• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Επερώτηση για την πορεία των έργων αποκατάστασης στην Κεφαλονιά & τη μελέτη του ΕΚΠΑ

January 27, 2021 372

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

“ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ & ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ Ε.Κ.Π.Α.”

 

Οι εξελίξεις με την άφιξη και την τελική εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στον “Ξερακιά” - Κεφαλονιάς, ενάντια στη βούληση και τον αγώνα των τοπικών κοινωνιών, χωρίς να υπάρχει καμία επίσημη και υπεύθυνη ενημέρωση για τους όρους και τις προϋποθέσεις προστασίας από πιθανά νέα πλημμυρικά φαινόμενα, αποδεικνύει την ταύτιση της Περιφερειακής Αρχής με τους σχεδιασμούς των επενδυτών στις Α.Π.Ε. αλλά και τις προσχηματικές επιφυλάξεις και μεγαλοστομίες που είχε αρχικά διατυπώσει κάτω από την πίεση του αγώνα των κατοίκων της περιοχής.

Με εξαγγελία επίσης, της κυβέρνησης πριν τέσσερις μήνες ανακοινώθηκε η ανάθεση Μελέτης στο Ε.Κ.Π.Α. (Πανεπιστήμιο Αθηνών) με υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Ευθ. Λέκκα σε σχέση με τα αίτια αλλά και τις προτάσεις για την συνολική αντιμετώπιση αυτών των πλημμυρικών φαινομένων της περιοχής της Δ.Ε. Πυλάρου κάτι που δεν έχει μέχρι σήμερα κατατεθεί επίσημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Πολύ περισσότερο, δεν ήταν σε γνώση μας, όταν έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, θέσεις και απόψεις με συνεντεύξεις από τον επικεφαλής της ομάδας κ. Λέκκα ότι οι “ανεμογεννήτριες δε συμμετέχουν στο παραμικρό στα πλημμυρικά φαινόμενα”, δημιουργώντας ένα κλίμα εφησυχασμού από τη μια αλλά και ευκαιρία απαλλαγής των εταιρειών από την αναγκαιότητα ύπαρξης αντιπλημμυρικών έργων που θα συνοδεύουν την όποια εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Οι ευθύνες είναι μεγάλες, για αυτό επιμένουμε στην ενημέρωσή μας και ζητάμε γραπτή απάντηση.

Έχοντας περάσει τέσσερις μήνες από τις καταστροφές του “ΙΑΝΟΥ” η ανησυχία και των κατοίκων της Κεφαλονιάς & της Ιθάκης, αλλά ιδιαίτερα της περιοχής της Δ.Ε. Πυλάρου του Δήμου Σάμης είναι έκδηλη, προφανής και δικαιολογημένη, αφού έως και σήμερα :

· Δεν έχει προχωρήσει κανένα ουσιαστικό έργο αποκατάστασης των δημόσιων υποδομών, πέρα από τα χωματουργικά έργα για την διευκόλυνση της κυκλοφορίας (π.χ. στροφή “Μαρδάρη”, στροφή “Κότσυφα”, στροφή “Ξεροπόταμου”, πρόχειρο μπετό στο παραλιακό Αγ. Ευφημίας κ.α.).

· Δεν έχει πληρωθεί καμιά αποζημίωση που αφορά τις ζημιές των επαγγελματιών και υπεύθυνη είναι η Π.Ε. Κεφαλονιάς & Ιθάκης.

· Δεν έχει προχωρήσει το έργο του Αγωγού της Αγίας Ευφημίας με ευθύνη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων αφού δεν υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση για ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ώστε να μπορέσει να γίνει το επόμενο βήμα που είναι η κατάρτιση των Όρων Διακήρυξης για την δημοπράτηση του.

· Δεν έχετε προχωρήσει με συγκεκριμένες ενέργειες το έργο αποκατάστασης του λιμανιού της Αγίας Ευφημίας.

· Δεν έχετε ξεκινήσει την αποκατάσταση του Μύρτου.

Ενώ σας έχει παραδοθεί εδώ και τρεις μήνες το Masterplan της Πυλάρου σε σχέση με τα πλημμυρικά φαινόμενα, τις αιτίες αλλά και τα προτεινόμενα έργα,

1. Δεν το έχετε φέρει στο Περιφερειακό Συμβούλιο για συζήτηση και άμεση απόφαση για υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων που απαιτούνται.

2. Δεν υπάρχει καμιά συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης για ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα των έργων που προτείνει το Masterplan, πέρα από γενικόλογες εξαγγελίες πολλών εκατομμυρίων.

Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:

1. Ποιες συγκεκριμένες αποφάσεις για χρηματοδότηση μελετών και έργων έχει πάρει μέχρι τώρα η κυβέρνηση με βάση το Τεχνικό Δελτίο-που της έχει σταλεί για χρηματοδότηση- που έχει συνταχθεί εδώ και 3 μήνες από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Κεφαλονιάς & Ιθάκης σε σχέση με τις καταστροφές από τον ¨ΙΑΝΟ¨ όπου προβλέπει για την Κεφαλονιά & Ιθάκη έργα ύψους 115 εκ. ευρώ και το εντάξατε στο Πρόγραμμα Δράσης της Π.Ι.Ν. του 2021;

2. Έχει υπογραφεί σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου και του Πανεπιστημίου Αθηνών για την συγκεκριμένη Μελέτη; Τι ημερομηνία έγινε αυτό, ποια είναι η χρονική διάρκεια της και ποιο το κόστος υλοποίησης;

3. Έχει ολοκληρωθεί η προαναφερόμενη Μελέτη, αν ναι γιατί δεν έχετε ενημερώσει έως τώρα το Περιφερειακό Συμβούλιο ;

Ζητάμε τις άμεσες απαντήσεις σας για τα παραπάνω, λόγω της σοβαρότητάς τους, του ήδη μεγάλου χρονικού διαστήματος που έχει περάσει, αλλά και την επικείμενη έναρξη της τουριστικής σεζόν.

27.01.2021

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ν.Γκισγκίνης, Δ. Κεφαλληνός, Ε. Κολυβά, Α. Μπαλού, Χ. Χαραλάμπους

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search