• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από εκπαιδευτικούς και γονείς και στην Κέρκυρα

May 14, 2020 4722

 

 

Μέρα ξεσηκωμού της εκπαιδευτικής κοινότητας η 13η Μαϊου ενάντια στην ντροπολογία της ΥΠΑΙΘ για κάμερες και ατο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο. Και στην Κέρκυρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε έξω από τα λύκεια και πορεία στο κέντρο της πόλης από γονείς και εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αντιδρούν στο νομοσχέδιο για την παιδεία, στην τοποθέτηση καμερών στα σχολεία. Παράλληλα ζητούν να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας των μαθητών που επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες

Η διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών αφορά τις πολιτικές του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων μετά το lockdown, όπως και την τροπολογία, η οποία προβλέπει κάμερες στις αίθουσες διδασκαλίας για την live streaming αναμετάδοση των μαθημάτων και την βιντεοσκόπησή τους.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχα συλλαλητήρια και πορείες διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών οργανώσεων διοργανώθηκαν σήμερα (13/5) σε όλη τη χώρα, όπως βέβαια και στο κέντρο της Αθήνας.

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Κέρκυρας: Το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο να μην κατατεθεί!

Το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση της ΝΔ, εν μέσω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων μετακίνησης, βρήκε τον τρόπο να φέρει ένα ακόμα αντιδραστικό αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει κανένα από τα μεγάλα και επείγοντα προβλήματα της εκπαίδευσης, δε λαμβάνει υπόψη καμία από τις διεκδικήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος αντιθέτως, υψώνει νέους ταξικούς φραγμούς στην Παιδεία, χειροτερεύει τους όρους της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ανοίγει το δρόμο για την παραπέρα απαξίωση του Δημόσιου Σχολείου. Διατηρεί και επεκτείνει τα μνημόνια διαρκείας στη δημόσια εκπαίδευση χτίζοντας επάνω στο νομοθετικό πλαίσιο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και προσαρμόζοντας το επί τα χείρω.

Πρόκειται για απαράδεκτη και εχθρική ενέργεια ενάντια στους χιλιάδες εκπαιδευτικούς, που έχουν κρατήσει όρθιο το δημόσιο σχολείο κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες τα τελευταία χρόνια και που δίνουν εδώ και μέρες τη μάχη για τη στήριξη των μαθητών, μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες αναστολής λειτουργίας των σχολείων, χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη από την πλευρά της κυβέρνησης. Πρόκειται για μια άκρως επιθετική εκ μέρους της Κυβέρνησης προσπάθεια εκμετάλλευσης της κρίσης και της πανδημίας ως ευκαιρίας, ώστε να περάσει ριζικές αναδιαρθρώσεις που επιφέρουν συντριπτικά πλήγματα σε βάρος της Δημόσιας Εκπαίδευσης, των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και των εργασιακών κατακτήσεων των εκπαιδευτικών.

Παραθέτουμε τις αντιδραστικές αλλαγές που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο:

Προβλέπει την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα στο Δημοτικό και στο Νηπιαγωγείο από 22 στους 26! Επιπλέον, από 7/θ σχολείο και άνω ο ελάχιστος αριθμός των μαθητών δεν μπορεί να είναι μικρότερος από είκοσι (20) ανά τμήμα. Οι παραπάνω ρυθμίσεις θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις τάξεων, σε υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών. Κατά συνέπεια υποβαθμίζεται η ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου και ταυτόχρονα χτυπά την εργασία των εκπαιδευτικών με τον δραστικό περιορισμό των προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών και της συρρίκνωσης των θέσεων εργασίας.

Υψώνει νέους ταξικούς φραγμούς, θέτει νέα εμπόδια στην προσπάθεια των μαθητών να μορφωθούν, να περάσουν στα Πανεπιστήμια. Διατηρεί το Λύκειο – εξεταστικό κέντρο του Γαβρόγλου, το ενισχύει και προχωράει σε ακόμα πιο βαθιές και αντιδραστικές αλλαγές. Εισάγει την Τράπεζα Θεμάτων από την Α΄ Λυκείου για τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ. Αυξάνει τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα στο Λύκειο. Στην πράξη θα έχουμε μίνι πανελλαδικές για κάθε τάξη (με την Τράπεζα Θεμάτων) συν τις πανελλαδικές για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Το Λύκειο μετατρέπεται σε «εξεταστική αρένα», ο ανταγωνισμός θα γιγαντωθεί, τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας αλλά και οι γονείς θα πρέπει να ματώσουν οικονομικά και ψυχολογικά για να αντέξουν, αν αντέξουν.

