Print this page

Για τον παρακαμπτήρια λεωφόρο από τα Τρία γεφύρια έως Μωραΐτικα Ή το άλλο με τον … Τοτό το ξέρετε;

December 29, 2020 1074

 

Πριν στεγνώσει το … μελάνι από τις ανακοινώσεις της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και οι πανηγυρισμοί το …VAR έδειξε ότι πρόκειται για ανέκδοτο! Καμιά κατασκευή παρακαμπτήριας λεωφόρου από τα Τρία γεφύρια έως τα Μωραΐτικα δεν προγραμματίζεται για την καινούρια χρονιά . Δικαιώνεται έτσι το ρεπορτάζ του dreoani.gr (argyrades.gr) που τόνιζε μεταξύ άλλων με νόημα: «Βέβαια σε πολλές περιπτώσεις αυτοί οι προγραμματισμοί μοιάζουν με τον Άη Βασίλη» . Τελικά το μεγαλόπνοο έργο θα είναι αρκετά κυβικά άσφαλτος και τίποτα άλλο! (

Αποκαλυπτικό το παρακάτω ρεπορτάζ του corfupress.com

Από τον κόμβο στην περιοχή Βρυώνη έως τα Μωραΐτικα, θα πέσει μόνο άσφαλτος! Εγκαταλείπεται (;) η πολυμελετημένη παράκαμψη Μπενιτσών…

Αν και αρχικά «μπερδεύτηκε γλυκά» με την επέκταση μέχρι τα Μωραΐτικα ώστε να… «θυμίζει» οδικό άξονα, τελικά οι περίφημες ανακοινώσεις της Περιφέρειας για τα οδικά έργα περιλαμβάνουν ουσιαστικά μόνο την κατασκευή της περίφημης «παράκαμψης» από τα Τρία Γεφύρια μέχρι του Βρυώνη, έργο που είχε σχεδιαστεί, είχε χαραχθεί, προχωρήσει μελετητικά και όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την περιφερειακή αρχή Γαλιατσάτου η οποία είχε εξασφαλίσει και τη χρηματοδότηση των 27 περίπου εκατομμυρίων που απαιτούνται.

Αυτό άλλωστε παραδέχονται και τα στελέχη της νυν περιφερειακής αρχής Κράτσα, μεταξύ των οποίων και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Μανώλης Ορφανουδάκης ο οποίος, μιλώντας χθες στο τοπικό κρατικό ραδιόφωνο, υποστήριξε ότι το μόνο που βρήκε από την προηγούμενη αρχή ήταν τα λεφτά αλλά όχι μελέτες…

Βρυώνη – Μωραΐτικα: Μόνο ασφαλτόστρωση, όχι βελτιώσεις…

Στις ίδιες δηλώσεις ο κ. Ορφανουδάκης κάνοντας λόγο ουσιαστικά για παρεξήγηση του Δελτίου Τύπου, ξεκαθάρισε πως το άλλο (και, πλέον, κρίσιμο) κομμάτι που αφορά τη σύνδεση της περιοχής Βρυώνη με τα Μωραΐτικα, δεν προβλέπεται να ανακατασκευαστεί με παρακάμψεις, διαπλατύνσεις και άλλες βελτιώσεις αλλά μόνο να πέσει νέα άσφαλτος χωρίς καμία άλλη παρέμβαση!
Ωστόσο, το δελτίο Τύπου της Περιφέρειας ήταν σαφές, καθώς ανέφερε ρητά: Στα βασικά έργα που ωρίμασαν ή και δημοπρατήθηκαν εντός του 2020 και θα δώσουν το στίγμα το νέο έτος 2021 είναι […] Έργα Οδοποιίας και Οδικός Άξονας Νότου τμήμα από Βρυώνη έως Μοραΐτικα!

Η κυβέρνηση δεν θέλει να προχωρήσει η παράκαμψη Μπενιτσών!

Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν θα προχωρήσει τουλάχιστον ο σχεδιασμός για την παράκαμψη των Μπενιτσών (έργο που έχει πολλάκις μελετηθεί και αναθεωρηθεί, έχουν γίνει οι απαλλοτριώσεις αλλά ουδέποτε έγινε τίποτα για να προχωρήσει επί της ουσίας), ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργω αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση, δια του αρμόδιου Υπουργείου (που είχε αναλάβει και την υλοποίηση του έργου από τη δεκαετία του ΄90) θέλει να το εγκαταλείψει πλήρως ακυρώνοντας την όποια μελλοντική προοπτική να γίνει πραγματικότητα!
Τόνισε, δε,ότι η περιφερειακή αρχή κάνει προσπάθειες να πείσει την κυβέρνηση να μεταφέρει όλο το φάκελο, τις μελέτες και τα στοιχεία χάραξης και απαλλοτριώσεων στην Περιφερειακή Αυτοδοίκηση, ώστε να αναλάβει αυτή να το ξεμπλοκάρει και να βρει χρήματα μέσα από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις να το εκτελέσει μελλοντικά.
Το όλο εγχείρημα, όμως, φαντάζει αυτή τη στιγμή και με δεδομένη την αρνητική στάση της κυβέρνησης, ως μάλλον απίθανο ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση καν έστω να αντικατασταθεί από γενναίες παρεμβάσεις με διαπλατύνσεις και βελτιώσεις στον υπάρχοντα οδικό άξονα από το Πέραμα έως το Μαρμπέλα…

