• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Η χήρα του Gerald Durrell παρακαλεί τον Έλληνα πρωθυπουργό να σταματήσει τις μπουλντόζες από το να καταστρέψουν το «διαμάντι» της Κέρκυρας.

March 07, 2021 3107

 

Τα σχέδια για την μετατροπή του Ερημίτη σε ένα κομμάτι ξερής γης έχουν ήδη γίνει δεκτά από την ελληνική κυβέρνηση.

Η Lee Durrell, χήρα του συγγραφέα και φυσιοδίφη Gerald Durrell, έκανε απευθείας έκκληση στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια ύστατη προσπάθεια να αποτρέψει την καταστροφή ενός οικοσυστήματος μοναδικής βιοποικιλότητας στην Ελλάδα.

Σε μια επιστολή της η Lee Durrell προέτρεψε τον κύριο Μητσοτάκη να αποσύρει τις μπουλντόζες που άρχισαν πρόσφατα την αποψίλωση της δασικής βλάστησης της χερσονήσου του Ερημίτη στην Κέρκυρα, μιας παρθένας έκτασης σπάνιας άγριας φύσης, η οποία έγινε γνωστή από τον συγγραφέα του βιβλίου «Η οικογένεια μου και άλλα ζώα».

Στην επιστολή της, η κυρία Durrell, η οποία ζει εδώ και δεκαετίες στην Κέρκυρα και έχει πολιτογραφηθεί Ελληνίδα πολίτης, γράφει: «Εγώ και πολλοί άλλοι κάτοικοι, Κερκυραίοι και μη, νοιαζόμαστε πολύ για την άγρια φύση που υπάρχει ακόμα σε κάποια μέρη του νησιού, ακόμη και μετά από 80 χρόνια που ο αείμνηστος σύζυγoς μου αποθανάτισε στα γραπτά του τα μέρη αυτά».

«Ο Ερημίτης είναι ένα διαμάντι της φύσης, που εκτείνεται στη βορειοανατολική ακτή και αποτελεί μια από τις περιοχές της Ελλάδας με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα. Αποτελείται από τεράστιες κουμαριές, πολλές άγριες ορχιδέες, έντομα και αποδημητικά πουλιά, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του βυθού της θάλασσας καλύπτεται από πλούσια λιβάδια Ποσειδωνίας».

«Άραγε η Κέρκυρα χρειάζεται πραγματικά ένα ακόμα τουριστικό θέρετρο εάν το τίμημα που πρέπει να πληρώσει γι’ αυτό είναι η απώλεια του Ερημίτη;»

«Θα σας παρακαλούσα να διατηρήσετε, να προστατέψετε και να λατρέψετε τον Ερημίτη ως ένα «διαμάντι» της φύσης της Ελλάδας και της Κέρκυρας. Ήταν μια περιοχή φυσικής ομορφιάς, προστατευμένη από το τσιμέντο και τα πλήθη».

Η κυρία Durrell μιλώντας στο Telegraph είπε ότι δεν είχε λάβει ακόμη απάντηση στην επιστολή που έστειλε στον Πρωθυπουργό στις 19 Φεβρουαρίου.

Το σχέδιο της NCH Capital, μιας επενδυτικής εταιρείας με έδρα τη Νέα Υόρκη, περιλαμβάνει ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων αποτελούμενο από 850 δωμάτια, καθώς και 40 πολυτελείς βίλες, σχεδόν 80 αυτόνομες σουίτες και μια μαρίνα. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι το «Kassiopi Project» αξίας ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ θα φέρει νέες θέσεις εργασίας, θα έχει ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι αρμονικό με το φυσικό τοπίο.Το έργο έχει υποστηρίξει ο κύριος Μητσοτάκης, ο οποίος το περιέγραψε ως επενδυτικό πρότυπο για την ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας.

 

Ωστόσο, μια ομάδα περιβαλλοντικών ακτιβιστών, τοπικών πολιτικών παραγόντων και Βρετανών ιδιοκτητών ακινήτων στην Κέρκυρα υποστηρίζουν ότι το έργο θα καταστρέψει μία από τις λίγες παρθένες εκτάσεις του υπεραναπτυγμένου νησιού και έρχονται σε αντιπαράθεση με τη δηλωμένη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης περί στροφής προς τον βιώσιμο τουρισμό.

Οι ίδιοι λένε ότι από τον Ιανουάριο οι εργάτες έχουν ήδη ξεριζώσει τη μεσογειακή άγρια βλάστηση που ευδοκιμεί στην περιοχή εδώ και δεκαετίες, έχουν ισοπεδώσει το έδαφος, έχουν

καταστρέψει ένα ιστορικό πλακόστρωτο βενετσιάνικο μονοπάτι και έχουν κάνει έναν διανοίξει ασφαλτοστρωμένο δρόμο επάνω στην παραλία ενός προστατευόμενου υδροβιότοπου.

Ο Nat Rothschild, Βρετανός χρηματοοικονομικός σύμβουλος η οικογένεια του οποίου διαθέτει ένα σπίτι κοντά στην περιοχή, πέρυσι χαρακτήρισε το έργο ως «μία από τις χειρότερες περιβαλλοντικές καταστροφές», κάνοντας δημόσια έκκληση στην κυβέρνηση να αποσύρει το έργο.

Ο Ερημίτης Πλους, ένα τοπικό κίνημα, έχει προσφύγει αρκετές φορές στη δικαιοσύνη ενάντια στην εφαρμογή του έργου, χωρίς επιτυχία ωστόσο. Τα μέλη λένε ότι εξακολουθούν να ελπίζουν ότι μια παρέμβαση από τον Δήμο, ο οποίος έχει στην ιδιοκτησία του το υπάρχον τοπικό δίκτυο μονοπατιών, θα μπορούσε να καθυστερήσει το έργο.

 

«Τα φυσικά τοπία της Κέρκυρας μπορούν να ανακάμψουν αρκετά γρήγορα, οπότε η ζημιά που έχει γίνει μέχρι τώρα είναι κάτι που μπορεί να αποκατασταθεί», δήλωσε ο Κώστας Καλούδης από το Ίδρυμα Περιβάλλοντος Ιονίων Νήσων, ένας από τους φορείς που αντιτίθεται στο έργο.

 

«Οι κύριες δικαστικές υποθέσεις είναι ακόμη ανοιχτές και εξακολουθούμε να δουλεύουμε με σκοπό την υποβολή τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ελπίζουμε λοιπόν να έχουμε ένα νομικό παρασκήνιο», είπε.

 

Ο Αντρέας Σάντης, εκπρόσωπος της NCH, δήλωσε: «Έχουμε ξεκινήσει τις προετοιμασίες για τα θεμέλια των κατασκευαστικών έργων όπως έχουμε συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση». Είπε ότι αναμένεται η κατασκευή των ίδιων των κτιρίων να ξεκινήσει αυτή τη χρονιά και ότι ολόκληρο το έργο θα ολοκληρωθεί εντός πέντε ετών.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search