• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Το μοναδικό στην Ελλάδα με μικροσκόπιο Ατομικής Δύναμης

July 26, 2022 114
Πρωτιά στην Ελλάδα φέρνει το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου με το Μικροσκόπιο Ατομικής Δύναμης – Δυναμικής Φασματοσκοπίας

Το μοναδικό στην Ελλάδα Μικροσκόπιο Ατομικής Δύναμης - Δυναμικής Φασματοσκοπίας (Atomic Force Microscope - Force Spectroscopy) ForceRobot 300, διαθέτει πλέον το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Πρόκειται για ένα μικροσκόπιο που επιτρέπει την απεικόνιση και τη μελέτη της αναδίπλωσης μεμονωμένων βιολογικών μορίων, όπως πρωτεϊνών (protein folding), οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο σε όλες σχεδόν τις βιολογικές διεργασίες.

 

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ερευνητικού Κέντρου του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου, Παναγιώτης Βλάμος, «η λειτουργία των πρωτεϊνών βασίζεται τη σωστή αναδίπλωσή τους στον χώρο. Αν οι πρωτεΐνες δεν αποκτήσουν τη κατάλληλη διαμόρφωση μπορεί να εμφανίσουν λανθασμένες αλληλεπιδράσεις μεταξύ των πλευρικών ομάδων και να σχηματίσουν συσσωματώματα τα οποία είναι ιδιαίτερα τοξικά για τον οργανισμό (αμυλοειδή, prions). Τα συσσωματώματα οργανώνονται σε ινιδιακές δομές, που είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα πολλών νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η νόσος Alzheimer και η νόσος Parkinson». 

Η εγκατάσταση, λειτουργία και παραμετροποίηση του εξοπλισμού στο ακαδημαϊκό ίδρυμα, πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένο προσωπικό (Brucker, Berlin, Germany) ,στο πλαίσιο του έργου "Ερευνητική δραστηριότητα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο» για τη μελέτη αναδίπλωσης πρωτεϊνών στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες (FOLDIT)" της δράσης «Υποστήριξη της Περιφερειακής Αριστείας».

«Η χρήση του μικροσκοπίου ForceRobot 300 θα οδηγήσει στην εξαγωγή και ανάλυση σημαντικών δεδομένων αναφορικά με τις ιδιότητες και τον ρόλο της ελαττωματικής αναδίπλωσης πρωτεϊνών και των συσσωματωμάτων τους στις πρωτεϊνοπάθειες και τη μετάφραση των ευρημάτων σε κλινικές δοκιμές για ασθένειες που σχετίζονται με πρωτεΐνες με ελαττωματική αναδίπλωση» ,σημείωσε ο κ. Βλάμος.

 

Το μικροσκόπιο, το οποίο είναι και από τα ελάχιστα στον ευρωπαϊκό χώρο, είναι πλήρως αυτοματοποιημένο καθώς διαθέτει αυτοματοποιημένη ευθυγράμμιση λέιζερ και ανιχνευτή, προηγμένο και αποκλειστικό λογισμικό για ανάλυση των δεδομένων που εξάγονται, καθώς και χαρτογράφηση μοριακής αναγνώρισης προσφέροντας υψηλότερη πυκνότητα δεδομένων με σχεδόν απεριόριστα σημεία ανά καμπύλη δύναμης.

 

«Ο αντίστοιχος εξοπλισμός δεν υπάρχει σε εθνικό επίπεδο και σε συνδυασμό με μελέτες σε κλινικά δείγματα ασθενών με νευροεκφυλισμό θα συμβάλει στη μοντελοποίηση της λανθασμένης αναδίπλωσης στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Παράλληλα, στο πλαίσιο του έργου περιλαμβάνεται έλεγχος σκοπιμότητας και βιωσιμότητας για μακροπρόθεσμη χρήση του εξοπλισμού και καθορισμός πολιτικών χρήσης μέσω της άμεσης δικτύωσης σε περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο με συναφείς ερευνητικούς και επιχειρηματικούς πόλους, καθώς και πλάνο ενσωμάτωσης της ερευνητικής υποδομής σε μεγάλα Ευρωπαϊκά και Διεθνή Δίκτυα Ερευνητικού Εξοπλισμού» καταλήγει ο κ. Βλάμος.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Illusions Hair Studio

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« August 2022 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search