• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

ΔΗ.ΠΑ.Κ. Ιονίου Πανεπιστημίου: Τα δίδακτρα δεν έχουν θέση στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο

April 12, 2021 325

 

Η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Ιονίου Πανεπιστημίου (ΔΗΠΑΚ ΙΠ).

Αναλυτικά: 

Για πρώτη φορά το ΔΣ της Ένωσης Διδασκόντων Ιονίου Πανεπιστημίου (ΕΔΙΠ) με ψήφισμά του, ανάμεσα στις σωστές επισημάνσεις που αφορούν τον αντιδραστικό χαρακτήρα του νέου νόμου που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, καθώς και την ξεκάθαρη καταδίκη του ήδη ψηφισθέντος Ν. 4777/2021, διατυπώνει επίσης την ξεκάθαρη θέση εναντίον των διδάκτρων στο ΙΠ, και καλεί τους συναδέλφους «να συμπορευτούν στον κοινό αγώνα και να προστατεύσουν έμπρακτα τον δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα του Πανεπιστημίου». Το ΔΣ της ΕΔΙΠ αναφέρθηκε στο ψήφισμά του στο θέμα των διδάκτρων, θεωρώντας ότι η σχετική με τον τρόπο χρηματοδότησης των διδακτορικών σπουδών διατύπωση του νέου Κανονισμού Προγράμματος Διδακτορικών Σπουδών του ΤΞΓΜΔ, ο οποίος εγκρίθηκε από τη Σύγκλητο του ΙΠ, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιβολής διδάκτρων στους διδακτορικούς φοιτητές του Τμήματος.

Ανεξάρτητα από το αν ερμηνεύτηκαν σωστά τα όσα αναφέρονται στον κανονισμό διδακτορικών σπουδών του ΤΞΓΜΔ, η ξεκάθαρη τοποθέτηση του ΔΣ ενάντια στα δίδακτρα αποτελεί σημαντικό γεγονός. Υπενθυμίζουμε ότι επί σειρά ετών η ΔΗΠΑΚ Ι.Π. καλούσε το ΔΣ της ΕΔΙΠ να πάρει θέση ενάντια στα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά του Ι.Π. καθώς και στις επιπλέον αμοιβές που λαμβάνουν μέλη ΔΕΠ του Ι.Π. που διδάσκουν στα μεταπτυχιακά αυτά (καθώς αυτό λειτουργεί αντικειμενικά ως μηχανισμός εξαγοράς των μελών ΔΕΠ ώστε να συμφωνήσουν με την επιβολή διδάκτρων), συναντούσε όμως σταθερά την άρνηση των προερχόμενων από τις άλλες παρατάξεις μελών του ΔΣ να τοποθετηθούν ενάντια στα δίδακτρα.

Η ΔΗΠΑΚ δηλώνει ξεκάθαρα ότι τα δίδακτρα δεν έχουν θέση στο Δημόσιο
Πανεπιστήμιο, ούτε στα προπτυχιακά, ούτε στα μεταπτυχιακά, ούτε στα διδακτορικά.

Καλούμε το ΔΣ της ΕΔΙΠ, σε συνέχεια του ψηφίσματος του και για την προάσπιση του δωρεάν χαρακτήρα του Δημοσίου Πανεπιστημίου, να καταδικάσει τα δίδακτρα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σε κάθε μορφή τους, και να ζητήσει την κατάργηση τους από όλα τα εγκεκριμένα από τη Σύγκλητο και λειτουργούντα με δίδακτρα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στο Ι.Π.

Είναι γνωστό ότι στα περισσότερα τμήματα του Ι.Π. λειτουργούν προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών με δίδακτρα, ενώ η Σύγκλητος του Ι.Π. πρόθυμα ενέκρινε και συνεχίζει να εγκρίνει τέτοια προγράμματα. Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι το Τμήμα Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης & Διερμηνείας του ΙΠ έχει αρνηθεί μέχρι σήμερα να εγκρίνει και να λειτουργήσει μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών με δίδακτρα.

Η ΔΗΠΑΚ Ι.Π. καλεί τους διδάσκοντες, τους φοιτητές και όλα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Ι.Π. να απαιτήσουν:

  • Την πλήρη και άμεση κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά που λειτουργούν στο Ι.Π.
  • Τη μη εφαρμογή του εξευτελιστικού για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο νόμου Ν4777/2021, που φέρνει την αστυνομία στα πανεπιστήμια, αποδυναμώνει τη δημόσια εκπαίδευση και ενισχύει ιδιωτικά «πανεπιστήμια» και συμφέροντα.
  • Το άνοιγμα των Τμημάτων και των Σχολών στο ΙΠ με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την ασφάλεια όλων, με παράλληλη εξασφάλιση δωρεάν μετακίνησης, σίτισης και στέγασης των φοιτητών/τριών που έχουν τη μόνιμη κατοικία τους εκτός της έδρας του ΙΠ.
  • Να στηρίξουν την τετράωρη στάση εργασίας που προκηρύχθηκε για την Τρίτη 13 Απρίλη με αφορμή την πανελλαδική ημέρα δράσης όλων των εργαζόμενων στα Πανεπιστήμια.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ (ΔΗ.ΠΑ.Κ-Ι.Π.)

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search