Από το Γενάρη του 2019 έτοιμη η χάραξη και εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση

Το έργο είχε «μπει στις ράγες» μετά από παλινωδίες Κράτους και Αυτοδιοίκησης για δεκαετίες, από τον Ιανουάριο του 2019. Είχε προηγηθεί από το τέλος του 2016 μία μεγάλη και εντατική προσπάθεια να γίνει εκ νέου χάραξη με προμελέτες και μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις τελικές μελέτες, καθώς έως τότε η παράκαμψη αυτή είχε βαλτώσει, μεταφορικά αλλά και… σχεδόν κυριολεκτικά (στην ελώδη ακτογραμμή της Λιμνοθάλασσας Χαλικιόπουλου).
Σε συνεδρίαση του Περιφερειακού εκείνη την εποχή, εγκρίθηκε η ένταξη της αναθεωρημένης μελέτης στο ΕΣΠΑ με το ποσό των 27.418.876 ευρώ, τρισίμισι δεκαετίες από τότε που έχει αποφασιστεί (τη δεκαετία του 1980).
Η μελέτη είχε προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, ώστε να καταστεί δυνατή η ένταξή του στο ΕΣΠΑ (έργα χωρίς ώριμες μελέτες, ως γνωστό, δεν εντάσσονται).
Το έργο θα περιλαμβάνει δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με διαχωριστικό πεζοδρόμιο, παράπλευρο πεζοδρόμιο σε κάθε κατεύθυνση αλλά και δύο υπόγειες διαβάσεις στις περιοχές μεγάλου οικιστικού φόρτου.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο που θα συμβάλλει αφενός μεν στην αποφόρτιση του έντονου κυκλοφοριακού προβλήματος που παρουσιάζει η Εθνική Λευκίμμης στο τμήμα από τα Τρία Γεφύρια έως την περιοχή Βρυώνη αφετέρου δε στην υλοποίηση του οδικού άξονα Βορρά – Νότου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
Ο υπό σχεδιασμό και κατασκευή δρόμος θα παρακάμπτει το τμήμα από τον κόμβο στα Τρία Γεφύρια έως τον κόμβο στην περιοχή Βρυώνη (ο παλαιότερος σχεδιασμός αφορούσε σχεδιασμό έως τον κόμβο στην περιοχή Ποντή, στη διασταύρωση για το Αχίλλειο).

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου

Η αρτηρία κατατάσσεται στις οδούς κατηγορίας ΑΙΙ (οδοί που διατρέχουν περιοχές εκτός σχεδίου, με βασική λειτουργία την σύνδεση και με περιορισμούς στην εξυπηρέτηση των παροδίων ιδιοκτητών) των ΟΜΟΕ (Οδηγίες Μελετών Οδικών Έργων), με ταχύτητα μελέτης τα 70 km/h.
• Η αρτηρία από την αρχή της (ΧΘ 0+000) έως την ΧΘ 0+740 αποτελεί βελτίωση της υπάρχουσας Εθνικής Οδού προς Λευκίμμη. Λόγω των υφιστάμενων παρόδιων εγκαταστάσεων, η εφαρμοστέα τυπική διατομή στο τμήμα αυτό είναι ενιαίο κατάστρωμα οδού 15,00 m, με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση κυκλοφορίας και αμφίπλευρο πεζοδρόμιο, πλάτους 1,20 m.
• Από το τέλος του ισόπεδου κόμβου Καναλίων έως τον ισόπεδο κόμβο Βρυώνη, η εφαρμοστέα τυπική διατομή είναι η β4ν* των ΟΜΟΕ-Δ (Οδηγίες Μελετών Οδικών Έργων – Διατομές), που αποτελείται από διαχωρισμένο κατάστρωμα συνολικού πλάτους 17,00 m, με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, διαχωρισμό της κυκλοφορίας με στηθαίο τύπου New Jerssy και λωρίδα καθοδήγησης αμφίπλευρα πλάτους 0,5m.
• Για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας του υπάρχοντος τοπικού οδικού δικτύου και την δυνατότητα πρόσβασης των παροδίων μετά τον Κόμβο Καναλίων, προβλέπονται δύο κάτω διαβάσεις.
• Το έργο περιλαμβάνει χωματουργικά, τεχνικά έργα, οδοστρωσία ασφαλτόστρωση, σήμανση, ασφάλιση, φωτοσήμασνη κόμβων και ηλεκτροφωτισμό.
Ειδικότερα το έργο θα υλοποιηθεί μέσω των κάτωθι υποέργων:
1.Επικαιροποίηση μελετών
2.Απαλλοτριώσεις
3.Σωστικές Αρχαιολογικές εργασίες
4.Κατασκευή οδού Τρία Γεφύρια Βρυώνη
5.Δαπάνες ΟΚΩ-ΔΕΗ
6.Δαπάνες ΟΚΩ -ΟΤΕ

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.