Print this page

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιονίων Νήσων για την επισκευή του ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΑΤΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ

February 16, 2021 316

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ της  Λαϊκής Συσπείρωσης Ιονίων Νήσων

“ΓΙΑ την επισκευή του ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΑΤΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ, η οποία εκκρεμεί από τους σεισμούς του 2014 και αποκτά χαρακτηριστικά σκανδάλου”

Η κατάσταση στις δομές υγείας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων εκτός από την υποστελέχωση σε ιατρικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό και της έλλειψης σημαντικών Ιατρικών οργάνων είναι σε τραγική κατάσταση και από πλευράς κτιριακών εγκαταστάσεων, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων. Η κατάσταση αυτή αποκτά πιο δραματικά χαρακτηριστικά αφού μιλάμε για μια νησιωτική Περιφέρεια που ο λαός της κτυπήθηκε από σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές, από τον “ΙΑΝΟ” αλλά και την πανδημία, μαζί με τις γενικότερες οικονομικές επιπτώσεις , την μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων και των μικρών επαγγελματιών.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο λειτουργεί το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου Κεφαλονιάς, που εξυπηρετεί 7.000 μόνιμους κατοίκους και σχεδόν διπλάσιους τους καλοκαιρινούς μήνες και πέρα από τις σημαντικότατες ελλείψεις Ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού- χρειάζεται άμεση παρέμβαση για σημαντικές επισκευές αφού έχει κτυπηθεί εδώ και 7 χρόνια από τους σεισμούς.

Η Οδύσσεια του Μαντζαβινάτειου αποκτά πια χαρακτηριστικά σκανδάλου.

Μετά από τους σεισμούς του 2014 η Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε να ενισχύσει την περιοχή της Παλικής με 5 εκ. ευρώ που θα πήγαιναν σε συγκεκριμένα έργα αποκατάστασης μεταξύ αυτών και του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου με το ποσό του 1.860.000 ευρώ. Μετά από 5 χρόνια στις 28.02.2019 υπεγράφη η Σύμβαση με αρ. πρωτ.: 17086/3875 με την ανάδοχο εταιρεία που έδωσε έκπτωση 51,54% και προϋπολογισμό έργου μετά την έκπτωση 901.376,97 ευρώ.

Στις 20.06.2019 η Διευθύνουσα Υπηρεσία της Π.Ε. Κεφαλονιάς με την υπ. αρ.: 52372/12438 Απόφαση της κηρύττει έκπτωτη την συγκεκριμένη εταιρεία λόγω εγκατάλειψης του έργου. Μετά από ένσταση της εταιρείας στις 08.07.20219 προς το Τεχνικό Συμβούλιο του Υπουργείου Μεταφορών & Υποδομών που έγινε στις 22.10.20219 και γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία με την υπ. αρ. 2 Πράξη/Συνεδρίαση 37, ο Υπουργός Μεταφορών & Υποδομών με την ΑΤΝΣΥ/οικ. 353/ (ΑΔΑ: 7Χ1Ω465ΧΘΞ-3ΜΓ) 16.12.20219 απόφαση του -6 μήνες μετά-αποδέχθηκε την ένσταση της αναδόχου κατά της απόφασης της Διευθύνουσας Υπηρεσίας της Π.Ε. Κεφαλονιάς.

Μετά από αυτήν την απόφαση το αρμόδιο Τμήμα της Π.Ε. Κεφαλονιάς έδωσε νέα εντολή στην ανάδοχο εταιρεία για έναρξη των εργασιών, όμως η συγκεκριμένη εταιρεία και πάλι εγκατέλειψε το έργο με διάφορες αιτιολογίες με αποτέλεσμα το αρμόδιο Τμήμα με την υπ. αρ.: 19365/4503/05.03.2020 να κηρύξει και πάλι έκπτωτη την εταιρεία η οποία υποβάλει στις 11.05.2020 νέα ένσταση κατά της απόφασης. Στις 27.10.2020 συνεδριάζει το Τεχνικό Συμβούλιο του Υπουργείου Μεταφορών & Υποδομών και με την υπ. αρ. Πράξη 2 /Συνεδρίαση 21 γνωμοδοτεί κατά πλειοψηφία και ο Υπουργός Μεταφορών & Υποδομών με την υπ.αρ. πρωτ. 138921/23.12.2020 απόφαση του -7 μήνες μετά-αποδέχθηκε την ένσταση της αναδόχου κατά της Απόφασης της Διευθύνουσας Υπηρεσίας της Π.Ε. Κεφαλονιάς.