Οι διατάξεις για την αντιδραστική αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση αποτελούν και τους δείκτες ελέγχου, αλλά και μέσο προώθησης και επιβολής όλων των παραπάνω αντιεκπαιδευτικών κατευθύνσεων. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αξιοποιεί και επεκτείνει το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο καθορίζει της διαδικασίες “εσωτερικής” και “εξωτερικής” αξιολόγησης. Δίνει την απόλυτη εξουσία στην Υπουργό Παιδείας, μέσω Υπουργικών Αποφάσεων, να καθορίζει το περιεχόμενο και τις διαδικασίες της αξιολόγησης ανοίγοντας το δρόμο για την επαναφορά νομοθετικών εκτρωμάτων τύπου Π.Δ. 152 που απορρίφθηκαν από το σύνολο του κλάδου. Η πρακτική των σκληρών ποσοτικών αξιολογήσεων με την κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών έχει αποτύχει με βάση και τη διεθνή εμπειρία όσων εκπαιδευτικών συστημάτων υιοθέτησαν τα λεγόμενα αγγλοσαξονικά μοντέλα. Το Υπ. Παιδείας υιοθετεί άρρηκτα το περιεχόμενο αυτών των αξιολογήσεων, επενδύοντας στα ιδιωτικά και οικονομικά κριτήρια και στη γενικότερη φιλοσοφία του σχολείου της αγοράς. Η αξιολόγηση δεν έχει καμία σχέση με την επίλυση των προβλημάτων των σχολείων αλλά και του ίδιου του έργου του εκπαιδευτικού. Επί της ουσίας γίνεται ακόμα πιο βαθιά η κατηγοριοποίηση σχολείων και μαθητών με διάφορα ποσοτικά κριτήρια και ειδικά με τα «εκπαιδευτικά αποτελέσματα». Ενοχοποιούνται οι εκπαιδευτικοί και τα σχολεία, οι ίδιοι οι μαθητές και οι οικογένειές τους, για ό,τι δεν πάει καλά στην εκπαιδευτική διαδικασία και από την άλλη στόχος είναι να αθωώνονται οι αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων.

Η «σχολειοποίηση» του Νηπιαγωγείου και ο κατακερματισμός της γνώσης με την κατάτμηση σε διακριτά διδακτικά αντικείμενα με την εισαγωγή των Αγγλικών σε πρώτη φάση και αργότερα της Φυσικής Αγωγής και της Πληροφορικής σε δεύτερο χρόνο δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες των νηπίων. Το Υπ. Παιδείας ανοίγει το δρόμο για την αλλαγής της φυσιογνωμίας του Νηπιαγωγείου, που είναι η γνώση διαμέσου του παιχνιδιού με μεικτές ηλικίες παιδιών και οργάνωσης της διδασκαλίας σε κέντρα ενδιαφέροντος υπό την μορφή σχεδίων εργασίας, δραστηριοτήτων. Μάλιστα, η Σύνοδος των Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών και το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας σε συνάντηση που είχαν εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση που επεσήμαναν πως η πρόθεση εισαγωγής αυστηρών δομημένων προγραμμάτων στα νήπια στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης παραβλέποντας βασικές παιδαγωγικές αρχές.

Στην ίδια αντι-παιδαγωγική κατεύθυνση κινείται και η εισαγωγή των λεγόμενων «εργαστηρίων δεξιοτήτων». Την ίδια στιγμή που δεν παίρνεται κανένα μέτρο για την ενίσχυση των σχολικών υποδομών σε εργαστήρια, τεχνολογικά μέσα, εποπτικό υλικό, ώστε να αναβαθμιστεί η δουλειά τους εκπαιδευτικού της τάξης, το Υπουργείο Παιδείας προχωρά στη υποβάθμιση του έργου του εκπαιδευτικού, στην απαξίωση της γενικής μόρφωσης και την αντικατάστασή της με τη διδασκαλία “δεξιοτήτων”. Και μάλιστα ‘δεξιότητες’’ με συγκεκριμένα ιδεολογικο-πολιτικά φορτία προσαρμοσμένα στις ανάγκες της αγοράς όπως η επιχειρηματικότητα και ο εθελοντισμός, που δε σχετίζονται με τις πραγματικές κοινωνικές και μορφωτικές ανάγκες. Προσανατολίζεται να ανοίξει τις πύλες στους κάθε λογής ιδιώτες, σε φορείς άσχετους με την εκπαιδευτική κοινότητα για να «διδάσκουν» στους μαθητές. 

