• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Φοιτητές Ιονίου Πανεπιστημίου: Ο νέος νόμος “κόβει” τους ορίζοντες των φοιτητών για πτυχία με αξία! - Δε θα περάσει!

July 08, 2022 470


Ψήφισμα Συλλόγου Φοιτητών Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου
Για το νέο νόμο-πλαίσιο του Υπουργείου Παιδείας για τα Πανεπιστήμια

 Το Υπουργείο Παιδείας παρουσίασε το νέο νόμο-πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια τον οποίο προκλητικά ονόμασε «Νέοι Ορίζοντες για τα ΑΕΙ»! Δεν είναι η πρώτη φορά που μια υπουργός υπόσχεται «ριζικές αλλαγές» στην Ανώτατη Εκπαίδευση!

Τα τελευταία 20 χρόνια όλες οι κυβερνήσεις έχουν ψηφίσει 4 τέτοιους νόμους που όλοι αφαιρούσαν δικαιώματα και κατακτήσεις των φοιτητών! Ο νέος νόμος έρχεται να αποτελειώσει ό,τι δεν πρόλαβαν οι προηγούμενοι και να επαναφέρει παλιές αντιδραστικές διατάξεις που έμειναν ανενεργές από την πάλη του φοιτητικού κινήματος.
Στις 400 σελίδες του νόμου δεν υπάρχει καμία λύση στα μεγάλα φοιτητικά προβλήματα! Νοιάζονται τόσο για τη γνώμη των φοιτητών που ψηφίζουν (και αυτό) το νομοσχέδιο μέσα στην εξεταστική! Τα δίκαια αιτήματα μας είναι ξανά «εκτός ύλης»: Η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης που έχει περικοπεί κατά 70% την τελευταία δεκαετία!

Η δωρεάν και ποιοτική φοιτητική μέριμνα για όλους τους φοιτητές (σίτιση, στέγαση, δωρεάν βιβλία και αναλώσιμα, μετακινήσεις, μετεγγραφές), που είναι σήμερα πιο αναγκαία λόγω της τεράστιας ακρίβειας.
Η ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας! Με επαρκείς υποδομές, καθηγητές, βιβλία, εργαστήρια, με επικαιροποιημένα προγράμματα σπουδών που θα προσφέρουν ολοκληρωμένη επιστημονική γνώση και ειδίκευση στο αντικείμενο μας. Πρακτική άσκηση ενταγμένη στο πρόγραμμα σπουδών, στην ευθύνη και εποπτεία του Ιδρύματος, με αποζημίωση στο ύψος του κατώτατου μισθού και πλήρη εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα.

Το πτυχίο μας να είναι η μοναδική προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα στο αντικείμενο που σπουδάζουμε, με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα να κατοχυρώνονται σε αυτό.


Ο νέος νόμος “κόβει” τους ορίζοντες των φοιτητών για πτυχία με αξία! Δε θα περάσει:

Η δημιουργία πτυχίων πολλών ταχυτήτων-διαβατήρια για την ανεργία και τους χαμηλούς μισθούς! Πτυχία με σκόρπιες και ασύνδετες γνώσεις, χωρίς καμία επαγγελματική αναγνώριση. Προγράμματα σπουδών που θα παρέχουν απλά «προσόντα» και όχι επαγγελματικά δικαιώματα. Φοιτητές που εισέρχονται στο ίδιο Τμήμα και αποφοιτούν με διαφορετικό τίτλο σπουδών! Διπλώματα ενός έτους που θα οδηγούν σε «πτυχία δευτερεύουσας κατεύθυνσης». Επαναφορά των ΤΕΙ με διάρκεια 7 εξαμήνων και περιορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Φτιάχνουν μια μεγάλη αγορά τίτλων σπουδών όπου ο καθένας θα αγοράζει όσα αντέχει η τσέπη του

Η κατάργηση Τμημάτων και μετατροπή άλλων σε ΤΕΙ με συνοπτικές διαδικασίες. Όποιο ίδρυμα «δεν τα φέρνει βόλτα» στην αγορά, θα βρίσκει πόρους μόνο του, θα κλείνει, θα συγχωνεύεται.


Η εκτίναξη του κόστους σπουδών ενώ οι οικογένειές μας ματώνουν από την ακρίβεια. Καταργούν τα δωρεάν έντυπα συγγράμματα. Βάζουν νοίκια στις εστίες. Αυξάνουν τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά.

Η αυτόματη αναγνώριση και εξίσωση των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων με αυτά των ΑΕΙ.

