• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Σαν σήμερα 28 Ιουνίου 1797 Γαλλική κυριαρχία στα Επτάνησα Το “Libro d’ Oro” καίγεται

June 28, 2020 79

Το κάψιμο του Libro d' oro. Ιούνιος 1797

 

To 1797 είναι χρονιά πολεμικών συγκρούσεων με τον γαλλικό στρατό υπό την ηγεσία του Ναπολέοντα Βοναπάρτη να σημειώνει σημαντικές νίκες.  "Τα νησιά της Κέρκυρας, της Ζακύνθου και της Κεφαλληνίας έχουν περισσότερο ενδιαφέρον για εμάς, παρά όλη η Ιταλία. Αν θα είμαστε υποχρεωμένοι να διαλέξουμε, θα ήταν προτιμότερο να παραχωρήσουμε την Ιταλία στον αυτοκράτορα και να κρατήσουμε αυτά τα τέσσερα νησιά, που είναι πηγή πλούτου και ευημερίας για το εμπόριό μας». Υποστήριζε ο Ναπολέων Βοναπάρτης.


 Στην Κέρκυρα οι Βενετοί δεν έχουν άλλη επιλογή μετά από συνεχείς εξεγέρσεις και συγκρούσεις των χωρικών με τους ευγενείς, παρά τη συνθηκολόγηση. Στις 28 Ιουνίου ο αρχηγός του γαλλικού στόλου Antone – Bonavita Gentily καταργεί ουσιαστικά τη βενετική κυριαρχία που κράτησε περισσότερους από τέσσερις αιώνες, από το 1386, και καταλαμβάνει στρατιωτικά τα Ιόνια νησιά. Αυτό σηματοδοτεί και το τέλος της φεουδαρχίας. Σχηματίζεται κυβέρνηση με το όνομα Γερουσία.

 

Στην Κέρκυρα γίνονται τελετές για το τέλος της κυριαρχίας των Βενετών και των ευγενών. Φυτεύεται στην κάτω πλατεία δέντρο της λευτεριάς, καίγεται η σημαία του Αγίου Μάρκου και οι αγρότες  ζητάνε να καεί το Χρυσόβιβλο (“Libro d’ Oro”) κι αυτό γίνεται την επόμενη μέρα.

 

 

Η Κέρκυρα θα γίνει το καταφύγιο των προοδευτικών Ελλήνων, όπως ο Χριστόφορος Περραιβός, φίλος και συνεργάτης του Ρήγα Φεραίου, ο οποίος φτάνοντας στην Κέρκυρα τύπωσε τον Θούριο του Ρήγα, τον πατριωτικό Ύμνο του ίδιου και άλλα.

 

Το 1799 οι κοινοί εχθροί των Γάλλων Ρώσοι και Τούρκοι ενώνονται οι στόλοι τους κινούνται ενάντια στα Ιόνια νησιά. Λάθη αμυντικής τακτικής των Γάλλων οδηγούν σε ήττα. Στις 20 Φεβρουαρίου 1799 η Κέρκυρα παραδινότανε στο ρώσο ναύαρχο Ουζάκωφ και στον τούρκο σύμμαχό του.

 

 Οι δυνάμεις κατοχής ίδρυσαν την Επτάνησο Πολιτεία, που απολάμβαναν σχετική ανεξαρτησία υπό ονομαστική οθωμανική επικυριαρχία και ρωσικό έλεγχο από το 1800 έως το 1807.

 

Τα νησιά του Ιονίου βρίσκονται και πάλι υπό γαλλική κατοχή μετά τις Συνθήκες του Τιλσίτ το 1807.

 

Λίγα χρόνια αργότερα Αγγλία και Γαλλία βρίσκονται πάλι σε εμπόλεμη κατάσταση.

 

Το 1809, το Ηνωμένο Βασίλειο νίκησε τον γαλλικό στόλο στα ανοικτά της Ζακύνθου στις 2 Οκτωβρίου και κατέλαβε την Κεφαλονιά, τα Κύθηρα και τη Ζάκυνθο. Οι Βρετανοί κατέλαβαν τη Λευκάδα το 1810. Το νησί της Κέρκυρας παρέμεινε υπό την κυριαρχία των Γάλλων μέχρι το 1814.

 

Η αγγλική σημαία υψώνεται στα κερκυραϊκά φρούρια στις 12 Ιούνη του 1814. Αρχικά τη διοίκηση των Νησιών ασκεί ο στρατηγός Κάμπελ ενώ στα 1816 αναλαμβάνει ύπατος Αρμοστής ο Θωμάς Μαίτλαντ.

 

 

Το Κόμμα των Ριζοσπαστών που ιδρύθηκε το 1848, ήταν το μόνο κόμμα ενάντια στην Αγγλική κατοχή των Ιόνιων νήσων και υπέρ της ένωσης με την υπόλοιπη Ελλάδα . Η Αγγλία είχε αναλάβει την προστασία του νέου κράτους που δημιουργήθηκε με την Συνθήκη των Παρισίων το 1815, αλλά αντί για προστασία είχε επιβάλει καθεστώς αποικίας. Οι Ριζοσπάστες ξεσήκωναν τον Επτανησιακό λαό ενάντια στην Βρετανία και υπέρ της ενώσεως. Στις 26 Νοεμβρίου 1850 ο Ριζοσπάστης βουλευτής Ιωάννης Δετοράτος Τυπάλδος προτείνει στη βουλή ψήφισμα για την ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα το οποίο υπογράφει ακόμα από 11 βουλευτές. Η Βρετανία απάντησε με διωγμούς, συλλήψεις, φυλακίσεις, εξορίες και κλείσιμο εφημερίδων. Ο βουλευτής Ηλίας Ζερβός εξορίζεται στα Αντικύθηρα και ο Ιωσήφ Μομφεράτος στην Ερείκουσα. Η οργάνωση των Ριζοσπαστών διασπάται σε 2 επιμέρους κόμματα, το κόμμα των Παλιών Ριζοσπαστών, (Κόμμα Αληθινών Ριζοσπαστών), που απέβλεπε σε ένωση με την Ελλάδα, ανεξαρτησία και δικαιοσύνη, με αρχηγούς τον Ηλία Ζερβό-Ιακωβάτο και τον Ιωσήφ Μομφεράτο, και το Κόμμα των Ενωτικών Ριζοσπαστών (Νέοι ριζοσπάστες), ή απλά ενωτικών, που απέβλεπαν μόνο σε ένωση με την Ελλάδα, με αρχηγό τον Κωνσταντίνο Λομβάρδο.

 

Στις 29 Μαρτίου του 1864 οι εκπρόσωποι του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ελλάδας, της Γαλλία και της Ρωσίας υπέγραψαν τη Συνθήκη του Λονδίνου, με τη δέσμευση της μεταβίβασης των νήσων στην Ελλάδα. Αυτό είχε ως στόχο να ενισχύσει τη βασιλεία του πρόσφατα νεοεγκατασταθέντα βασιλιά Γεωργίου Α' των Ελλήνων. Έτσι στις 28 Μαΐου, με την ανακήρυξη της Ύπατης Αρμοστείας του Κυρίου, τα Επτάνησα ενώθηκαν με την Ελλάδα.

 

 
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« July 2020 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search