• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Σφάζονται οι «γαλάζιες κυρίες» των Ιονίων – Αλαλούμ για τα σκουπίδια με φόντο την ιδιωτικοποίηση!

December 30, 2020 197

 

Εκτός ΦΟΔΣΑ Ιονίων η Κέρκυρα, ενώ βαθαίνει το χάσμα μεταξύ Φο.Δ.Σ.Α. (Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ) με άλλα λόγια της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (ΠΙΝ) και ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Νομού Κέρκυρας  (Σύνδεσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) δηλαδή  Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και Δήμου Αργοστολίου. Πιο απλά οι «γαλάζιες κυρίες» των Ιονίων Νήσων, η περιφερειάρχης Ρ. Κράτσα και η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Μ. Υδραίου σφάζονται με φόντο την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων με θεατές και υποστηρικτές την πλειονότητα των δημάρχων και το μάρμαρο θα κληθεί να πληρώσει ο λαός.

 Στη σχετική ανακοίνωση της ΠΙΝ “επισημάνθηκε μη κατανόηση της συμπεριφοράς και η ανησυχία για τους Δήμους Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, όπως και Αργοστολίου (Κεφαλληνίας) οι οποίοι δεν έχουν καταβάλει το μετοχικό τους κεφάλαιο και δεν έχουν ξεκαθαρίσει την θέση τους”. Αυτό σημαίνει ότι 450 χιλ. ζητά ο νέος ΦΟΔΣΑ από τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας  και αρνείται να πληρώσει η Υδραίου.

Η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο, ότι βάσει της προηγούμενης απόφασης του Σώματος, ο Δήμος δεν μπορεί να παραχωρήσει την ακίνητη περιουσία του ΣΥΔΙΣΑ, εάν δεν γίνει η νομική κατοχύρωση για την οποία δεσμεύθηκε ο γ.γ. Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος.

Αυτό το αλαλούμ δείχνει ότι η πλειοψηφία της περιφερειακής αρχής και των δημοτικών αρχών Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Κέρκυρας δεν έχουν ένα συνολικό σχέδιο ολοκληρωμένης και αποκλειστικά δημόσιας διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά την με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ιδιωτικής διαχείρισης. Αυτό σημαίνει ότι το μάρμαρο θα πληρώσει ο λαός με την αύξηση των ανταποδοτικών τελών και ποικιλοτρόπως. Την ίδια ώρα ακολουθούν την τακτική τα σκουπίδι στην αυλή του γείτονα, χωρίς πυξίδα, προς όφελος των ιδιωτών.

Η δήλωση Υδραίου

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε η Δήμαρχος, ο Δήμος έλαβε ένα τιμολόγιο 450.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) που αφορά τη συμμετοχή στο νέο όργανο για το τελευταίο τρίμηνο του 2020. Η Μερόπη Υδραίου δήλωσε μάλιστα πως δεν αντιλαμβάνεται σε τι αφορά αυτή η οφειλή, από τη στιγμή που ο διαδημοτικός ΣΥΔΙΣΑ, όλο αυτό το διάστημα συνέχισε το έργο του με δική του διαχείριση.

Εξέφρασε επιπλέον το φόβο ότι αυτές οι χρεώσεις θα συμπαρασύρουν τα ανταποδοτικά τέλη.

Το θέμα θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του δ.σ. του ΣΥΔΙΣΑ Κέρκυρας.

Η ανακοίνωση της ΠΙΝ για την ΓΣ του ΦΟΔΣΑ Ιονίων:

Κατα την σημερινή Γενική Συνέλευση του νεοϊδρυθέντος διαβαθμιδικού Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Ιονίων Νήσων, από τους μετέχοντες εκπροσώπους της Περιφέρειας και των Δήμων που έχουν καταβάλει το μετοχικό του κεφάλαιο, ομόφωνα αποφασίστηκε η αγαστή συνεργασία μεταξύ όλων των μελών – μετόχων και η υποστήριξη από όλα τα μέλη (Δήμοι και πρώην Δημοτικοί και Διαδημοτικοί Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) με παροχή στοιχείων και δεδομένων της λειτουργίας τους προς τον ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων με πρωτο στοχο την ολοκλήρωση των διαδικασιών δημοπράτησης των εργοστασίων στο άμεσο χρονικό διάστημα.

Η Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, ενημέρωσε για την πορεία οργάνωσης της λειτουργίας του Φορέα, της έγκρισης από το Υπουργείο Εσωτερικών για την πρόσληψη Γενικού Διευθυντή επί θητεία όπως και την έκδοση Διαπιστωτικών Πράξεων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την Ζάκυνθο, την Κεφαλληνία και την Λευκάδα, ενώ εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα η υπόθεση της Κέρκυρας λόγω μη συνεργασίας του ΣΥΔΙΣΑ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην τροποποίηση της πράξης με τίτλο “Ολοκληρωμένη Διαχειριση Αποβλήτων Κεφαλονιάς” η οποία κοινοποιήθηκε σήμερα σύμφωνα με την οποία ο ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων γίνεται δικαιούχος, κύριος και φορέας λειτουργίας του έργου.

Τονίστηκε ομόφωνα η υποχρέωση των Δημάρχων να συμμετάσχουν στο νέο Φορέα σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο όπως και της υποχρέωσης απέναντι στους πολίτες οι οποίοι επιζητούν αποτελεσματικές, άμεσες λύσεις στα προβλήματα διαχείρισης απορριμμάτων και ολοκληρωμένου σχεδιασμού.

Επίσης, επισημάνθηκε μη κατανόηση της συμπεριφοράς και η ανησυχία για τους Δήμους Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, όπως και Αργοστολίου (Κεφαλληνίας) οι οποίοι δεν έχουν καταβάλει το μετοχικό τους κεφάλαιο και δεν έχουν ξεκαθαρίσει την θέση τους ούτε προς τον νέο ΦΟΔΣΑ, ούτε προς τους δημότες, ούτε προς τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης για την θέση τους στον ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων και στην διαδικασία της ολοκληρωμένης διαχείρισης. 

Αποφασίστηκε και η τροποποίηση του καταστατικού για ένταξη νομοθετικής διάταξης η οποία προβλέπει την εκπροσώπηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του νέου ΦΟΔΣΑ από κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« January 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search