• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Υδρογονάνθρακες: Σε Ιωάννινα και Κέρκυρα τα πρώτα γεωτρύπανα – Το μυστήριο της Κρήτης & oοι κίνδυνοι

April 13, 2022 88

 

Στη χερσαία παραχώρηση των Ιωαννίνων και το θαλάσσιο «block 2» που βρίσκεται Βορειοδυτικά της Κέρκυρας αναμένεται να γίνουν οι πρώτες γεωτρήσεις που θα δώσουν την πρώτη εικόνα για το μέγεθος των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη χώρα μας.

Το γκάζι… για την άφιξη των γεωτρύπανων πατάνε η Energean και τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ άγνωστες παραμένουν προσώρας οι προθέσεις της γαλλικής TotalEnergies η οποία και είναι η εντολοδόχος της κοινοπραξίας με την ExxonMobil και τα Ελληνικά Πετρέλαια κι έχουν μισθώσει τα πλέον πολλά υποσχόμενα θαλάσσια blocks της Κρήτης.

Αναλυτικά και σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, το roadmap των ενεργειών ανά περιοχή έχει ως εξής:

Υδρογονάνθρακες: Σε Ιωάννινα και Κέρκυρα τα πρώτα γεωτρύπανα – Το μυστήριο  της Κρήτης - ΤΑ ΝΕΑ

Block «Ιωάννινα». Η πρώτη γεώτρηση, όπως έγινε γνωστό από τον ίδιο τον πρωθυπουργό αλλά και τον επικεφαλής της Energean θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του 2023 στη χερσαία παραχώρηση των Ιωαννίνων. Είναι η πλέον ώριμη περιοχή σε σχέση με τις υπόλοιπες πέντε. Η εταιρεία που έχει μισθώσει το συγκεκριμένο block έχει ολοκληρώσει τις σεισμικές έρευνες και άλλες προκαταρκτικές εργασίες και προγραμματίζει ερευνητική γεώτρηση. Αν διαπιστωθεί εκμεταλλεύσιμο κοιτάσματα τότε το 2024 θα προχωρήσει η ανάπτυξη του. Σημειώνεται ότι τα «Ιωάννινα» έχουν παραχωρηθεί από το 2014.

«Block 2 – Β.Δ. της Κέρκυρας». Την παραχώρηση έχουν μισθώσει η Energean (75%) και τα ΕΛΠΕ (25%). Στη χειμερινή περίοδο 2022 – 2023 προγραμματίζονται απευθείας τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες ώστε να έρθει πιο κοντά ο χρόνος της πρώτης γεώτρησης, το 2024.

Blocks “Ιόνιο» και «Κυπαρισσιακός». Οι δύο παραχωρήσεις έχουν μισθωθεί κατά 100% από τα Ελληνικά Πετρέλαια. Έχουν ήδη γίνει δισδιάστατες σεισμικές έρευνες. Μέχρι το τέλος του 2022 θα εντοπιστούν οι στόχοι ενδιαφέροντος ώστε το 2023 να ληφθούν τρισδιάστατες σεισμικές και το 2024 να πραγματοποιηθεί η πρώτη ερευνητική γεώτρηση.

Blocks “Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης. Τα δύο θαλάσσια «οικόπεδα» είναι τα πλέον φιλόδοξα ως προς την ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου, ωστόσο είναι τα λιγότερο «ώριμα» επενδυτικά blocks. Απαιτείται άμεσα η πρόσκτηση δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων. Ο στόχος είναι για τη χειμερινή περίοδο 2022 – 2023. Οι δύο παραχωρήσεις έχουν μισθωθεί από την κοινοπραξία των TotalEnergies (εντολοδόχος 40%), την ExxonMobil (40%) και τα ΕΛ.ΠΕ (20%). Όπως έγραψαν τα ΝΕΑ και ο ΟΤ το περασμένο Σαββατοκύριακο η TotalEnergies φέρεται να ανασχεδιάζει τα επενδυτικά της πλάνα σε σχέση με την τύχη της στις συγκεκριμένες θαλάσσιες παραχωρήσεις.

