• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων: Καθαριότητα σχολείων: Βάζουμε φρένο στο έγκλημα - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας Τρίτη 2 Ιούνη, 11.30 πμ

May 27, 2020 4237
 

Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Ανακοίνωση:

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ: ΒΑΖΟΥΜΕ ΦΡΕΝΟ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΗΡΙΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 2 ΙΟΥΝΗ ΣΤΙΣ 11:30 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ (ΜΑΡΑΣΛΕΙΟ)

Η υποκρισία της Κυβέρνησης αλλά και των Δήμων του νησιού μας σε σχέση με την καθαριότητα των σχολείων δεν έχει προηγούμενο και αποτελεί πρόκληση για κάθε εργαζόμενο, για κάθε γονιό! Αν και Κυβέρνηση και δημοτικές αρχές και στο νησί μας, διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, ότι όλα είναι καλά και λειτουργούν "ρολόι", η πραγματικότητα τους διαψεύδει!

Ακόμα παραμένει αναπάντητο από τους αρμόδιους το ερώτημα που δημόσια έθεσε το Σωματείο μας σχετικά με τον αριθμό των εργαζόμενων, που διαθέτουν οι Δήμοι και στο νησί μας για να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά μας θα βρίσκονται σε ένα καθαρό και ασφαλές περιβάλλον. Ακόμα παραμένει αναπάντητο το ερώτημα σε σχέση με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται αυτοί οι συνάδελφοι.

Σήμερα, υπάρχουν ελάχιστοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων με μόνιμες θέσεις εργασίας. Στην πλειονότητά τους δουλεύουν με το απαράδεκτο καθεστώς των συμβάσεων έργου με εξευτελιστικούς μισθούς. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης της Παιδείας και της πολιτικής της αδιοριστίας, που έχουν επιλέξει όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, ώστε να "φτιάχνουν μαξιλαράκια" τα οποία στη συνέχεια να προσφέρουν ως δώρα (φοροαπαλαγές, επιχορηγήσεις κ.λπ.) στους μονοπωλιακούς ομίλους με διάφορες προφάσεις, πότε για να "ξεπεράσουμε την κρίση", πότε για να "αυξήσουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης", πότε για να "ξεπεράσουμε την πανδημία", πότε για να "επανεκκινήσουμε την οικονομία"...!

Η σχέση εργασίας της πλειονότητας των συναδέλφων καθιστά απαγορευτικό το συνεχές καθάρισμα των σχολείων, ακόμα και αυτό το ανεπαρκές "2 φορές την ημέρα" του Υπουργείου. Τα "μπαλώματα" της μεταφοράς καθαριστριών από την Πρωτοβάθμια στη Δευτεροβάθμια είναι ουσιαστικά μια άμεση παραδοχή της άθλιας κατάστασης που επικρατεί και στον τομέα της καθαριότητας και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν το πρόβλημα, αντίθετα το διογκώνουν, τώρα μάλιστα που ανοίγουν και τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας. Και αν σήμερα το πρόβλημα είναι τεράστιο από Σεπτέμβρη τι θα γίνει;

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι συνάδελφοι στην καθαριότητα των σχολείων με σύμβαση έργου είναι τραγικές! Η εντατικοποίηση "τσακίζει κόκαλα" (μεταφορικά και κυριολεκτικά)! Πολλές είναι οι περιπτώσεις συναδέλφων που αναγκάζονται, για να κάνουν την δουλειά τους, να αγοράζουν με τον πενιχρό μισθό τους ακόμα και τα καθαριστικά! Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν συναδέλφισσες, τις τελευταίες ημέρες έχουν αρχίσει να δέχονται εκβιασμούς με στόχο να αποδεχτούν να δουλεύουν συγκεκριμένες ώρες-ωράριο, βγάζοντας έτσι περισσότερη δουλειά από εκείνη για την οποία πληρώνονται. Παράλληλα, υπάρχουν καταγγελίες ότι τους ζητούν να αναλάβουν και καθήκοντα που δεν προβλέπονται από την σύμβασή τους, όπως το άνοιγμα των σχολείων το πρωί! Όλα αυτά σε πολλές περιπτώσεις με την απειλή ότι αν δεν τα αποδεχτούν θα απολυθούν ή ότι δεν θα ανανεωθεί η σύμβασή τους. Υπήρξαν δε στο παρελθόν απειλές πως αν δεν κάνουν όσα τους ζητούν (παρά το γεγονός ότι δεν τα προβλέπει η σύμβασή τους) θα φέρουν στην θέση τους εργολάβους!