Η διοίκηση του πανεπιστημίου με όρους Α.Ε.. Mε συμβούλιο διοίκησης όπου θα συμμετέχουν και στελέχη επιχειρήσεων, με εκτελεστικό διευθυντή-manager που θα περικόπτει τις παροχές και θα αντιμετωπίζει τους φοιτητές σαν πελάτες, θα ενισχύει την επιχειρηματική δράση του πανεπιστημίου.

Η ωμή κρατική παρέμβαση και η υπονόμευση των φοιτητικών συλλόγων, λίγες μέρες μετά την ήττα της ΔΑΠ στις φοιτητικές εκλογές. Δημιουργούν «συμβούλια φοιτητών»-παραμάγαζα της κυβέρνησης και των διοικήσεων, που θα επικυρώνουν την πολιτική του «Πανεπιστημίου Α.Ε.». Οι φοιτητές εκλέξαμε τους εκπροσώπους μας στις φοιτητικές εκλογές! Αυτοί δεσμεύονται και λογοδοτούν στους φοιτητές και όχι στα υπουργεία. Θέλουν να μετατρέψουν την πολιτική συζήτηση, την αντιπαράθεση θέσεων σε διαγωνισμό δημοφιλίας και πελατειακών σχέσεων από “φοιτητο-παράγοντες” με τα ενιαία ψηφοδέλτια. Δεν δεχόμαστε τον διαχωρισμό των εκπροσώπων των φοιτητών στα όργανα συνδιοίκησης με τα ενιαία ψηφοδέλτια, σε σχέση με την λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων και την ενιαία μέρα φοιτητικών εκλογών όπως γίνεται από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.


Αυτό το Πανεπιστήμιο, της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικής λειτουργίας, χρειάζεται την κρατική καταστολή για να πνίξει κάθε φωνή αντίστασης και διεκδίκησης. Η καταστολή πήγαινε πάντα χέρι-χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική και αποδεικνύει ότι ο δίκαιος αγώνας μας για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα τους φοβίζει! Καταγγέλλουμε το οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης που εκτυλίσσεται με επίκεντρο το ΑΠΘ, με στόχο την νομιμοποίηση της αστυνόμευσης μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Αν η κυβέρνηση νοιάζονταν πραγματικά για τις βιβλιοθήκες και τις υποδομές δεν θα μείωνε τη χρηματοδότηση, δε θα καταργούσε τα δωρεάν συγγράμματα, δε θα άφηνε τις κτιριακές υποδομές να ρημάζουν, δε θα άφηνε τα ταβάνια στην κεντρική βιβλιοθήκη του ΑΠΘ να στάζουν!

Η εισβολή των ΜΑΤ και η χρήση χημικών, ο τραυματισμός φοιτητών δε θα επιτρέψουμε να γίνουν η καθημερινότητα στις σχολές μας! Η απόφασή της ΝΔ να βάλει την πανεπιστημιακή αστυνομία τον Ιούνη στις σχολές οξύνει την καταστολή, δεν προκαλεί καμία «ασφάλεια» αλλά μεγαλύτερη ανασφάλεια στους φοιτητές, τορπιλίζει την εξεταστική!

Διεκδικούμε:

- Ο νέος νόμος-πλαίσιο να μην περάσει! Να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι.

- Έξω η πανεπιστημιακή αστυνομία και τα ΜΑΤ από τις σχολές. Όχι στην εγκατάσταση τουρνικέ και καμερών στις σχολές.

- Κάτω τα χέρια από τους φοιτητικούς συλλόγους!

·- Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες μας. Δωρεάν σίτιση, στέγαση,·μετακινήσεις, βιβλία, αναλώσιμα, φοιτητικό internet. Μηνιαίο φοιτητικό επίδομα 300€ για όσους νοικιάζουν. Ούτε σκέψη για δίδακτρα, για νοίκια στις εστίες.

- Ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας. Πρόσληψη καθηγητών. Αναβάθμιση υποδομών, βιβλιοθηκών & εργαστηρίων. Όλη η αναγκαία γνώση για την άσκηση του επαγγέλματος στο πτυχίο.
- Το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

- Να μην υλοποιηθεί κανένα σχέδιο κατάργησης/συγχώνευσης του Τμήματος Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου.

ΕΚ ΤΟΥ Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΚΟΜΝΗΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΤΣΑΜΠΗ ΔΗΜΗΤΡΑ - ΕΛΠΙΔΑ

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search