Περιβαλλοντικοί και άλλοι κίνδυνοι 

Ορίζουν θαλάσσια οικόπεδα αποκλειστικά για λόγους καπιταλιστικής επέκτασης και εκμετάλλευσης από μεριάς των Πολυεθνικών που θα νοικιάσουν κάποιες κρατικές εθνικές σημαίες. Είναι να απορεί κανείς πως είναι δυνατόν τόσοι και τόσοι άνθρωποι, ρεύματα και κόμματα που με αποτροπιασμό αναφέρονται στην αποικιοποίηση της γης με τη ληστεία πόρων και γενοκτονία πληθυσμών ή τις γελοίες ευθείες γραμμές συνόρων ή στιγματίζουν την «εποχή των περιφράξεων», ιστορικές διαδικασίες συνώνυμες της ανάδυσης του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου καπιταλισμού και της εξέλιξης της βαρβαρότητάς του, να μένουν τώρα άλαλοι ή να χειροκροτούν το νέο κύμα καπιταλιστικής λεηλασίας του πλανήτη, αυτή τη φορά στη θάλασσα!

Το κομμάτι των περιβαλλοντικών κινδύνων είναι παραδεκτό ακόμα και από τις μελέτες των αρμόδιων φορέων, αν και υπογραμμίζεται παντού ότι κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα φέρει περιβαλλοντικές επιβρύνσεις και κινδύνους και πως οι έρευνες και στη συνέχεια οι εξορύξεις, (θα) γίνονται με μεγάλη αυστηρότητα στην τήρηση των κανόνων ώστε να εξαλειφθούν σχεδόν στο σύνολό τους ο όποιος κίνδυνος και η όποια ανησυχία.

Όσον αφορά τους αναπτυξιακούς, εκφράζονται ισχυροί φόβοι στις περιοχές των ακτών του Ιονίου Πελάγους ότι η εντατική εξόρυξη υδρογονανθράκων θα έρθει να ανταγωνιστεί και, ίσως σε μερικές περιπτώσεις, να εκτοπίσει τις υπάρχουσες κύριες δραστηριότητες όπως τον τουρισμό, την ώρα που τα οφέλη δεν διαχέονται στις τοπικές κοινωνίες αλλά πηγαίνουν κεντρικά…

Όσον αφορά τους γεωπολιτικούς κινδύνους, όλες οι μεγάλες κρίσεις και πόλεμοι των τελευταίων δεκαετιών έγιναν με επίκεντρο το πετρέλαιο και τους αγωγούς του: Περσικός κόλπος (κοιτάσματα), Γιουγκοσλαβία και Βαλκάνια (αγωγοί), Συρία (αγωγοί)… Σύμφωνα με αναλυτές, ακόμα και η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει ως βασικό μοχλό τον έλεγχο αγωγών και κοιτασμάτων και την ενεργειακή διελκυστίνδα μεταξύ των υπό διαμόρφωση νέων διεθνών παικτών και σχέσεων…

Το WWF προειδοποιεί ότι «οι εξορύξεις υδρογονανθράκων που σχεδιάζονται να γίνουν τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας, σε μια θαλάσσια έκταση που ισοδυναμεί σχεδόν με 60.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, και η οποία καλύπτει την περιοχή του Ιονίου Πελάγους φτάνοντας έως και τα δυτικά-νοτιοδυτικά της Κρήτης, είναι περιβαλλοντικά επιβλαβείς και ενέχουν μεγάλους οικονομικούς κινδύνους.

» Κάποιες από τις εξορύξεις αυτές σχεδιάζονται να γίνουν σε τεράστιο βάθος (στα περίπου 3.000 μέτρα), σε μια περιοχή κομβικής οικολογικής σημασίας, όπου κολυμπούν κάποια από τα πλέον κινδυνεύοντα θαλάσσια είδη της Μεσογείου (φυσητήρες, δελφίνια, θαλάσσιες χελώνες), τα οποία δίνουν κυριολεκτικά ζωή στις θάλασσές μας.

» Οι εξορύξεις αυτές μας φέρνουν ακόμα πιο κοντά στον κίνδυνο ενός ατυχήματος, το οποίο, ανεξάρτητα αν είναι μικρής ή μεγάλης έκτασης, είναι ικανό να πλήξει ανεπανόρθωτα το πραγματικό κεφάλαιο της χώρας μας, που δεν είναι άλλο από το φυσικό περιβάλλον» υποστηρίζει το ελληνικό τμήμα του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF).

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Illusions Hair Studio

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« May 2022 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search