• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Ομιλία Στ. Γκίκα για τον νέο Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας και την Ενίσχυση των μικρών νησιωτικών Δήμων

October 08, 2020 3661

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου για τον νέο Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας.

Ο Βουλευτής ξεκίνησε αναφερόμενος στην καταδίκη της Χρυσής Αυγής, κάνοντας λόγο για μία «ιστορική απόφαση που στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Στη Δημοκρατία μας τέτοιες συμπεριφορές και πρακτικές δεν έχουν θέση. Οι λαϊκιστές, τα ακραία στοιχεία, οι φασίστες, οι ναζιστές δεν έχουν θέση, απομονώνονται και αποτελούν ξένο σώμα.»

Αναφερόμενος στην ομιλία του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη, ο οποίος μιλώντας για τα επεισόδια που έγιναν έξω από το Εφετείο αποκάλεσε στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας «χουντοσταγονίδια του Χρυσοχοΐδη», ο κ. Γκίκας τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι τέτοιου είδους εκφράσεις δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται εντός της αίθουσας του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Όσα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας προέβησαν σε λάθος ενέργειες, μπορούν να εντοπιστούν, όπως προβλέπουν οι διαδικασίες της ΕΛ.ΑΣ., και να αποδοθούν ευθύνες, «αλλά δεν μπορούμε να χαρακτηρίζουμε γενικώς και αορίστως με αυτούς τους χαρακτηρισμούς στελέχη της ΕΛ.ΑΣ».

Σε ότι αφορά στην τροποποίηση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, ο Στέφανος Γκίκας σημείωσε ότι πρόκειται για μία καλή μεταρρύθμιση, καθώς βάζει τέλος στην ταλαιπωρία των αιτούντων πολιτογράφησης και στα φαινόμενα αδιαφάνειας, διαφθοράς και σύναψης πελατειακών σχέσεων.

Σημείωσε ότι σήμερα υπάρχουν 30.000 εκκρεμείς υποθέσεις για συνέντευξη, ενώ κάθε χρόνο κατατίθενται 8.000 νέες αιτήσεις. Η διαδικασία επιταχύνεται με την εισαγωγή μίας καινοτομίας, αυτής των γραπτών εξετάσεων.

Όπως εξήγησε ο Βουλευτής, δύο φορές το χρόνο θα πραγματοποιούνται πανελλήνιες εξετάσεις για την απόκτηση ενός πιστοποιητικού το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την κατάθεση αίτησης κτήσης της Ελληνικής Ιθαγένειας.

Ο κ. Γκίκας υπογράμμισε πως είναι σημαντικό, όποιος πολιτογραφείται Έλληνας να γνωρίζει στοιχεία της Ελληνικής ιστορίας, της γεωγραφίας της Χώρας, του πολιτισμού και των θεσμών του πολιτεύματός μας. Συμπέρανε, ότι με την νέα διαδικασία θα μειωθεί αισθητά η

μακροχρόνια ταλαιπωρία των αιτούντων αλλά θα υπάρξει και σημαντική αποσυμφόρηση στις Υπηρεσίες της Γ.Γ. Ιθαγένειας.

Ο Βουλευτής αναφέρθηκε επιπλέον στις διατάξεις του σχεδίου νόμου που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τις οποίες χαρακτήρισε «χρήσιμες και κρίσιμες», αφού βελτιώνουν την λειτουργία των ΟΤΑ και των αναπτυξιακών οργανισμών των Δήμων.

Έκανε ειδική αναφορά στις διατάξεις που αφορούν στους μικρούς Δήμους, καθώς όπως σημείωσε, οι τρεις εκ των τεσσάρων Δήμων της Π.Ε. Κέρκυρας είναι μικροί νησιωτικοί Δήμοι. Η διαδημοτική συνεργασία σε θέματα που αφορούν τις τεχνικές υπηρεσίες, θα διευκολύνουν τους μικρούς Δήμους, οι οποίοι δεν έχουν επαρκή στελέχωση σε αυτό τον τομέα, ώστε να προχωρήσουν σε έργα υποδομής. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα σε συνεργάτες των Δημάρχων, οι οποίοι έχουν τις σχετικές γνώσεις, να εκπονούν μελέτες και τεύχη δημοπράτησης, «έτσι ώστε να προχωρήσουν και σε μικρούς Δήμους σημαντικά έργα και προγράμματα που έμεναν επί χρόνια στα συρτάρια.»

Τέλος, ο Στέφανος Γκίκας τόνισε την σημαντικότητα της νέας ρύθμισης η οποία δίνει τη δυνατότητα στους μικρούς ορεινούς Δήμους και στους νησιωτικούς Δήμους να παρέχουν δωρεάν σίτιση και στέγη σε ένστολο προσωπικό, σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Σημείωσε ωστόσο, ότι μικροί Δήμοι, με περιορισμένη οικονομική δυνατότητα ενδέχεται να μην μπορέσουν να καλύψουν αυτά τα έξοδα.

Ο κ. Γκίκας πρότεινε στον παρευρισκόμενο Υπουργό Εσωτερικών, να εξεταστεί η δυνατότητα ειδικής οικονομικής ενίσχυσης των νησιωτικών Δήμων, προκειμένου να καλυφθούν τα ανωτέρω έξοδα, ώστε να μην αποκλειστούν από τη δημιουργία κινήτρων για την προσέλκυση επικουρικών ιατρών, εκπαιδευτικών κλπ.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Στέφανος Γκίκας συμπέρανε ότι το σχέδιο νόμου μειώνει την γραφειοκρατία και συμπεριλαμβάνει καίριες διατάξεις που βελτιώνουν την λειτουργία των ΟΤΑ ενώ διευκολύνουν σε σημαντικούς τομείς του μικρούς Δήμους. Ως εκ τούτου κάλεσε τους Βουλευτές όλων των πτερύγων της Βουλής να το υπερψηφίσουν.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search