Για μέσα ατομικής προστασίας ούτε λόγος! Είναι τουλάχιστον κοροϊδία ότι μοιράστηκε στους συναδέλφους μία (!) και μόνο μάσκα για να βγάλουν ολόκληρη εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι οι ειδικές μάσκες τούς είναι απαραίτητες όχι μόνο τώρα, την περίοδο της πανδημίας αλλά συνολικότερα καθώς καθημερινά έρχονται σε επαφή με καθαριστικά που επιβαρύνουν την υγεία τους. Τα αντισηπτικά σε πολλές περιπτώσεις είναι ανύπαρκτα για τους συναδέλφους, όπως και ειδικές ποδιές μίας χρήσης, γάντια κ.λπ. ή είναι "της πλάκας" όπως οι ποδιές που τους μοίρασε ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας, οι οποίες καταστρέφονται με το παραμικρό!

Η διαχρονική αντιμετώπιση από τους Δήμους και το κράτος των συναδέλφων, στην καθαριότητα των σχολείων με ατομικές συμβάσεις, ως ανθρώπων δεύτερης κατηγορίας (για να μην πούμε τίποτα χειρότερο) φαίνεται πολύ καθαρά και από το τμήμα της σύμβασής τους, που προβλέπει ότι οι συνάδελφοι απαγορεύεται ουσιαστικά να αρρωστήσουν, παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα για κάτι τέτοιο! Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως αν αρρωστήσουν θα πρέπει οι ίδιοι να βρουν λύση για την καθαριότητα των σχολείων είτε πληρώνοντας κάποιον για να κάνει την δουλειά τους, από τα ψίχουλα που παίρνουν για μισθό είτε να ζητήσουν από κάποιον δικό τους (συγγενείς τους, φίλους τους κ.λπ.) να πάει να καθαρίσει!

Η κατάσταση αυτή δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων! Αφορά και έχει επιπτώσεις σε ολόκληρη την κοινωνία! Η Κυβέρνηση δείχνει τεράστια προθυμία να φέρνει το ένα μετά το άλλο τα αντεργατικά-αντιλαϊκά νομοσχέδια, όπως το πρόσφατο για την Παιδεία, που εκτός των άλλων μετατρέπει σε πλατό reality τις σχολικές αίθουσες και τους μαθητές και εκπαιδευτικούς σε πρωταγωνιστές χωρίς την θέλησή τους. Δεν δείχνει όμως την ίδια "ευαισθησία" στην ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων, όπως αυτό της εξασφάλισης ασφαλούς περιβάλλοντος για τα παιδιά μας, της καθαριότητας των σχολείων. Η ομηρία και η αβεβαιότητα που βιώνουν οι συνάδελφοι με σύμβαση έργου στην καθαριότητα των σχολείων έχει επιπτώσεις στην δημόσια υγεία! Η πραγματική λύση είναι μία. Εδώ και τώρα οι συμβάσεις έργου των συναδέλφων να μετατραπούν σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης με σταθερή και μόνιμη σχέση εργασίας, με δικαιώματα! Εδώ και τώρα η Δήμοι και η Κυβέρνηση να διασφαλίσουν την υγιεινή και ασφάλεια των συναδέλφων. Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η υγείας των παιδιών μας, της κοινωνίας ολόκληρης! Οποιαδήποτε άλλη "λύση" δεν έχει σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας!

Στο πλαίσιο αυτό ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων διοργάνωσε σύσκεψη με εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων της Τρίτη 26 Μάη, με την συμμετοχή εκπροσώπων από την ΕΛΜΕ Κέρκυρας και την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων Κέρκυρας, όπου αποφασίστηκε η πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας (Μαράσλειο) την Τρίτη 2 Ιούνη στις 11:30 το πρωί, ως μια πρώτη απάντηση στα σχέδια Δήμων και Κυβέρνησης!

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων άλλους εργαζόμενους, εκπαιδευτικούς, γονείς να λάβουν μαζικά μέρος στην κινητοποίηση! Κάνουμε δική μας υπόθεση την μόρφωση και το μέλλον των παιδιών μας! Αυτή είναι η δική μας ευθύνη!

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search