Δεν λαμβάνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση των απαραίτητων υποστηρικτικών δομών του σχολείου για τη στελέχωσή τους με το αντίστοιχο προσωπικό. Δεν μπορεί η ευθύνη, όχι μόνο για παιδαγωγικά αλλά και για κοινωνικά, ψυχολογικά και αλλά ζητήματα, που αφορούν και άλλες ειδικότητες, που δεν υπάρχουν σήμερα στα σχολεία, όπως π.χ. κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι κλπ., να μεταφέρεται για μια ακόμα φορά στις πλάτες των εκπαιδευτικών μέσω του θεσμού των Εκπαιδευτικών Εμπιστοσύνης.

Το νέο πλαίσιο λειτουργίας των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων οδηγεί στην ακόμα μεγαλύτερη διαφοροποίηση στην εκπαίδευση. Οδηγεί στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Οδηγεί σε σχολεία και μαθητές πολλών ταχυτήτων σε βάρος πάντα των μορφωτικών δυνατοτήτων των λαϊκών οικογενειών. «Αριστεία» για τους λίγους, υποβάθμιση για τους πολλούς.

Τιμωρούνται για μια ακόμα φόρα οι αναπληρωτές, που επί 20 και πλέον χρόνια έχουν πάρει στις πλάτες τους τη λειτουργία των δημόσιων σχολείων. Αντί να καταργηθεί ο νόμος Γαβρόγλου (προσοντολόγιο) που απαξιώνει την προϋπηρεσία, αντί να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι μόνιμοι διορισμοί για την κάλυψη όλων των τεράστιων πραγματικών αναγκών σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, αντί να παρθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης της διαβίωσής τους εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας τους, τιμωρούνται με διετή ή τριετή αποκλεισμό από τους πίνακες σε περίπτωση μη ανάληψης υπηρεσίας. Η διάταξη για την «κατά προτεραιότητα κάλυψη των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων» ομολογεί με τον πιο επίσημο τρόπο πως το κράτος και το Υπουργείο Παιδείας θα αφήνει ακάλυπτα χιλιάδες κενά σε όλες τις υπόλοιπες τάξεις και τις ειδικότητες.

Η εισαγωγή των υποχρεωτικών εσωτερικών κανονισμών λειτουργίας των σχολείων με τη συμμετοχή του Συλλόγου Γονέων και την άμεση εμπλοκή της Τοπικής Διοίκησης έρχεται ως επιστέγασμα στη λειτουργία ενός σχολείου υποχρηματοδοτούμενου, που αναζητά «χορηγούς» και «χρηματοδότες». Ενός σχολείου κατηγοριοποιημένου και διαφοροποιημένου. Ο Σύλλογος Διδασκόντων σε συνεργασία με τους γονείς θα καλείται να διαχειριστεί τη φτώχεια από την ελλιπή κρατική υποχρηματοδότηση.

Με τη ρύθμιση για ανώτερο ηλικιακό όριο εγγραφής στα ΕΠΑΛ τα 17 έτη κλείνει ο δρόμος για χιλιάδες μαθητές να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στην ειδικότητα της επιλογής τους. Είναι πασιφανές πως απορρυθμίζουν την παροχή δημόσιας εκπαίδευσης προς όφελος των ιδιωτικών ΙΕΚ.

Επανέρχεται η αναγραφή της «διαγωγής» στα απολυτήρια του Γυμνασίου και του Λυκείου και οι λεγόμενες πολυήμερες αποβολές στο όνομα της πειθαρχίας των μαθητών! Όμως η συνεργασία και δημιουργία, η συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, η αλληλεγγύη, η αγάπη για τη μάθηση είναι αξίες που καλλιεργούνται μέσα από το ίδιο το περιεχόμενο και τη συλλογική καθημερινή δυναμική του σχολείου, τους στόχους και τις αξίες που καλλιεργεί.

