• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Για το οξυμένο πρόβλημα των δασικών χαρτών

March 16, 2022 428

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

 

Το ζήτημα των δασικών χαρτών παραμένει οξυμένο αφού στις 16 Μάρτη λήγει η προθεσμία αντιρρήσεων. Η κυβέρνηση προτίθεται να υλοποιήσει τις ασφυκτικές προθεσμίες που είχε θέσει εις βαρών των μικροϊδιοκτητών, χωρίς να έχει επιλύσει τα σχετικά προβλήματα με αποτέλεσμα λόγω και της πανδημίας ένας μεγάλος αριθμός να μην προλαβαίνει να καταθέσει τις προβλεπόμενες αντιρρήσεις. Βρίσκονται χρονικά και οικονομικά στρυμωγμένοι αδύναμοι να υπερασπιστούν το βιός τους.

Θυμίζουμε ότι με σωρεία «ανακριβειών» και «λαθών» πολλές αγροτικές εκτάσεις, βοσκοτόπια, ελαιώνες, εκτάσεις που δεν διαθέτουν δασική βλάστηση σε ποσοστό που να χαρακτηρίζονται Α Δ ή Δ Δ, αλλά και εκτάσεις με σπίτια που έχουν οικοδομηθεί με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, αποτυπώνονται ως δασικές και οι νόμιμοι κάτοχοί τους έχουν κληθεί να επιδοθούν σε ένα πολυδάπανο αγώνα με προσφυγές, ενστάσεις - αντιρρήσεις για τον αποχαρακτηρισμό των ιδιοκτησιών τους ως δασικών.

Όπως ήταν αναμενόμενο, και οι δασικοί χάρτες που αφορούν στα Ιόνια Νησιά και αναρτήθηκαν στα μέσα του Ιανουαρίου του 2021 δεν αποτελούν εξαίρεση από τους δασικούς χάρτες άλλων περιοχών της χώρας μας που αναρτήθηκαν προγενέστερα. Βρίθουν και αυτοί από ανακρίβειες και λάθη που αφορούν τον χαρακτηρισμό μικροϊδιοκτησιών, αγροτικών εκτάσεων κλπ. ως δασικών, μη λαμβάνοντας πολλές φορές υπόψη πράξεις χαρακτηρισμού, δικαστικές αποφάσεις, πράξεις παραχώρησης, άδειες οικοδομής κλπ.

Με την ανάρτηση των δασικών χαρτών οριστικοποιείται η αμφισβήτηση του χαρακτήρα των μικρών κλήρων τους, δεκάδες χιλιάδες «ενοχλητικοί» για το επενδυτικό πεδίο μικροϊδιοκτήτες γης, μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι κ.ά., θα βρεθούν χωρίς την περιουσία τους ή θα αναγκαστούν να την εγκαταλείψουν.

Κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς στις επιτροπές της Βουλής έχει εισαχθεί η ρύθμιση για τους δασωμένους αγρούς. Το γεγονός αυτό όμως δεν αναιρεί καθόλου την ανάγκη της παράτασης της προθεσμίας κατάθεσης των αντιρρήσεων.

Η συζήτηση και η ψήφιση στη Βουλή θα είναι μετά τη λήξη της προθεσμίας. Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει διαφορετική μεταχείριση για τους διασωθέντες αγρούς, έχει προϋποθέσεις και απαιτεί διάφορα δικαιολογητικά. Υπάρχουν αντιρρήσεις σε εκκρεμότητα που δεν έχουν εξεταστεί ακόμα λόγω της τεράστιας έλλειψης προσωπικού αν λήξει η προθεσμία δημιουργείται πρόβλημα και στους ενδιαφερόμενους και στους εργαζόμενους.

Ακόμα και όταν ψηφιστεί η ρύθμιση πάλι μπορεί να εγερθούν αντιρρήσεις για διαφορετικούς τώρα λόγους και σίγουρα θα προκύψουν αλλαγές στους δασικούς χάρτες που

θα χρειαστούν χρόνο για να ενσωματωθούν. Είναι σίγουρο επίσης ότι και αυτή η ρύθμιση δεν αφορά όλους τους ενδιαφερόμενους.

Επισημαίνουμε ξανά τη θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης, όσον αφορά τους δασικούς χάρτες και τον τρόπο που αυτοί εφαρμόζονται. Για μας είναι καθαρό πως αποτελούν ένα σημαντικό κρίκο στην εφαρμογή της δασικής στρατηγικής της «πράσινης» ανάπτυξης της ΕΕ στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» που υλοποιεί με ευλάβεια η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ., όπως άλλωστε έπραξαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ( ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.). Έχουν στόχο να συμβάλλουν – μαζί με όλους τους περιβαλλοντοκτόνους νόμους, που κατά καιρούς ψήφισαν οι κυβερνήσεις αυτές – στη διαμόρφωση «καθαρού επενδυτικού τοπίου» στην γη, ώστε να υλοποιούνται πιο γρήγορα οι κερδοφόρες επενδύσεις των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στο πλαίσιο της «κυκλικής» και «βιώσιμης» οικονομίας. Έχουμε εκφράσει τη διαφωνία μας για το χαράτσωμα των πολιτών και την τεράστια έλλειψη προσωπικού από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

 

Προτείνουμε το Περιφερειακό Συμβούλιο να ζητήσει από την Κυβέρνηση να δοθεί επαρκής παράταση για τις αντιρρήσεις τουλάχιστον μέχρι τέλους του χρόνου.

 

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Γκισγκίνης Ν., Κεφαλληνός Δ., Κολυβά Ε., Μπαλού Α., Χαραλάμπους Μ.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search