• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Λευκάδα: Ξεσηκωμός για τη διάσωση του Κάστρου και της παραλίας

September 05, 2022 408

 

ΠΗΓΗ: Κυριάκος Νασόπουλος - prin.gr

Αγώνας για να μην ιδιωτικοποιηθεί έκταση 32 στρεμμάτων στην «καρδιά» της πόλης

Σφοδρές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία της Λευκάδας έχει προκαλέσει η συνεχής προσπάθεια από την πλευρά του Δήμου και του Λιμενικού Ταμείου για παραχώρηση της περιοχής του Κάστρου σε ιδιωτικά συμφέροντα. Το Σάββατο 20 Αυγούστου διοργανώθηκε από πρωτοβουλίες μαζικότατο συλλαλητήριο, το οποίο αποτέλεσε και το αποκορύφωμα των κινηματικών διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στο νησί τα τελευταία 3-4 χρόνια. Στην κινητοποίηση καλούσε μεταξύ άλλων η Πρωτοβουλία για τη διάσωση της περιοχής του Κάστρου, η Πρωτοβουλία Αγροτών Λευκάδας, η συλλογικότητα «Ελεύθερες Παραλίες Κάστρο, Τουριστικό Περίπτερο-ΤΑΟΛ», η Ομοσπονδία Απανταχού Λευκαδίτικων Συλλόγων κ.α.

 

Η περιοχή του Κάστρου βρίσκεται στην είσοδο της πόλης της Λευκάδας και αποτελεί σημείο συνάντησης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού λόγω και της ελεύθερης παραλίας. Η περιοχή που «απειλείται» με ιδιωτικοποίηση είναι μία έκταση 32 συνολικά στρεμμάτων. Οκτώ στρέμματα είναι το Τουριστικό Περίπτερο, πρώην λουτρικές εγκαταστάσεις που είχαν κατασκευαστεί από τον ΕΟΤ τη δεκαετία του ’70, ενώ άλλα 24 στρέμματα είναι το παλιό οινοποιείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λευκάδος (ΤΑΟΛ). Οι εκτάσεις αυτές βρίσκονται εντός της ζώνης του αρχαιολογικού Χώρου (του Κάστρου της Αγίας Μαύρας), ενώ παράλληλα αποτελούν περιοχή Natura. Ως εκ τούτου, επιτρέπονται κατασκευές οι οποίες εξυπηρετούν μονάχα την ανάδειξη και τη χρήση του αρχαιολογικού χώρου του Κάστρου.

Η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης ξεκίνησε πριν από περίπου μια πενταετία (2016-2017). Η τελική προκήρυξη δημοσιεύτηκε το 2018, όταν και το εγκαταλελειμμένο Τουριστικό Περίπτερο πέρασε στα χέρια «επενδυτή», της εταιρείας Notion. Μέχρι στιγμής, το Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο της Λευκάδας έχει απορρίψει τις δύο μελέτες που έχουν κατατεθεί, καθώς προέβλεπαν κατασκευές που αλλάζουν τη χρήση των κτιρίων και του χώρου γενικότερα. Παρ᾿ όλα αυτά, Λιμενικό Ταμείο και εταιρεία «πέρασαν» τη «μελέτη» από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ).

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search