• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Οι σεισμικές έρευνες απειλούν τα θαλάσσια είδη – Κοινή επιστολή στον Πρωθυπουργό

March 10, 2022 625
Τις σεισμικές έρευνες στη Ελληνική Τάφρο για πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων θεωρούν υπεύθυνες για τα πρόσφατα περιστατικά εκβρασμού ζιφιών στο Ιόνιο 60 περιβαλλοντικές οργανώσεις, εξειδικευμένοι φορείς και εκπρόσωποι της τοπικής κοινότητας του Ιονίου με κοινή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι οργανώσεις εκφράζουν τη βαθειά ανησυχία τους για τις τρέχουσες έρευνες σεισμικής δραστηριότητας στα ελληνικά νερά και την απειλή που αυτές θέτουν στα θαλάσσια είδη. Όπως επισημαίνουν οι πρόσφατοι εκβρασμοί τριών ζιφίων στα βορειοδυτικά της Κέρκυρας στις 20 και 21 Φεβρουαρίου συνέπεσαν με τις συνεχιζόμενες σεισμικές έρευνες στο «Μπλοκ 3» (το Ιόνιο Μπλοκ) για λογαριασμό της εταιρείας πετρελαίου «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.». Αυτές οι τελευταίες έρευνες ακολούθησαν αμέσως μετά τις πρόσφατες ερευνητικές δραστηριότητες στον Κυπαρισσιακό Κόλπο («Μπλοκ 10»), μια περιοχή υψηλής οικολογικής αξίας, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη περιοχή θαλάσσιων θηλαστικών και η οποία γειτνιάζει με Προστατευόμενες Περιοχές Νοτιάς Μεσσηνίας και Κυπαρισσίας, και οι δύο περιοχές του Natura 2000.

Όπως υπενθυμίζεται, η Ελληνική Τάφρος, «αποτελεί περιοχή ύψιστης οικολογικής σημασίας για προστατευόμενα και απειλούμενα είδη κητωδών, ενώ η ηχορύπανση που προκαλούν δραστηριότητες, όπως οι σεισμικές έρευνες, αποδεδειγμένα εγκυμονούν κινδύνους για τη βιοποικιλότητα οδηγώντας τα θαλάσσια είδη έως και στον θάνατο».

Δυστυχώς, συμπληρώνουν, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο πέλαγος κρίθηκε ανεπαρκής τόσο από εξειδικευμένους επιστήμονες όσο και από περιβαλλοντικές οργανώσεις. Επιπλέον, η έλλειψη εμπεριστατωμένης και διεξοδικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) πριν από την έγκριση των σεισμικών δραστηριοτήτων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας μας, τονίζουν οι ίδιες οργανώσεις.

«Οι σεισμικές έρευνες που πραγματοποιούνται στην Ελληνική Τάφρο έρχονται σε αντίθεση με τις διατάξεις συμβάσεων που έχουν επικυρωθεί από την Ελλάδα και αποβλέπουν στη διατήρηση σημαντικών οικοτόπων και στην προστασία ευάλωτων ειδών. Παράλληλα, η πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών απομακρύνει την Ελλάδα από την επίτευξη Καλής Περιβαλλοντικής Κατάστασης μειώνοντας τις επιπτώσεις της ηχορύπανσης (Περιγραφέας 11 της Οδηγίας Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική)», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

«Η διαθεσιμότητα ενέργειας σε εθνικό επίπεδο αποτελεί πλέον ζήτημα πολιτικής ευαισθησίας, οι σεισμικές όμως έρευνες για κοιτάσματα που θα είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν το νωρίτερο μετά από μια δεκαετία είναι πλήρως αντιφατικές με τις επείγουσες δράσεις που πρέπει να ληφθούν, και προβλέπονται από τη Συνθήκη του Παρισιού, για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη διατήρηση της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5°C, καθώς και από τα αποτελέσματα της Έκθεσης της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC)», καταλήγει το κοινό ανακοινωθέν.

Οι οργανώσεις κλείνουν την επιστολή τους αναφέροντας ότι «ο κόσμος αντιμετωπίζει μια αβέβαια και ασταθή πολιτική κρίση. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή και η απώλεια βιοποικιλότητας εξακολουθούν να αποτελούν μείζονα περιβαλλοντικά ζητήματα για τις σημερινές, αλλά και τις μελλοντικές, γενιές». Και γι' αυτό το λόγο, για να διατηρηθεί η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω του 1,5 βαθμού Κελσίου, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να επανεξετάσει τη διενέργεια των εν λόγω σεισμικών ερευνών.

Σημειώνεται ότι την επιστολή υπογράφουν μεταξύ άλλων οι οργανώσεις WWF Ελλάς, Αρχιπέλαγος, Ακυώνη, Αρίων – Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών Αρκτούρος, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, iSea, MEDASSET κ.α.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search