνων στον αγώνα για τη σωτηρία του “Ερημίτη” και έχοντας παρακολουθήσει στενά όλα τα στάδια εξέλιξης των παράνομου ξεπουλήματος της δημόσιας γης και περιουσίας, ξέρει πως οι επιτήδειοι επενδυτές θα βρουν τρόπο – αν το θελήσουν – να πιέσουν την κυβέρνηση να φωτογραφίσει διατάξεις, αποφάσεις και ΚΥΑ που θα “νομιμοποιήσουν” την απόλυτη καταστροφή στον Ίσσο. Επειδή ο αγώνας μας δεν αφορά μόνο στην προστασία του “Ερημίτη”, αλλά αφορά στη συνολική προστασία του φυσικού πλούτου στην Ελλάδα και την Κέρκυρα, επειδή δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στην καταστροφή του κερκυραϊκού φυσικού περιβάλλοντος και επειδή ο αγώνας μας από την αρχή είναι αλληλέγγυος με τα υπόλοιπα κινήματα του νησιού, δηλώνουμε τα εξής:

1. Να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους οι τοπικές αρχές της Αυτοδιοίκησης και να συντάξουν σχέδιο θεσμικής προστασίας της περιοχής Natura του Ίσσου.
2. Να τεθεί στα επόμενα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια η υπόθεση και να καταγραφούν ονομαστικά οι προθέσεις όλων των συμβούλων.
3. Να χαρακτηριστεί ο Ίσσος διατηρητέο μνημείο της φύσης και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η κήρυξη αναδάσωσης της περιοχής.
4. Να κατατεθούν προς διαβούλευση όλες οι προτάσεις που κατά καιρούς έχουν συντάξει αξιόλογοι φορείς, για την προστασία της περιοχής.
5. Οι πολίτες να ορθώσουν το ανάστημά τους και να προβούν σε οργανωμένες διεκδικήσεις για τον Ίσσο και τις υπόλοιπες περιοχές της Κέρκυρας που είναι στο μάτι του Υπερταμείου και των επενδυτών.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search