• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Ο δρόμος στην Κέρκυρα όπου επιτρεπόταν ο περίπατος μόνο στους ευγενείς Φτιαγμένος στα πρότυπα της διάσημης Rue de Rivoli στο Παρίσι - Δείτε φωτογραφίες

March 31, 2021 3056

Αν ένα σημείο στην Κέρκυρα μαγεύει τους πάντες μεταφέροντάς τους σε άλλες εποχές ή ταξιδεύοντάς τους και ως τη γείτονα Ιταλία, αυτό είναι σίγουρα η κούκλα Παλιά Πόλη του νησιού των Φαιάκων.

Η βόλτα σε αυτή, λοιπόν, είτε θα ξεκινάει είτε θα καταλήγει στο διάσημο Λιστόν, δίπλα από την κεντρική Σπιανάδα, τη μεγαλύτερη πλατεία της χώρας. Άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του νησιού, αποτελεί το σήμα κατατεθέν και το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο της πόλης, αλλά και σημείο αναφοράς για όλες της ώρες της ημέρας.

Τι είναι όμως το περίφημο Λιστόν; Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό συγκρότημα κατοικιών, του οποίου η οικοδόμηση ξεκίνησε την εποχή της Β Γαλλικής Κυριαρχίας του νησιού (1807-1814). Αποσκοπούσε στο να αποτελέσει ορόσημο της αριστοκρατικής τάξης της Παλαιάς Κέρκυρας, ενώ σύμφωνα με διάφορους μύθους στο δρόμο του (τη σημερινή λεωφόρο Ελευθερίας) επιτρεπόταν ο περίπατος μόνο στους ευγενείς της εποχής.

 

Ο σχεδιασμός του είναι έργο του Γάλλου μηχανικού Ματιέ ντε Λεσέψ, πατέρα του κατασκευαστή της Διώρυγας του Σουέζ, και φτιάχτηκε στα πρότυπα της διάσημης rue de Rivoli του Παρισιού. Για την κατασκευή του συνεργάστηκε και ο Έλληνας μηχανικός Ιωάννης Παρμεζάν.

Κατά την περίοδο της Αγγλικής Αρμοστείας (1815-1864) επεκτάθηκαν οι τοξοστοιχίες και σταδιακά προστέθηκαν όροφοι, που στις μέρες μας φιλοξενούν κατοικίες και γραφεία. Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν σε ό,τι αφορά τη χρήση του κτηρίου, θα διαπιστώσετε πως ξεκίνησε ως στρατώνας των Γάλλων, ενώ στη συνέχεια λειτούργησε κι ως ξενοδοχείο που φιλοξένησε μάλιστα σπουδαίες προσωπικότητες.

Σήμερα, το Λιστόν αποτελεί το πιο κοσμικό σημείο της Κέρκυρας. Σε αυτό απολαμβάνει κανείς τον καφέ, το φαγητό ή το ποτό του, ενώ το Πάσχα αποτελεί σημείο αναφοράς της παρέλασης των Φιλαρμονικών της πόλης και των Λιτανειών του Αϊ Σπυρίδωνα. Εντύπωση και θαυμασμό προκαλούν τα κρεμαστά βενετσιάνικα φανάρια και οι αψιδωτές καμάρες, που ιδίως το βράδυ που φωτίζονται συνθέτουν μια εικόνα βγαλμένη από άλλη εποχή.

 

ΠΗΓΗ :newbeast.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search