Τα παραπάνω είναι αποκαλυπτικά της στάσης της κυβέρνησης της Ν.Δ. δια του Υπουργού Μεταφορών & Υποδομών , επιβραβεύει την τακτική της εταιρείας , υιοθετώντας τις δικαιολογίες της, ¨βγάζοντας την λάδι¨ και μάλιστα δυο φορές μέσα σε ένα χρόνο, στρεφόμενος κατά της Διευθύνουσας Υπηρεσίας και των υπαλλήλων της Π.Ε. Κεφαλονιάς που έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να υλοποιηθεί το έργο

άμεσα. Δεν έφτανε μόνο αυτό , αλλά με υπαιτιότητα της κυβέρνησης και του Υπουργού καθυστερεί να εκδώσει αυτές τις αποφάσεις την μια -το 2019- 6 μήνες και την δεύτερη-2020- 7 μήνες πηγαίνοντας με αποκλειστική του υπαιτιότητα την όλη διαδικασία για την έναρξη του έργου 13 μήνες πίσω.

Την ίδια ώρα η Περιφερειακή Αρχή (Ν.Δ.-ΚΙΝΑΛ) που τις μισές ημέρες του χρόνου είναι σε ταξίδια και επαφές με Υπουργούς αλλά και με τον Πρωθυπουργό, δεν βρίσκει την ευκαιρία να διεκδικήσει την άμεση επίλυση του προβλήματος, να δημοσιοποιήσει και να καταγγείλει την στάση αυτή της κυβέρνησης, να ενημερώσει τον λαό και το Περιφερειακό Συμβούλιο, να βγάλει μια ανακοίνωση παρά μόνο να συναινεί κι αυτή στην ίδια γραμμή με τον Υπουργό και την κυβέρνηση στην απόφαση τους να είναι με την εργολαβική εταιρεία ενάντια στην ανάγκη για την άμεση αποκατάσταση του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου και απέναντι στο λαό της Παλικής και του δικαιώματος του να έχει στον τόπο του σύγχρονες συνθήκες ασφάλειας και υγείας για την ζωή του.

Δεν εκπλήσσει αυτή η στάση τους αφού είναι συνεπής και διαχρονική όλων των κυβερνήσεων -Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-με τις προτεραιότητες που έχουν και προωθούν που δεν είναι άλλες από αυτές που έχει και η Ε.Ε. την εξυπηρέτηση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων εις βάρος των εργαζόμενων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Αντικειμενικά αφού υποβαθμίζουν τον Δημόσιο, Ενιαίο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας, ανοίγουν πρόσφορο έδαφος στην Ιδιωτική Υγεία.

Με βάση τα παραπάνω επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:

Ø Που βρίσκεται σήμερα η κατάσταση σε σχέση με την έναρξη των εργασιών στο Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου;

Ø Τι ενέργειες έχει κάνει μέχρι σήμερα-που να προκύπτουν μέσα από αποφάσεις συλλογικών οργάνων, ανακοινώσεις και έγγραφα – προς την επίλυση του προβλήματος;

Ø Θα καταγγείλει την στάση της κυβέρνησης που καθυστέρησε επί 13 μήνες να πάρει απόφαση για την έναρξη των εργασιών στο Μαντζαβινάτειο διευκολύνοντας την εργολαβική εταιρεία;

Ø Ποια εναλλακτική επιλογή έχει επεξεργαστεί για να δοθεί λύση στο παραπάνω θέμα;

Ø Τι ενέργειες έχετε κάνει για την λειτουργία της Μ.Ε.Θ. στην Κεφαλονιά;

Ø Τι έχετε κάνει για τις τεράστιες ελλείψεις που έχουν οι Υγειονομικές Μονάδες της Κεφαλονιάς-Ιθάκης σε Ιατρικό και άλλο προσωπικό αλλά και σε Ιατρικό εξοπλισμό και θέτουν σε καθημερινό κίνδυνο την υγεία και την ζωή των κατοίκων αλλά και επισκεπτών των νησιών ;

Ø Τι ενέργειες θα κάνατε για να στηρίξετε τους εργαζόμενους στις συγκεκριμένες υπηρεσίες της Π.Ε. Κεφαλονιάς που βάλλονται από την συγκεκριμένη εταιρεία;

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ν.Γκισγκίνης, Δ. Κεφαληνός, Ε. Κολυβά, Α. Μπαλού, Χ. Χαραλάμπους

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.