• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

ΕΔΙΠ: Καταγγελία της Κεραμέως για συγχωνεύσεις/καταργήσεις πανεπιστημιακών τμημάτων με fast track διαδικασίες - Ντροπή!

February 28, 2022 428


Το υπουργείο Παιδείας επείγεται να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων
Πάνω από 50 τμήματα από τα συνολικά 430 των ελληνικών ΑΕΙ βρίσκονται υπό εξέταση από το υπουργείο Παιδείας ενόψει των αλλαγών που σχεδιάζονται στον πανεπιστημιακό χάρτη.

Στο πλαίσιο αυτό την Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2022, έλαβε χώρα συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης Διδασκόντων Ιονίου Πανεπιστημίου (Ε.Δ.Ι.Π.) με θέμα τις δρομολογούμενες αρνητικές εξελίξεις στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την επικείμενη κατάθεση του νέου Νόμου-Πλαισίου για τα ΑΕΙ.
Οι Πανεπιστημιακοί σημειώνουν ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τον νέο Νόμο-Πλαίσιο και την αξιολόγηση των Πανεπιστημίων, καθώς και η από 21-02-2022 επιστολή της Υπουργού Παιδείας προς τους Πρυτάνεις σχετικά με τα κριτήρια για την αναδιάρθρωση του Ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας «ξύπνησαν» τους χειρότερους εφιάλτες της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα, αφού το υπουργείο Παιδείας προτρέπει σε συγχωνεύσεις/καταργήσεις πανεπιστημιακών τμημάτων με fast track διαδικασίες.

Η «προτροπή» αυτή σύντομα αναμένεται να γίνει εκβιασμός με την εφαρμογή του απαράδεκτου μέτρου της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, κατά την προσφιλή τακτική του Υπουργείου μέσω διαρροών στον Τύπο και χωρίς να έχουν ενημερωθεί επίσημα τα Ιδρύματα, εμφανίστηκε και η περιβόητη κατάταξη των ΑΕΙ από την ΕΘΑΑΕ, με ατεκμηρίωτα τριψήφια νουμεράκια και με στοχευμένες κατευθύνσεις που είναι προφανείς ακόμα και στον τελευταίο ανίδεο αναγνώστη!

 

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ανακοίνωση της Ένωσης Διδασκόντων του Ιονίου Πανεπιστημίου
ΕΝΩΣΗ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΕΔΙΠ
Μέλος της ΠΟΣΔΕΠ

ΨΗΦΙΣΜΑ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Για τον ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΧΑΡΤΗ και την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Την Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2022, έλαβε χώρα συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης Διδασκόντων Ιονίου Πανεπιστημίου (Ε.Δ.Ι.Π.) με θέμα τις δρομολογούμενες αρνητικές εξελίξεις στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την επικείμενη κατάθεση του νέου Νόμου-Πλαισίου για τα ΑΕΙ.
Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τον νέο Νόμο-Πλαίσιο και την αξιολόγηση των Πανεπιστημίων, καθώς και η από 21-02-2022 επιστολή της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων προς τους Πρυτάνεις σχετικά με τα κριτήρια για την αναδιάρθρωση του Ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας «ξύπνησαν» τους χειρότερους εφιάλτες της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα, αφού προτρέπει σε συγχωνεύσεις/καταργήσεις πανεπιστημιακών τμημάτων με fast track διαδικασίες. Η «προτροπή» αυτή σύντομα αναμένεται να γίνει εκβιασμός με την εφαρμογή του απαράδεκτου μέτρου της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, κατά την προσφιλή τακτική του Υπουργείου μέσω διαρροών στον Τύπο και χωρίς να έχουν ενημερωθεί επίσημα τα Ιδρύματα, εμφανίστηκε και η περιβόητη κατάταξη των ΑΕΙ από την ΕΘΑΑΕ, με ατεκμηρίωτα τριψήφια νουμεράκια και με στοχευμένες κατευθύνσεις που είναι προφανείς ακόμα και στον τελευταίο ανίδεο αναγνώστη!
Μία λέξη αρμόζει μόνο για όλα αυτά: ...Ντροπή!!!

Η Υπουργός Παιδείας δείχνει ξεκάθαρα ότι όχι μόνο δεν σέβεται τους στοιχειώδεις κανόνες του διαλόγου, αλλά πρωτίστως απαξιώνει τους θεσμούς και τα θεσμικά όργανα των Πανεπιστημίων. Και ερωτούμε:
1. Είναι δυνατόν τα Πανεπιστήμια της χώρας να μαθαίνουν από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης την αξιολογική τους κατάταξη πριν ακόμα αυτή φτάσει επίσημα στα θεσμοθετημένα τους όργανα;

2. Είναι δυνατόν τα Πανεπιστήμια της χώρας να καλούνται να υποβάλλουν σχέδιο αναδιάρθρωσης τους έως 31-03-2022, όταν το Υπουργείο χρειάζεται ένα εξάμηνο για να συντάξει μια επιστολή με αόριστα κριτήρια βάσει των οποίων θα πρέπει οι Διοικήσεις να κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις;

3. Είναι δυνατόν τα Πανεπιστήμια της χώρας να καλούνται να υποβάλλουν σχέδιο αναδιάρθρωσης τους όταν πολλά από τα Τμήματά τους βρίσκονται σε διαδικασία πιστοποίησης των νέων προγραμμάτων σπουδών τους σύμφωνα με τις διαδικασίες της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης;

Είναι φανερό πως η ηγεσία του Υπουργείου δεν επιθυμεί έναν γόνιμο και δημιουργικό διάλογο, αλλά αντιθέτως βιάζεται να προωθήσει μία πολιτική που συρρικνώνει και απαξιώνει το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο, στηρίζοντας τις προτάσεις της σε επιτροπές «σοφών» που κατά παραγγελία επεξεργάζονται και παρουσιάζουν δήθεν «σχέδια δράσης για το
Πανεπιστήμιο του 2030». Προσπαθεί δε να τεκμηριώσει τα παράλογα, με α λα καρτ παραπομπές σε εισηγήσεις της ΕΘΑΑΕ, όποτε αυτό απαιτείται (αλλά αγνοώντας την - επί της ουσίας - στην προτεινόμενη διαδικασία αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης).
Η Ε.Δ.Ι.Π., σε απάντηση της συστηματικής εκτροπής της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας δηλώνει ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε προσπάθεια ποσοτικής και ποιοτικής υποβάθμισης του Ιονίου Πανεπιστημίου!

Τονίζουμε εμφατικά ότι η όποια απόπειρα κατάργησης ή συγχώνευσης ακαδημαϊκών μονάδων, ακόμα και σε περιπτώσεις επικαλύψεων που είναι αναπόφευκτες σε ένα πολυνησιωτικό περιβάλλον, αποτελεί για την ακαδημαϊκή κοινότητα casus belli και αφετηρία αγώνων.
Ζητούμε:
• από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να επιδείξει την απαιτούμενη σύνεση, να σταματήσει τα πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη των Ιδρυμάτων και να αφουγκραστεί την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και τις ιδιαιτερότητες των
ιδρυμάτων,
• από τη Διοίκηση του Ιονίου Πανεπιστημίου να υπερασπιστεί όλα ανεξαιρέτως τα Τμήματα του και να αντιταχθεί στο σχέδιο της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που θέλει να εξαφανίσει από τον Ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια, χωρίς να αναλάβει και την ευθύνη αυτής της επιλογής,
• από τους θεσμικούς φορείς στην Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων να ενώσουν την φωνή τους μαζί μας ώστε να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία και περαιτέρω ανάπτυξη του Ιονίου
Πανεπιστημίου.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search