Print this page

ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ χωρίς Μέτρα Πρόληψης, χωρίς ενίσχυση των Μέσων Κατάσβεσης, με περικοπές στην χρηματοδότηση και υποστελέχωση υπηρεσιών ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!

July 21, 2022 271

 

Με αφορμή τις πυρκαγιές στο Καμπί Ζακύνθου, στον Άγιο Κωνσταντίνο και στο Ληξούρι Κεφαλονιάς (πυρκαγιές έχουν ήδη ξεσπάσει και στα άλλα νησιά), επανερχόμαστε στο ζήτημα της αντιπυρικής θωράκισης και προστασίας. Βρισκόμαστε στην μέση της «αντιπυρικής περιόδου» και η κατάσταση στα Ιόνια νησιά, σχετικά με μέτρα πρόληψης και ενίσχυσης των δυνάμεων κατάσβεσης παραμένει τραγικά επικίνδυνη.

Οι ευθύνες Κυβέρνησης, Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών είναι τεράστιες, όχι μόνο γιατί δεν έχουν κάνει όσα απαιτούνται για την αντιπυρική θωράκιση αλλά και γιατί κομπορρημονούν εφησυχάζοντας το λαό:

  • Η Κυβέρνηση με απόφαση που εξέδωσε πριν μερικές μέρες θέτει «σε ειδική πολιτική κινητοποίηση ως επαπειλούμενες περιοχές και τα 3 νησιά Κεφαλονιά-Ιθάκη και Ζάκυνθο…» έως το τέλος Ιουλίου.
  • Η Περιφερειακή Αρχή(ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) δηλώνει «σε ετοιμότητα» και οι συνεδριάσεις των Σ.Ο.Π.Π. χρησιμοποιούνται, από τις Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές, ως πανάκεια πριν την έναρξη κάθε αντιπυρικής περιόδου.

 

Την ίδια ώρα:

  • Από την περίοδο του «ΙΑΝΟΥ» (2 χρόνια πριν), παραμένουν στα δάση πεσμένοι κορμοί και ξερά δέντρα και κλαδιά που λειτουργούν ως εύφλεκτο υλικό και εμποδίζουν την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων π.χ Ορεινά Ζακύνθου, Λάσση Αργοστολίου, Εξωγή Ιθάκης και αλλού.
  • Χορταριασμένο Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο, χωρίς θαμνοκοπή, στην Κέρκυρα, στην Ζάκυνθο, στην Κεφαλονιά στην Ιθάκη έτοιμη εύφλεκτη ύλη!
  • Περιαστικά δάση εγκαταλελειμμένα και ακαθάριστα χρόνια!
  • Περιοχές και χωριά χωρίς εναλλακτικό τρόπο διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς. Π.χ. Εξωγή, Φρίκες & Περαχώρι Ιθάκης.
  • Αντιπυρικές ζώνες σχεδόν ανύπαρκτες, η δε Αγροτική οδοποιία, που θα μπορούσε να παίξει τέτοιο ρόλο, είναι σε εγκατάλειψη δημιουργώντας και προβλήματα πρόσβασης των δυνάμεων κατάσβεσης.
  • Υποσταθμοί και κολώνες της Δ.Ε.Η. χορταριασμένοι και αιτίες πολλών πυρκαγιών και διακοπών ρεύματος.

Ταυτόχρονα συνεχίζεται:

Η ελάχιστη χρηματοδότηση για την Πολιτική Προστασία από πλευράς Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Η υποστελέχωση των υπηρεσιών Δήμων και Περιφερειών (με έναν υπάλληλο οι τρεις Περιφερειακές Ενότητες (Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Λευκάδα) και 2 η Π.Ε. Κέρκυρας).

Η Υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση Δασικής Υπηρεσίας και οι τεράστιες ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα ως αποτέλεσμα των κυβερνητικών πολιτικών διαχρονικά.

Η έλλειψη νερού στα προικισμένα, από τη φύση, σε υδάτινους πόρους νησιά μας!

Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη ζωή των ανθρώπων, το βιος τους, το φυσικό περιβάλλον, επιπροσθέτως για το Πυροσβεστικό Σώμα και τους εθελοντές που δίνουν κάθε φορά, τεράστια και άνιση μάχη.

Η επίκληση της κλιματικής αλλαγής και οι καιρικές συνθήκες όχι μόνο δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία των τραγικών συνεπειών που βιώνουμε αλλά λόγος για αύξηση της χρηματοδότησης, κάλυψη όλων των κενών από μόνιμο προσωπικό και έγκαιρα και ουσιαστικά μέτρα για την αντιπυρική θωράκιση.

Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:

  1. Τι μέτρα θα πάρει για την άμεση απομάκρυνση των πεσμένων κορμών από τον «ΙΑΝΟ»;
  2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την άμεση, ολοκληρωμένη θαμνοκοπή και καθαρισμό στο Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο;
  3. Τι μέτρα θα πάρει για την δημιουργία δρόμων διαφυγής σε χωριά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα;
  4. Θα απαιτήσει από την Κυβέρνηση την κάλυψη με αναγκαίο προσωπικό και πόρους των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασία, Πυροσβεστικού Σώματος και Δασικών υπηρεσιών;

 

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ν. Γκισγκίνης, Δ. Κεφαλληνός, Ε. Κολυβά, Α. Μπαλού, Χ. Χαραλάμπους

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.