• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Η ΚΟΒ Ιονίου Πανεπιστημίου του ΚΚΕ για το άνοιγμα των πανεπιστημίων και τις εκπτώσεις σε τεστ COVID-19

October 17, 2020 46

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΒ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΕ ΤΕΣΤ COVID-19

 

Επ’ αφορμής του ανοίγματος των Πανεπιστημίων στις νέες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, η πραγματική τραγική κατάσταση - σε αντίθεση με τις εξαγγελίες και τα ευχολόγια του Υπουργείου Παιδείας - στέκει αμείλικτη και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας. Η κατάσταση στα Πανεπιστήμια έχει λοιπόν ως εξής:

Η συντριπτική πλειοψηφία των Πανεπιστημίων δηλώνει αδυναμία να πραγματοποιηθούν διά ζώσης τα θεωρητικά μαθήματα, εξαιτίας ελλείψεων σε καθηγητές και υποδομές. Αρκετές σύγκλητοι έχουν ανακοινώσει πως δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα ιδρύματα χωρίς ενίσχυση κρατικής χρηματοδότησης και προσλήψεις προσωπικού.

Τα εμπόδια των φοιτητών μεγαλώνουν! Τα διδακτικά κενά πολλαπλασιάζονται, τα τεχνικά προβλήματα στην τηλεκπαίδευση συνεχίζονται, το κόστος του εξοπλισμού βαραίνει τους φοιτητές, τα ενοίκια στα άδεια πλέον σπίτια εξακολουθούν να "τρέχουν" κάθε μήνα, οι εστίες παραμένουν σε άθλια κατάσταση. Εξαίρεση στα παραπάνω δεν αποτελεί το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Την ίδια στιγμή που η εργατική-λαϊκή οικογένεια στενάζει από τις συνέπειες που προκαλεί η αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνηση και η έλλειψη προστασίας της υγείας του λαού, το Υπουργείο, αφού κράτησε κλειστά Πανεπιστήμια και βιβλιοθήκες για μεγάλο χρονικό διάστημα, ανοίγει τώρα τα ιδρύματα χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας αφήνοντας φοιτητές, διδάσκοντες και εργαζομένους στο έλεος της μοίρας τους, επικαλούμενη την περιλάλητη «ατομική ευθύνη».

Σε αυτές τις συνθήκες το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε τη συνεργασία με ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, για την παροχή έκπτωσης (!) στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας για την εθελοντική διενέργεια μοριακών διαγνωστικών τεστ COVID-19, κατόπιν συνεννόησης με το ίδρυμα. Όμως, η λύση του προβλήματος δεν εδράζεται στη διαχείριση ή τα παζάρια με ιδιώτες για το αυτονόητο για την προστασία και πρόληψη, του ελέγχου δηλαδή, των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Αντίθετα, πρέπει να προταχθεί η διεκδίκηση, ακόμη και από τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων, για αύξηση της χρηματοδότησης, αλλά και για δωρεάν συχνή διενέργεια διαγνωστικών τεστ από τους αρμόδιους κρατικούς δημόσιους φορείς.

Ο λαός δεν μπορεί και δεν πρέπει να «ταΐζει» τα ιδιωτικά εργαστήρια, τη στιγμή μάλιστα που αυτά θα έπρεπε να επιταχθούν, ώστε να αξιοποιηθούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

 

Το ΚΚΕ στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των φοιτητών και των Συλλόγων τους, του συνόλου της Πανεπιστημιακής κοινότητας, για το ασφαλές άνοιγμα των Πανεπιστημίων, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, με ευθύνη του κράτους.

 

Καλούμε τους φοιτητές, τους διδάσκοντες, το διοικητικό κ.α. προσωπικό να διεκδικήσουν:

§ Έκτακτη χρηματοδότηση για να καλυφθούν όλες οι ελλείψεις σε διδακτικό/τεχνικό/διοικητικό προσωπικό στα ιδρύματα, με σταθερή σχέση εργασίας. Να προσληφθεί άμεσα επιπρόσθετο προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης, με σταθερή σχέση εργασίας.

§ Μέτρα υγιεινής στις αίθουσες και υγειονομικό υλικό που θα παρέχεται δωρεάν σε φοιτητές και διδάσκοντες-επιτηρητές (μάσκες, γάντια, αλκοολούχα απολυμαντικά διαλύματα). Τακτικά και δωρεάν τεστ για όλους τους φοιτητές και το διδακτικό προσωπικό.

§ Ενίσχυση των φοιτητικών εστιών, ασφαλείς μετακινήσεις από και προς τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα.

§ Κατάργηση των διδάκτρων κάθε μορφής, ανατροπή της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των ιδρυμάτων.

§ Να αξιοποιηθούν ως κέντρα εξέτασης και αίθουσες διδασκαλίας όλες οι αίθουσες, συνεδριακοί χώροι, κτίρια των πανεπιστημίων, των δήμων και άλλων δημόσιων φορέων, μετά από διαμόρφωση και εξοπλισμό τους, ώστε να τηρούνται τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.

§ Ειδική μέριμνα και μέτρα για τα μέλη ΔΕΠ, του υπόλοιπου προσωπικού και των φοιτητών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« October 2020 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search