• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

"Καιροί χαλεποί για το δημόσιο Πανεπιστήμιο και ιδιαίτερα για τα περιφερειακά, όπως είναι το Ιόνιο"

April 19, 2022 71

Με ψήφισμα της η συνέλευση του τμήματος Αρχειονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου επισημαίνει μεταξύ άλλων: "Καιροί χαλεποί για το δημόσιο Πανεπιστήμιο και ιδιαίτερα για τα περιφερειακά πανεπιστήμια, όπως φαίνεται και από την 21-02-2022 επιστολή της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων προς τους Πρυτάνεις για την αναδιάρθρωση του χάρτη τριτοβάθμιας εκπαίδευσης." Και καλεί την εκπαιδευτική κοινότητα " να στηρίξουν ουσιαστικά και δυναμικά τα αυτονόητα: τη συνέχιση της λειτουργίας του συνόλου των υφιστάμενων ακαδημαϊκών Τμημάτων του ΙΠ ως διακριτών ακαδημαϊκών μονάδων, την προστασία και την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα του ελληνικού πανεπιστημίου, ιδιαίτερα των περιφερειακών Ιδρυμάτων, καθώς και την περαιτέρω ποιοτική πορεία, εξέλιξη και πρόοδο κάθε Τμήματος και Σχολής του ΙΠ στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής δεοντολογίας, της διαφάνειας, του αλληλοσεβασμού και της συναδελφικότητας."

Αναλυτικά το ψήφισμα

Καιροί χαλεποί για το δημόσιο Πανεπιστήμιο και ιδιαίτερα για τα περιφερειακά πανεπιστήμια, όπως φαίνεται και από την 21-02-2022 επιστολή της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων προς τους Πρυτάνεις για την αναδιάρθρωση του χάρτη τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η επιστολή της Υπουργού, με προφανή στόχο τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις Τμημάτων, έθεσε 15 πολύ προβληματικά έως προσχηματικά κριτήρια, τα οποία υπολείπονται ακαδημαϊκής / επιστημονικής βάσης, αντιμετωπίζουν το δημόσιο Πανεπιστήμιο με όρους της αγοράς, συνδέονται με το εφεύρημα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που οδήγησε χιλιάδες μαθητές όχι στο δημόσιο Πανεπιστήμιο αλλά σε ιδιωτικά ιδρύματα, και αποτελούν συνέχεια πολυετών πολιτικών που απαξιώνουν, υποβαθμίζουν και συρρικνώνουν τα δημόσια Πανεπιστήμια, ιδιαίτερα τα περιφερειακά, όπως είναι το ΙΠ. Η αυθαίρετη και σκόπιμα ασφυκτική προθεσμία της 31ης Μαρτίου 2022 προς τους πρυτάνεις για απαντήσεις επιβεβαιώνει ότι στόχος δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να είναι ο γόνιμος ακαδημαϊκός διάλογος. Τα παραπάνω έχουν καταδικαστεί μεταξύ άλλων και από την Ένωση Διδασκόντων του Ιονίου Πανεπιστημίου σε πρόσφατο ψήφισμά της, καθώς και από αποφάσεις Συγκλήτων άλλων Πανεπιστημίων της χώρας.

Πληροφορηθήκαμε το πρόσφατο ψήφισμα– απάντηση της Συγκλήτου του ΙΠ, στο πρώτο μέρος του οποίου δηλώνεται ότι η Σύγκλητος στηρίζει τη συνέχιση της λειτουργίας του συνόλου των υφιστάμενων ακαδημαϊκών Τμημάτων ως διακριτών ακαδημαϊκών μονάδων. Επίσης, σημειώνεται η συμμόρφωση των Τμημάτων του ΙΠ με θεσπισμένα πρότυπα ποιότητας (το ΤΑΒΜ μάλιστα είχε μια από τις καλύτερες αξιολογήσεις πανελλαδικά) και τονίζονται η μοναδικότητα, η διεπιστημονικότητα, η σύνδεση θεωρητικών και τεχνολογικών σπουδών, η έμφαση στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και η διεθνής αναγνωρισιμότητα, σημεία τα οποία το ΤΑΒΜ (και όχι μόνο) σαφώς και υπερκαλύπτει.

Ακολουθεί το δεύτερο μέρος του ψηφίσματος της Συγκλήτου, όπου παρατίθενται επιμέρους αποφάσεις των Τμημάτων του ΙΠ, ορισμένες από τις οποίες περιέχουν αυθαίρετες προτάσεις δημιουργίας νέων Τμημάτων και νέων Σχολών εντός του Ιδρύματος, καθώς και υποδείξεις για απορρόφηση ή συγχώνευση άλλων Τμημάτων ακόμη και από άλλα Πανεπιστήμια της χώρας.

Οι αντιεπιστημονικές, αντιδεοντολογικές και επικίνδυνες αυτές θέσεις προέκυψαν από άγνωστες σε εμάς διαδικασίες, δεδομένου ότι ανοικτός ακαδημαϊκός διάλογος με τέτοια θέματα και με τη συμμετοχή όλων δεν έγινε. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν έπαιξαν ρόλο οι incognito, intra muros και άνευ επίσημης ατζέντας επισκέψεις ανθρώπων του Υπουργείου στο ΙΠ, με κατ’ επιλογή προσκεκλημένους και συμμετέχοντες, με ειδοποιήσεις της τελευταίας στιγμής, χωρίς τήρηση πρακτικών.

Τονίζουμε εμφατικά ότι τέτοιες προτάσεις αφήνουν περιθώρια στο Υπουργείο να τις υιοθετήσει και να «συμφωνήσει» με καταργήσεις Σχολών και δημιουργία νέων, αλλά και με συγχωνεύσεις και απορροφήσεις στο ΙΠ. Εφιστούμε την προσοχή στα μέλη της Συγκλήτου και σημειώνουμε ότι η ευθύνη των θεσμικών οργάνων του ΙΠ, πρωτίστως της πρυτανικής αρχής, για τη διαχείριση της όλης κατάστασης είναι πολύ μεγάλη.

Η Συνέλευση του ΤΑΒΜ καλεί το σύνολο της πανεπιστημιακής μας κοινότητας, ιδιαίτερα την πρυτανική αρχή και τα θεσμικά όργανα που έχουν την ευθύνη της ορθής και εύρυθμης λειτουργίας του Ιδρύματος, να απόσχουν και να αποτρέψουν τέτοιες εξαιρετικά επικίνδυνες για ο ΙΠ και το δημόσιο Πανεπιστήμιο πρακτικές, καθώς και να στηρίξουν ουσιαστικά και δυναμικά τα αυτονόητα: τη συνέχιση της λειτουργίας του συνόλου των υφιστάμενων ακαδημαϊκών Τμημάτων του ΙΠ ως διακριτών ακαδημαϊκών μονάδων, την προστασία και την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα του ελληνικού πανεπιστημίου, ιδιαίτερα των περιφερειακών Ιδρυμάτων, καθώς και την περαιτέρω ποιοτική πορεία, εξέλιξη και πρόοδο κάθε Τμήματος και Σχολής του ΙΠ στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής δεοντολογίας, της διαφάνειας, του αλληλοσεβασμού και της συναδελφικότητας.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Illusions Hair Studio

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« May 2022 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search