• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Ο Σύλλογος Φίλων και Προστασίας Περιοχών Νatura Νότιας Κέρκυρας εκφράζει την συμπαράστασή του στο ΤΣ Κάτω Κορακιάνας - Να απορριφθεί η απόφαση του ΔΣ Κεντρ. Κέρκυρας

November 26, 2020 3486
 Ο Σύλλογος Φίλων και Προστασίας Περιοχών Νatura Νότιας Κέρκυρας, με ανακοίνωσή του για το ξεπούλημα ακινήτου 70 στρεμμάτων στη Δασιά  από τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων στην Ikos εκφράζει "την συμπαράστασή του στην έκκληση του Τοπικού συμβουλίου Κάτω Κορακιάνας και καλεί την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων η οποία έχει την αποφασιστική αρμοδιότητα (!) επί του θέματος να αφουγκραστεί την αγωνία της τοπικής κοινωνίας ... και να μην αποδεχθεί την κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας."
Αναλυτικά η ανακοίνωση: 
 
Μία ακόμα περιοχή της Κέρκυρας έρχεται στο προσκήνιο των συζητήσεων και αντιπαραθέσεων με αφορμή την «αξιοποίησή» της από την εταιρεία IKOS.
Ο λόγος για το ακίνητο του πρώην Club Med στην Δασιά και για την εισφορά σε γη ή σε χρήμα από την εταιρεία, όπως προβλέπει η πολεοδομική νομοθεσία δεδομένου ότι η επενδύτρια εταιρεία πρόκειται να προχωρήσει σε υπερδόμηση του ακινήτου.
70 στρέμματα, λοιπόν, ή 2,5 εκατομμύρια ευρώ;
Το Δημοτικό συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας αποφάσισε κατά πλειοψηφία το δεύτερο, προτίμησε δηλαδή το χρήμα από τη γη. Σε μια συνεδρίαση η οποία έγινε διαδικτυακά χωρίς τη δυνατότητα ευρύτερης ενημέρωσης των δημοτών και παρουσίας των ενδιαφερομένων, πλην της Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Κάτω Κορακιάνας η οποία μετέφερε τη θέση των 2 Γενικών συνελεύσεων που πραγματοποιήθηκαν και ήταν αντίθετες στην εισφορά σε χρήμα.
 
Η ευρύτερη περιοχή της Δασιάς είναι μια υπερκορεσμένη τουριστικά περιοχή, με μεγάλα ή και μικρότερα συγκροτήματα και καταλύματα. Το άλλοτε καταπράσινο τοπίο της έχει δώσει τη θέση του σε τόνους μπετόν.
Στο εύλογο δίλημμα, χρήμα που θα αναλωθεί σε ελάχιστο χρόνο ή γη που θα προσφέρει ένα πνεύμονα πρασίνου, μια ανάσα ζωής για τους κατοίκους του σήμερα και του αύριο, η απάντηση είναι αυτονόητη.
Το συμφέρον του τόπου, η ανάπτυξή του με όρους βιωσιμότητας και διατήρησης των φυσικών του πόρων -που άλλωστε είναι και ο πλούτος του- επιβάλλει να επιλεγεί η εισφορά των 70 στρεμμάτων. Ακόμα και ως διασφάλιση του δημόσιου χώρου στην ευρύτερη περιοχή και της πρόσβασης στην παραλία που κινδυνεύει να αποκλειστεί.
Και ασφαλώς δεν πρέπει να γίνεται λόγος για αξιοποίηση της έκτασης αυτής από το Δήμο. Δεν είναι αυτός ο σκοπός του νομοθέτη. Σκοπός είναι να υπάρχει ένα περιβαλλοντικό αντίβαρο στην υπερ-οικοδόμηση του ακινήτου, μια ζώνη ελεύθερη και «ανεκμετάλλευτη».
Άλλωστε, με αφορμή και την περίπτωση αυτή, καταδεικνύεται δυστυχώς περίτρανα η έλλειψη ενός μακροπρόθεσμού Στρατηγικού/χωροταξικού σχεδιασμού για την βιώσιμη ανάπτυξη της Κέρκυρας που θα θέτει δεσμευτικούς στρατηγικούς στόχους για το μέλλον του τόπου καθώς και όρους και όρια για κάθε είδους επενδύσεις.
Με βάση όλα τα παραπάνω, ο Σύλλογος Φίλων και Προστασίας Περιοχών Νatura Νότιας Κέρκυρας,, ως φορέας που έχει ως σκοπό την προστασία περιοχών και φυσικών οικοσυστημάτων στην Νότια Κέρκυρα και όλη την Κέρκυρα, εκφράζει την συμπαράστασή του στην έκκληση του Τοπικού συμβουλίου Κάτω Κορακιάνας και καλεί την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων η οποία έχει την αποφασιστική αρμοδιότητα (!) επί του θέματος να αφουγκραστεί την αγωνία της τοπικής κοινωνίας, να σκεφθεί με γνώμονα το μακροπρόθεσμο συμφέρον της περιοχής, την ανάγκη για βιωσιμότητα και προστασία των λίγων φυσικών πόρων που απέμειναν στην περιοχή της Δασιάς και να μην αποδεχθεί την κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας.
Πιστεύουμε, ωστόσο, ότι το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και κρίσιμο και πρέπει να εισαχθεί προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ώστε, δημοκρατικά, να διατυπωθούν όλα τα επιχειρήματα και οι απόψεις και να ληφθεί συλλογική και όχι μονοπρόσωπη απόφαση.
Εν κατακλείδι, για τους υπέρμαχους των «επενδύσεων» και της «ανάπτυξης»:
Δεν είμαστε κατά των επενδύσεων, δημόσιων ή ιδιωτικών. Τουρισμός και περιβάλλον μπορούν και πρέπει να συνυπάρχουν, όπως άλλωστε υποδηλώνουν και οι σύγχρονες τάσεις για τον βιώσιμο τουρισμό. Ανάπτυξη δεν είναι να επενδύεις σε τσιμέντο, δεν είναι να καταστρέφεις περιοχές για βραχυπρόθεσμο κέρδος, δεν είναι να δημιουργείς «περιοχές-άβατα» για τον τοπικό πληθυσμό. Ανάπτυξη είναι να επενδύεις στον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο, να τον αυξάνεις προστατεύοντας και αναδεικνύοντάς τον, δημιουργώντας βιώσιμες και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, και να αφήνεις αυτόν τον πλούτο ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Ας μην καταστρέφουμε ό,τι έχει απομείνει από το πολύπαθο περιβάλλον του νησιού μας στο βωμό του πρόσκαιρου και αμφίβολου κέρδους!
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search