• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Σιωπή ασυρμάτου από την Περιφέρεια (ΠΙΝ) για την «Παράκαμψη Αργυράδων»

April 12, 2022 147

Σιωπή ασυρμάτου από την Περιφέρεια (ΠΙΝ) για την «Παράκαμψη Αργυράδων»

Από τη "Φωνή των ΑΡΓΥΡΑΔΙΤΏΝ" αρ. φ. 164 (Ιαν. Φεβρ. 2022)

Κρατάει χρόνια το … παραμύθι της παράκαμψης των Αργυράδων, όπως είχαμε γράψει αναλυτικά στη «Φωνή των Αργυραδιτών¨, αρ. φ. 161 (Νοέμβρης – Δεκέμβρης 2021). Από την πρώτη  δεκαετία του 2000 μέχρι τώρα που η περιφερειακή αρχή της Ρ. Κράτσα πέταξε την εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Κέρκυρας στο καλάθι των αχρήστων.

Η ΚΥΑ του 2009

Στις 21 Σεπτέμβρη 2009 εκδόθηκε η ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) των Υπουργών Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης για την έγκριση των Περιβαλλοντικών όρων του έργου της παράκαμψης Αργυράδων. Θεωρητικά με την έγκριση των όρων, ανοίγει ο δρόμος πλέον για τη θεώρηση της Οριστικής Μελέτης του έργου, γεγονός το όποιο ολοκληρώνει την ωρίμανση του φακέλου του και καθιστά πλέον δυνατή την άμεση  υποβολή της πρότασης για χρηματοδότηση του από το ΕΣΠΑ. Να θυμίσουμε ακόμα ότι από το 2008 υπήρξαν υποσχέσεις για δημοπράτηση του έργου. Σύμφωνα με τον Γ.Γ. της ΠΙΝ Σωτ. Βόσδου, για την παράκαμψη των Αργυράδων και των Μωραϊτίκων υπάρχει έτοιμη μελέτη και θα προκηρυχθεί η ανάθεση της.

Μελέτη με προϋπολογισμό 68.753 ευρώ και διάψευση

Στη μνημονιακή περίοδο παγώνει το θέμα της  «Παράκαμψης των Αργυράδων» μέχρι τον Απρίλη του 2016 που ο περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος ανακοινώνει με δελτίο τύπου ότι θα γίνει η μελέτη που θα κοστίσει 68.753 ευρώ. Καμιά επίσημη ανακοίνωση – εξ όσων γνωρίζουμε αν και πώς έγινε η συγκεκριμένη μελέτη. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020 που η περιφερειακή αρχή Ρ. Κράτσα δηλώνει ότι καμιά ολοκληρωνένη δρομολογημένη μελέτη δεν υπάρχει για τον άξονα Βορρά – Νότου εκτός από την παράκαμψη των Μπενιτσών.

Η εισήγηση της  της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Κέρκυρας τον Οκτώβρη του 2020

Η εισήγηση αναφέρεται στην «κατασκευή νέας οδού που θα παρακάµπτει τον οικισµό των Αργυράδων του Ν. Κέρκυρας. Πρόκειται για τµήµα του οδικού άξονα βορρά – νότου στην Κέρκυρα και έχει µήκος 4,1 χιλιόµετρα. Η µελετώµενη οδός ανήκει σύµφωνα µε τους Ο.Μ.Ο.Ε. στην κατηγορία ΑΙΙΙ υπεραστικών οδών µε ταχύτητα µελέτης 70 χλµ/ώρα. Η διατοµή και τα λοιπά τεχνικά χαρακτηριστικά της οδού επιλέχθηκαν ίδια µε το πρόσφατα κατασκευασµένο τµήµα του ίδιου οδικού άξονα, της παράκαµψης του οικισµού Περιβολίου».  Και ακόμα προβλέπει: «Το έργο θα περιλάβει:

Το κυρίως υποέργο που αφορά στην κατασκευή της παράκαµψης µε προϋπολογισµό 7 εκ. €

Το υποέργο των απαλλοτριώσεων ο προϋπολογισµός του οποίου ανέρχεται σε 700 χιλ. € το ανώτερο και θα οριστικοποιηθεί µετά την επικαιροποίηση και συµπλήρωση του κτηµατολογίου

Το υποέργο των αρχαιολογικών δαπανών που θα ανέλθουν περίπου σε 50χιλ. €

Το υποέργο του τεχνικού Συµβούλου προϋπολογισµού 74,4χιλ. € που θα υποβοηθήσει την Υπηρεσία στην επικαιροποίηση και συµπλήρωση των µελετών και στην σύνταξη των τευχών δηµοπράτησης

Ο φάκελος της πρότασης είναι ώριµος για υποβολή στο ΠΕΠ.»

Σύμφωνα με πληροφορίες του drepani.gr (argyrades.gr ) η συγκεκριμένη εισήγηση έχει πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων της ΠΙΝ. Άλλωστε κανένα σοβαρό έργο υποδομής δεν έχει υλοποιηθεί. Ο κομματισμός, ο παραγοντισμός και ο τοπικισμός κυριαρχούν βάζοντας στην άκρη τις αρχές και τα κριτήρια για την ισόρροπη ανάπτυξη του τόπου. Με αποτέλεσμα όποιο έχουν το … μαχαίρι έχουν και τη δυνατότητα να παρουσιάζουν έργο!  Τα ρουσφέτια δυναμιτίζουν κάθε έννοια ισόρροπης ανάπτυξης την ώρα που είναι ανάγκη οι αρμόδιοι να ευαισθητοποιηθούν και να κατανοήσουν την σοβαρότητα που έχει το έργο της «παράκαμψης των Αργυράδων» όσον αφορά την οδική ασφάλεια, την ανάπτυξη του τουρισμού, της πρωτογενούς οικονομίας και του εμπορίου, αλλά και την βελτίωση της πρόσβασης στην περιοχή του Νότου σε συνδυασμό βεβαίως με την παράκαμψη Μωραΐτικων .

Γιώργος Κ. Καββαδίας

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Illusions Hair Studio

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« May 2022 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search