Απέναντι στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που συρρικνώνει το Δημόσιο Σχολείο έχουμε χρέος να αντιδράσουμε και να παλέψουμε με πολύμορφες δράσεις προκειμένου να αποσυρθεί.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Κέρκυρας. σε συνέχεια των, μέχρι σήμερα, δράσεων που έχει πραγματοποιήσει προχωρά στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα:

Ανάρτηση πανό ενάντια στο νομοσχέδιο σε κεντρικά σημεία στην πόλη της Κέρκυρας

Συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας από κοινού με το ΣΕΠΕ Κέρκυρας και την Ένωση Γονέων στην Π.Ε. Κέρκυρας (πρώην Νομαρχία), την Πέμπτη, 30 Απριλίου, στις 11 π.μ.

Συνέντευξη Τύπου της ΕΛΜΕ Κέρκυρας και της Ένωσης Γονέων Κέρκυρας, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, την Πέμπτη, 30 Απριλίου, στις 12 π.μ.

Αξιοποίηση όλων των μέσων της τεχνολογίας – διαδικτύου για την προβολή των θέσεων μας και την ανάδειξη της αντίθεσής μας στις αποφάσεις του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Κλιμακώνουμε τη δράση μας, τις επόμενες μέρες, λαμβάνοντας υπόψη και την πορεία άρσης των μέτρων περιορισμού, με πραγματοποίηση δυναμικών κινητοποιήσεων που θα αποτυπώνουν το μέγεθος της αντίδρασης των εκπαιδευτικών στις μονομερείς αντιδημοκρατικές και αντιεκπαιδευτικές αποφάσεις του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο να μην κατατεθεί!!!

Τώρα είναι ώρα εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές να οργανώσουν την πάλη ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης.

 

ΣΕΠΕ Κέρκυρας: Live streaming στα σχολεία… «Δεν θα πάρουμε»

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έδειξε για μια ακόμη φορά το πώς αντιλαμβάνεται τη χάραξη και την άσκηση της εκπαιδευτικής πολιτικής στον ευαίσθητο χώρο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Με εκπρόθεσμη τροπολογία - προσθήκη που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Μετανάστευσης για τη βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας προβλέπεται πως «Είναι δυνατή η, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με χρήση μέσων τεχνολογίας σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που δεν δύνανται να παρακολουθήσουν δια ζώσης την εκπαιδευτική διαδικασία είτε λόγω καθολικής ή μερικής αναστολής ή απαγόρευσης λειτουργίας εκπαιδευτικής δομής είτε για άλλο λόγο που ανάγεται σε έκτακτο ή απρόβλεπτο γεγονός. Η ταυτόχρονη διδασκαλία σε μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε άλλους μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν εξ αποστάσεως επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση επιδημικών νόσων».

Η Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως επισήμανε στην ομιλία της πως «η τροπολογία κατατέθηκε μετά από διαβούλευση με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με σκοπό τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των μαθητών». Απαιτούμε από την Υπουργό Παιδείας να δημοσιοποιήσει τη γραπτή, σύμφωνη γνώμη της Αρχής, τη στιγμή που η ίδια Αρχή έχει απαγορεύσει τη δημόσια ανάρτηση των ονομάτων των επιτυχόντων στις πανελλαδικές εξετάσεις, που ακόμα και για τις αναμνηστικές φωτογραφίσεις των μαθητών είναι απαραίτητη η γραπτή συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων, όταν το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας απαγορεύει τη χρήση κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές μέσα στο σχολείο, όταν απαγορεύεται η χρήση καμερών ακόμα και κατά τις ώρες που δεν λειτουργούν τα σχολεία για την αποτροπή τέλεσης αδικημάτων κλπ. Πώς, λοιπόν, διασφαλίζονται τα δικαιώματα μαθητών και εκπαιδευτικών, πώς προστατεύεται η διδασκαλία από τον οποιονδήποτε κακόβουλο που μπορεί μέσω ενός «συνδέσμου» να την παρακολουθεί, να την καταγράφει και να τη «δώσει βορά» οπουδήποτε, πώς διασφαλίζονται οι ιδιαίτερες και ευαίσθητες παιδαγωγικές σχέσεις που αναπτύσσονται μέσα σε κάθε τάξη;

