• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Ψήφισμα του Πρυτανικού Συμβουλίου του Ιονίου Πανεπιστημίου για τον θάνατο του Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας Ηλία Αντωνόπουλου

February 15, 2022 600

Ψήφισμα του Πρυτανικού Συμβουλίου του Ιονίου Πανεπιστημίου για τον θάνατο του Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας Ηλία Αντωνόπουλου

Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Ιονίου Πανεπιστημίου, πληροφορούμενο τον θάνατο του

ΗΛΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΟΜΟΤΙΜΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

συνήλθε στην 19/14-2-2022 Συνεδρία του και εκφράζει την βαθειά οδύνη του για τον θάνατο του Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας Ηλία Αντωνόπουλου, επισημαίνοντας ότι ο εκλιπών υπήρξε καταξιωμένος επιστήμονας στον χώρο της Ιστορίας της Τέχνης, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Βυζαντινή Τέχνη, με εγνωσμένο κύρος, άρτια επιστημονική κατάρτιση, εντυπωσιακή πνευματική συγκρότηση και αδιαμφισβήτητο ακαδημαϊκό ήθος. Άνθρωπος πολυδιάστατος και εκλεπτυσμένος, με βαθιά παιδεία και καλλιέργεια, στήριξε εμπράκτως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο αμέσως μετά την ίδρυσή του και για πολλά έτη.

Υπήρξε εμπνευσμένος καθηγητής, και ερευνητής με ποιοτικό και πρωτοπόρο έργο, το οποίο αφήνει ως πολύτιμη παρακαταθήκη.

Ήταν εξαίρετος άνθρωπος, με ακεραιότητα, βαθειά παρατήρηση, χιούμορ, και προσοχή στην ουσία των πραγμάτων.

Εκ μέρους όλης της Πανεπιστημιακής κοινότητας εκφράζουμε την βαθειά οδύνη μας για τον θάνατό του και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας προς την οικογένειά του.

Ας είναι η μνήμη του αιώνια!

Επιπλέον, το Πρυτανικό Συμβούλιο του Ιονίου Πανεπιστημίου ομοφώνως αποφάσισε τα ακόλουθα:

Να εκπροσωπηθεί το Ιόνιο Πανεπιστήμιο από τον Αντιπρύτανη κ. Ηλία Γιαρένη στην εξόδιο ακολουθία.
Να κυματίζει μεσίστια η σημαία στα κτήρια του Ιονίου Πανεπιστημίου την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022, ημέρα της εξοδίου ακολουθίας.
Να εκφρασθούν τα βαθιά συλλυπητήρια της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και να επιδοθεί το παρόν, ως ψήφισμα, στην οικογένειά του.
Να αναρτηθεί το παρόν, ως ψήφισμα, στην ιστοσελίδα του Ιονίου Πανεπιστημίου.

 Ο Τροχός του Βίου και του Κόσμου: Μνήμη Ηλία Αντωνόπουλου (1940-2022)

Ο Ηλίας Αντωνόπουλος, ομότιμος καθηγητής «Ιστορίας της Τέχνης» του Τμήματος Ιστορίας και ένας εκ των πρώτων μελών ΔΕΠ του Ιονίου Πανεπιστημίου, γεννήθηκε στην Αθήνα την 1η Ιουνίου 1940 . Μεγάλωσε και έζησε στο κέντρο της πόλης (στην πλατεία Καρύτση, στην Πλάκα και αργότερα στην Κυψέλη). Περιηγούμενος σε διαφορετικά σχολεία της Αθήνας, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Νομική Αθηνών. Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, έκανε ανασκαφές με την Δημήτρη Πάλλα, και ακολούθως μετέβη στο Παρίσι, όπου υποστήριξε την διδακτορική διατριβή του για την αλληγορία στην Βυζαντινή Τέχνη στο πανεπιστήμιο Paris-Sorbonne (Paris IV). Κατά την διάρκεια της επταετίας ήταν εξόριστος στη Γαλλία. Ξεκίνησε να διδάσκει στο Παρίσι, και επέστρεψε στην Ελλάδα με την ίδρυση του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Άνθρωπος πολυδιάστατος και εκλεπτυσμένος, με βαθιά παιδεία και καλλιέργεια, με αποδομητικό χιούμορ, με ακέραιο χαρακτήρα, με τεράστια εμπειρία ζωής, πολυταξιδεμένος και με σπάνιες ευαισθησίες, ανθρωπιστής,  περιηγητής του κόσμου, υπήρξε ένας πραγματικά μεγάλος δάσκαλος με την Αναγεννησιακή έννοια του όρου, ο οποίος στήριξε καθημερινά το Ιόνιο Πανεπιστήμιο από την γένεσή του ήδη στην δεκαετία του 1980. Αφοσιώθηκε στην διδασκαλία και την έρευνα, όντας καθημερινά στο γραφείο του, στη  γωνία του κτηρίου, όπου τότε στεγαζόταν το Τμήμα Ιστορίας και σήμερα στεγάζεται η ακαδημαϊκή Βιβλιοθήκη.

Ένα από τα αγαπημένα ερευνητικά θέματά του, «γραφούμενα και ζωγραφούμενα», ήταν ο τροχός του Βίου, ο τροχός του Κόσμου – ο χρόνος, η ζωή, οι ηλικίες του ανθρώπου, η δημιουργία και η ματαιότητα, η Τέχνη, οι απολαύσεις και η γνώση του Βίου σε διαδρομές τέχνης και μνήμης. Με βαθιά γνώση, με γενναιότητα και χιούμορ, ο Ηλίας Αντωνόπουλος – ως οικουμενικός άνθρωπος και ως ιστορικός τέχνης- διήλθε όλους τους κύκλους. Έφυγε από κοντά μας χθες, 13 Φεβρουαρίου 2022. Η παρακαταθήκη είναι μεγάλη – μπόλιασε τους μαθητές του με το «Δέντρο του Βίου». Όσοι από εμάς είχαμε το σπάνιο προνόμιο να είμαστε μαθητές του γνωρίζουμε ότι θα είναι οδηγός μας: ένα φάρος ηθικής, γνώσης και αμφισβήτησης που θα μας δείχνει τις οδούς του Βίου και του Κόσμου.   

 

Χριστίνα Μπάνου,
Aντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας,

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search