Όπως έχουμε τονίσει στον πυρήνα της εκπαιδευτικής διαδικασίας που συντελείται στον φυσικό χώρο της σχολικής αίθουσας βρίσκεται η σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται ανάμεσα στον εκπαιδευτικό και στους μαθητές, και σε προσωπικό επίπεδο και σε επίπεδο ομάδας. Στη σχέση αυτή βασίζεται ένα μεγάλο μέρος της εκπαιδευτικής πράξης που δεν στοχεύει μόνο στην απόκτηση γνώσεων αλλά και στη διαχείριση εντάσεων, κρίσεων και συγκρούσεων που, αναπόφευκτα, δημιουργούνται και στο σχολικό περιβάλλον, στην κοινωνικοποίηση των μαθητών, στον αλληλοσεβασμό της προσωπικότητας όλων, στην καλλιέργεια της αλληλεγγύης και της αλληλοϋποστήριξης των μαθητών μας. Κάνει η πολιτική ηγεσία και οι υποστηρικτές του «οπτικού και ακουστικού κοριού» πως δεν γνωρίζει ότι στα δημόσια σχολεία υπάρχουν παιδιά που έχουν ανάγκη από ιδιαίτερη προσοχή και στήριξη. Τα παιδιά αυτά θα εκτεθούν μέσω της ζωντανής αναμετάδοσης της διδασκαλίας σε τρίτους. Πώς, λοιπόν, θα προστατευτεί ο μαθητής που παρακολουθεί το σχολείο με παράλληλη στήριξη; Πώς θα προστατευτεί ο μαθητής που θα δώσει μια λάθος απάντηση, ο μαθητής που… Όλα αυτά που ενυπάρχουν σε μια φυσιολογική τάξη, διαρρηγνύονται όταν βγαίνουν σε τέτοιου τύπου «δημόσια» προβολή.

Φυσικά και δεν είναι το ίδιο όταν μιλάμε για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, την οποία πολλοί εκπαιδευτικοί έχουν επιλέξει στην περίοδο της πανδημίας για να υποστηρίξουν την εκπαιδευτική διαδικασία. Είναι γνωστό σε όλους πως η εξ αποστάσεως εκπαίδευση απαιτεί εντελώς διαφορετική προετοιμασία, σχεδιασμό, διδακτικούς και μαθησιακούς στόχους, μαθησιακό υλικό, ορισμούς επικοινωνιακών αλληλεπιδράσεων από τη διαδικασία που πραγματοποιείται μέσα στη σχολική τάξη. Στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση όλοι οι συμμετέχοντες βρίσκονται αποκλειστικά σε ψηφιακό περιβάλλον και ο εκπαιδευτικός έχει τον έλεγχο της διαδικασίας, μπορεί να κλείσει τις κάμερες και τα μικρόφωνα των μαθητών, να διαμοιράσει υλικό κ.α.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση όμως, εισάγεται μια υβριδική απόφαση για ταυτόχρονη διδασκαλία σε φυσική αίθουσα και ψηφιακή τάξη με εφαρμογή σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που δεν υποστηρίζεται από καμία παιδαγωγική αρχή, από καμία διδακτική μεθοδολογία. Γνωρίζουν όλοι πως μέσα στη σχολική τάξη δεν γίνεται μόνο μετωπική διδασκαλία και παράδοση μαθήματος. Δεν υπάρχουν μόνο το εκπαιδευτικό υλικό, τα βιβλία, οι μαθητές, οι κανόνες, οι στόχοι, οι διδακτικές μέθοδοι… Ο εκπαιδευτικός κινείται στον χώρο για να επικοινωνήσει, να ενθαρρύνει, να υποστηρίξει, να εξηγήσει, να βοηθήσει, να ενισχύσει, να τονώσει κάθε μαθητή. Πώς, λοιπόν, ο εκπαιδευτικός την ίδια στιγμή θα βρίσκεται δίπλα στον μαθητή της τάξης για να τον βοηθήσει και, ταυτόχρονα, θα εξηγεί στον μαθητή που βρίσκεται στο σπίτι του;

Ο ΣΕΠΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στη φιλοσοφία και το περιεχόμενο της ρύθμισης αυτής. Δεν θα επιτρέψουμε τη μετατροπή της σχολικής τάξης σε τηλεοπτικό στούντιο. Θα αναδείξουμε, με κάθε πρόσφορο μέσο, τον αντιπαιδαγωγικό και αντιεπιστημονικό χαρακτήρα της συγκεκριμένης τροπολογίας και θα δώσουμε τον αγώνα για να μην εφαρμοστεί η συγκεκριμένη ρύθμιση στην πράξη.

Άλλωστε θα μπορούσε η πολιτεία να μεριμνήσει για τη δημιουργία εξειδικευμένων μαθημάτων που θα υπάρχουν σε ψηφιακή πλατφόρμα τα οποία θα είναι προσβάσιμα από τους μαθητές που αδυνατούν να παρακολουθήσουν δια ζώσης το μάθημα. Και είναι σίγουρο ότι ο κάθε εκπαιδευτικός θα βρει τον τρόπο να υποστηρίξει και αυτούς τους μαθητές του όπως κάνει τόσα χρόνια άλλωστε χωρίς την προτροπή κανενός Υπουργείου και την εντολή καμίας Κυβέρνησης

 

Ένωση Γονέων Κέρκυρας: Είμαστε ιδιαίτερα καχύποπτοι με τα «μεγάλα λόγια» - Να μη διανοηθεί το Υπουργείο να εφαρμόσει τη ζωντανή αναμετάδοση

Τους τελευταίους μήνες ζούμε πρωτόγνωρες συνθήκες και σε παγκόσμιο επίπεδο και στη χώρα μας. Συνθήκες που προκαλούν θλίψη, αγωνία για το μέλλον και αβεβαιότητα.

Για εμάς προτεραιότητα είναι η μόρφωση και η υγεία των παιδιών μας και των οικογενειών, αλλά  και των εκπαιδευτικών. Γι’ αυτό και η επιστροφή στα θρανία της Γ’ Λυκείου από τη Δευτέρα 11/5 και των υπολοίπων τάξεων από τις 18/5, μας δημιουργεί έναν προβληματισμό. Είναι προφανές ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν ώστε οι μαθητές να γευτούν το δικαίωμά τους στη μόρφωση αλλά και στην τόσο σημαντική για την ηλικία τους κοινωνικότητα , αλλά είναι επίσης προφανές ότι αυτό πρέπει να γίνει με απόλυτη τήρηση των μέτρων ασφαλείας, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο ούτε η υγεία της εκπαιδευτικής κοινότητας ούτε η δημόσια υγεία.

Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, κατά πόσον οι σχολικές δομές είναι έτοιμες να δεχτούν τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ο ίδιος ο ΕΟΔΥ έχει θέσει! Γιατί το Υπουργείο Παιδείας εκτός από το να επικαλείται την κανονικότητα και την ετοιμότητα των δομών (ελπίζοντας, βέβαια, ταυτόχρονα να μην πάνε πολλοί μαθητές στα σχολεία και να αποφευχθεί ο συνωστισμός!), οφείλει να πάρει και μέτρα ώστε να τηρηθούν στο ακέραιο οι προϋποθέσεις του ΕΟΔΥ, κάτι που μέχρι στιγμής δε φαίνεται να έχει γίνει.

Επειδή, λοιπόν, είμαστε ιδιαίτερα καχύποπτοι με τα «μεγάλα λόγια» που ακούμε, ζητάμε από αύριο στα σχολεία να έχουν αντιμετωπιστεί τα παρακάτω ζητήματα, που είναι απαραίτητα για την ασφαλή επιστροφή των παιδιών μας στα σχολεία:

Ο απαραίτητος υγειονομικός εξοπλισμός για όλους τους συμμετέχοντες, δηλαδή μάσκες, γάντια, αντισηπτικά.

Η απαιτούμενη απόσταση του 1,5 μ. ανά μαθητή, μέχρι 15 μαθητές ανά τάξη.

Η απολύμανση και ο καθαρισμός των σχολείων στην αρχή και στο τέλος της βάρδιας. Προστατευτικές στολές για τους υπεύθυνους καθαρισμού.

Η μεταφορά των μαθητών με τα λεωφορεία να γίνεται με απόλυτη ασφάλεια, δηλαδή με την τήρηση της απαιτούμενης απόστασης ασφάλειας και με τη χρήση μάσκας υποχρεωτικά. Να διασφαλιστεί ότι δε θα μείνει κανένας μαθητής έξω από τα λεωφορεία, με δεδομένο ότι είναι υποχρεωμένοι οι οδηγοί να μειώσουν στο 50% τον αριθμό των επιβαινόντων.

Μόνο αν τηρηθούν οι παραπάνω όροι μπορούμε να είμαστε σύμφωνοι με το άνοιγμα των σχολείων. Και μάλιστα με δεδομένο ότι από το φθινόπωρο, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, θα υπάρξει και δεύτερο κύμα έξαρσης του ιού, ζητάμε να προετοιμαστούν τα σχολεία από τώρα στη βάση των παραπάνω, ώστε να μη βρεθούμε μπροστά σε τραγικές καταστάσεις. Η Κυβέρνηση, αντί να επαίρεται για την ετοιμότητα και το επιτυχές σχέδιο, οφείλει να δρομολογήσει στην πράξη την προετοιμασία των σχολικών μονάδωνμέσω γενναίαςχρηματοδότησης ώστε να έχουν όλοι οι μαθητές την ίδια ισότιμη πρόσβαση στη γνώση.

 

Τέλος, απαιτούμε να μη διανοηθεί το Υπουργείο να εφαρμόσει τη ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων, όπως αποφάσισε μέσω τροπολογίας. Δεν θέλουμε να «βγουν στη φόρα» τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών μας, δεν θέλουμε να γίνουν πρωταγωνιστές σε ριάλιτι σόου ούτε viral, δε θέλουμε να εκχυδαϊστεί η εκπαιδευτική διαδικασία ούτε να υποβαθμιστεί το παιδαγωγικόέργο. H ταυτόχρονη δια ζώσης διδασκαλία με ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος από την τάξη είναι το «κερασάκι στην τούρτα» της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής του Υπουργείου, είναι άκρως αντιπαιδαγωγική αλλά και επικίνδυνη, αφού δεν υπάρχει δικλείδα ασφαλείας ότι το μάθημα δεν θα καταγράφεται. Υπονομεύει την αρμονική διαδικασία της σχολικής ζωής στην τάξη και την ψυχική υγεία των παιδιών μας. Η παιδαγωγική διαδικασία δεν μπορεί να καταγράφεται ούτε να ελέγχεται με κάμερα γιατί τότε παύει να είναι ζωντανή, αληθινή και ουσιαστική, αφού δε βασίζεται στις ειλικρινείς σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα σε μαθητή και δάσκαλο. Πόσο ο αδύναμος ή ο συνεσταλμένος μαθητής θα αποφασίσει ελεύθερα να μιλήσει, να ρωτήσει ή να απαντήσει λανθασμένα υπό το φόβο της πιθανής γελοιοποίησής του; Πόσο η ζωντανή αντιπαράθεση ανάμεσα σε δύο μαθητές ή ανάμεσα σε μαθητή και καθηγητή (αφού η τάξη είναι ένα ζωντανό κύτταρο) μπορεί να στιγματίσει και να οδηγήσει σε σοβαρές καταστάσεις; Η απόφαση αυτή δεν έχει καμία σχέση με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπως διατείνεται η κυρία Κεραμέως, αλλά με τον έλεγχο της σχολικής τάξης μιας ήδη υποβαθμισμένης παιδείας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους καλούμε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές να αντιδράσουν και να διεκδικήσουν το αυτονόητο δικαίωμα στη μόρφωση των παιδιών μας με ταυτόχρονη προστασία της υγείας τους.

Πρώτο αγωνιστικό ραντεβού θα δοθεί την Τετάρτη 13 Μαΐου στις 12 η ώρα στα Γενικά Λύκεια, όπου συμμετέχουμε στην κινητοποίηση που αποφάσισαν η ΕΛΜΕ και ο ΣΕΠΕ για να πιέσουμε το Υπουργείο να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, αλλά και για να παρθεί πίσω η απαράδεκτη τροπολογία για τη ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων.

Συμμετέχουμε μαζικά, η ζωή των παιδιών μας είναι στο χέρι μας. Καλούμε όλους τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων να πάρουν αποφάσεις για αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search